Home » Помощ » 5G

5G

5G е 5-то поколение мобилни мрежи, значимо развитие на днешните 4G LTE мрежите. 5G е проектиран да посрещне много големия растеж на данни и свързаност на съвременното общество, интернет с милиарди свързани устройства и утрешни иновации. 5G първоначално ще работи съвместно със съществуващите 4G мрежи, преди да се развие до напълно самостоятелна мрежа в следващите версии и разширения на покритие. В допълнение към осигуряването на по-бързи връзки и по-голям капацитет, много важно предимство на 5G е бързото време за реакция, посочено като латентност. Закъснението е времето, необходимо на устройствата да реагират едно на друго по безжичната мрежа. 3G мрежите имат типично време за реакция от 100 милисекунди, 4G е около 30 милисекунди и 5G ще бъде около 1 милисекунда. Това на практика моментално отваря нов свят на свързани приложения.

Разлика между 4G и 5G

Петото поколение безжични мрежи се занимава с еволюцията извън мобилния интернет от 2019/2020 г. нататък. Основната еволюция в сравнение с днешните 4G и 4.5G (напреднали LTE) е, че освен подобрения на скоростта на данни, новите случаи на използване на интернет и критична комуникация ще изискват ново ниво на подобрена производителност.

  • Ниската латентност е това, което осигурява интерактивност в реално време за услуги, използващи облака: това е ключово за успеха на самоуправляващите се автомобили.
  • 5G срещу 4G означава също най-малко x100 свързани устройства. 5G трябва да може да поддържа 1 милион устройства за 0,386 квадратни мили или 1 квадратен километър.
  • Също така, ниската консумация на енергия е това, което ще позволи на свързаните обекти да работят месеци или години без нужда от човешка помощ.

За разлика от настоящите интернет услуги, които правят компромиси с производителността, за да получат най-доброто от съвременните безжични технологии (3G, 4G, WiFi, Bluetooth, Zigbee и др.), 5G мрежите ще бъдат проектирани така, че да осигурят нивото на ефективност, необходимо за масовия интернет. Това ще даде възможност за възприемане, изцяло повсеместно свързан свят.

Как работи 5G?

5G е нова цифрова система за трансформиране на байтове – единици за данни – по въздух. Той използва 5G интерфейс за ново радио, заедно с други нови технологии, който използва много по-високи радиочестоти (28 ghz в сравнение със 700 mhz – 2500 mhz за 4G), за да прехвърля експоненциално повече данни по въздуха за по-бързи скорости, намалени задръствания и по-ниска латентност , което е забавянето преди да започне прехвърляне на данни след инструкция.

Този нов интерфейс, който използва милиметров вълнен спектър, позволява използването на повече устройства в една и съща географска област; 4G може да поддържа около 4000 устройства на квадратен километър, докато 5G ще поддържа около един милион. Това означава повече Netflix стрийминг, гласови повиквания и You Tube, пренасяни без прекъсване през ограниченото въздушно пространство.

5G също използва нова цифрова технология, наречена Massive MIMO, която означава множество входове множество изходи (multiple input multiple output), които използват множество насочени лъчи, за да прожектират и следят потребителите около клетъчно местоположение, като подобряват покритието, скоростта и капацитета. Настоящите мрежови технологии работят като прожектори, осветявайки област, но с много загуба на светлина / сигнал. Част от внедряването на 5G включва инсталиране на Massive MIMO и 5G New Radio във всички базови станции за мобилни мрежи върху съществуващата 4G инфраструктура.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Какво е KVM

Какво трябва да знаете: KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка...

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This