Копирането на съдържание е сериозен проблем в интернет. Разбира се, хората, които го правят обикновено не постигат желаните от тях резултати, тъй като Google е много по-умен, отколкото беше само преди 2-3 години, да не говорим преди 20. В този смисъл, дори някой да избере да изкопира съдържанието на вашия сайт с цел да се позиционира в търсачките, шансът това да е успешно клони към нулев.

Въпреки това, за никого не е приятно да открие труда си, изкопиран в анонимен сайт в интернет, без да поне да е цитиран като източник. Затова в настоящата статия ще ви покажем как да защитите съдържанието си от копиране.

Не само текстовете, но и кодът, който изгражда сайта ви ще бъдат защитени по този начин.

 

NB! Имайте предвид, все пак, че има много и разнообразни инструметни, които биха могли да бъдат използвани, за да се достигне до съдържанието на сайта ви и то да бъде изкопирано. Въпреки това, настоящата статия ще бъде полезна, тъй като обикновено хората, които копират текстове го правят поради неспособност да създадат авторски такива, което предполага, поне до известна степен, че технологичните им познания също са ограничени и навярно не знаят, че такива инструменти съществуват или как да ги използват.

 

Въпреки че освен неприятното усещане, обикновено нищо лошо не може да произлезе от това някой да изкопира ваша статия, то достъпа до файловете на сайта ви е съвсем друго нещо. Поради тази причина, избора на сигурен WordPress хостинг е от първостепенно значение.

Как да защитим съдържанието на WordPress сайта си от копиране

Както обикновено в WordPress, за да постигнем нещо, бихме могли да изберем няколко подхода. Има два основни начина да защитите съдържанието си – да се доверите на програмистките си умения или просто да добавите подходящото разширение (да инсталирате plugin)
За целта, може би най-подходящия избор е WP Content Copy Protection & No Right Click. Когато потърсите plugin-а в търсачката за инсталиране, трябва да видите нещо такова:

 

Използвайки това разширение, ще сте сигурни, че никой, освен администраторите на сайта, няма да може да изпозлва десния бутон на мишката (който вика менюто за копиране) никъде по вашия сайт, но освен това няма кода на страницата също ще е защитен. Дори hotkey комбинациите, като Ctrl+U(в Chrome), чрез която се отваря кода на страницата, както и викането на менюто за разработчици, чрез натискане на F12 (отново в Chrome) също няма да работят.

Като бонус, този plugin възпира потребителите на сайта дори да маркират конкретно съдържание. Това разбира се, би могло да създаде и затруднения. Като например това, че хората, които искат да ви цитират също няма да могат да го направят.

Използваме бисквитки, за да подобрим престоя Ви на нашия сайт. Ако продължите да го използвате, ние ще предположим, че приемате тяхната употреба. Политика за поверителност Приемам

Pin It on Pinterest

Share This