Home » WordPress » Как се ползва текстовият редактор в WordPress

Как се ползва текстовият редактор в WordPress

Въпреки че WordPress официално премина към използването на Gutenberg редактора, все още много хора предпочитат т.нар класически редактор (Classic Editor). Основните му функции, обсъдихме в друг WordPress урок – Как се форматира текст в WordPress.

След като уебсайтът ви бъде създаден и започнете да опознавате основите на WordPress, вероятно ще разберете, че класическият редактор, както и конструкторът на блокове, известен като Gutenberg, имат опцията да преминат от „Визуален“ към „Текстов редактор“. Последният е наречен „Редактор на код“ във версиите на WordPress след 5.0, когато Gutenberg Editor беше добавен към микса.

 

Какво представлява текстовият редактор на WordPress (сега Code Editor)

Въпреки че основната причина хората да използват WordPress е липсата на необходимост от владеене на код, понякога има случаи, в които трябва да добавите малък фрагмент от код или да редактирате малко HTML.

Един такъв случай е вграждането на публикация от Instagram, например.

Познаването на HTML и CSS, разбира се, значително ще подобри вашите WordPress умения, но фактът, че можете да създадете уебсайт и без тези умения, е едно от основните конкурентни предимства на CMS-а.

Текстовият редактор е интегриран в WordPress инструмент, чрез който се редактира код. Използвайки текстовият редактор, можете да добавяте, премахвате или редактирате кода на вашата страница или публикация.

Когато използвате текстовия редактор, за разлика от визуалния редактор, трябва да бъдете много внимателни с това, което добавяте или премахвате, тъй като HTML tag, който не е затворен, може да „счупи“ страницата, което да доведе до много излишни нерви и изгубено време в търсене на несъотвествието, породено от миг невнимание. Съдържанието ви, разбира се, ще остане на мястото си, проблемът ще бъде във визуализацията му за потребителите на вашия уебсайт.

В този смисъл, ако не сте сигурни какво правите, използвайте визуалния редактор на WordPress (без значение дали на класическия или на Гутенберговия редактор или започнете да изучавате основите на HTML и CSS, което в дългосрочен план със сигурност ще се отплати.

 

Как да влезете в текстовия редактор

Ако използвате класическия редактор (което може да бъде постигнато с plugin-a Classic Editor, тъй като след последните актуализации на WordPress, редакторът по подразбиране е Gutenberg), можете да намерите текстовия редактор на страницата си за създаване на публикация/страница. Бутонът Текст се намира в горния десен ъгъл на вашия WYSIWYG.

От друга страна, ако предпочитате да използвате редактора на Gutenberg, ще имате възможност да въведете сега наречения „редактор на кодове“ с комбинация от клавиши. А именно Ctrl + Alt + Shift + M.

Или можете да отидете до трите точки в горния десен ъгъл на страницата и да потърсите Code Editor.

Свързани статии:

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Как да добавим клавишни комбинации към администраторския панел в WordPress

Какво трябва да знаете: WordPress сам по себе си не ви дава възможност да използвате клавишни комбинации за навигация на администраторския панел, но вие може да добавите тази функционалност на разширение. Две разширения, които ние препоръчваме, са Quick Navigation...

Списък на блоковете в WordPress

Какво трябва да знаете: Блоковият редактор на WordPress съдържа впечатляващ брой блокове, които ви позволяват да изградите своя сайт точно както си го представяте. Тези блокове са разделени на няколко групи: текстови, медийно съдържание, дизайн, джаджи, блокове от...

Какво представляват блоковете в WordPress

Какво трябва да знаете: Блоковият редактор на WordPress използва блокове за съхранението на вашето съдържание. Всеки блок може да се мести и пренарежда. Също така е възможно блоковете да бъдат редактирани, добавяни и премахвани по всяко време. Когато даден блок бъде...

Какво е новото в WordPress 5.9 Joséphine

Какво трябва да знаете: WordPress версия 5.9 с кодово име "Joséphine" бе пусната на пазара на 25.01.2022г. Версията включва в себе си множество подобрения. По-важните от тях са: Тема Twenty Twenty‑Two Лична палитра Нов навигационен блок Подобрен изглед в списък...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This