В защита. 5-те най-популярни бекенд езика, с които да започнете

от | окт. 14, 2021 | Тенденции

Насочили сте се към програмирането? Взели сте първото голямо решение, че по-интересни са ви, поне за начало, бекенд технологиите и сега е време за следващия голям отворен въпрос?

Попаднали сте на точното място. Ще ви дадем съвсем груб ориентир, който, надяваме се, ще ви помогне да се насочите към своя фаворит сред програмните езици. Така или иначе, това решение е важно, но не окончателно. Повечето програмни езици с широко приложение днес доста си приличат поради една или друга причина. Така че съвсем не е толкова трудно в някакъв следващ момент да промените избора си, или пък, още по-добре, да добавите и други бекенд (или фронтенд) езици към списъка си с умения.

Освен това понякога нещата съвсем не са толкова крайни. Езици като C# или пък JavaScript могат и успешно се ползват и от двете страни на програмирането – и във фронтенда, и в бекенда.

Класацията ни, няма как, е малко субективна. Включва тези 5 езика, които са най-използвани днес според няколко мащабни и различни по тип световни проучвания, които сравнихме. Няма как, започваме с класиката.

 

1. Java Хътянинът

Езикът, кръстен на кафе, определено е евъргрийн. И вече доста години задава стандартите в бекенд света.

Java със сигурност е стабилно решение. Неслучайно на този език работят повечето от най-консервативните структури – тези, свързани с разплащания. Причината е, че това е езикът, който се променя най-бавно. Първото и основно правило гласи, че всяка следваща нова версия, всяка следваща промяна някъде по звената, изграждащи цялата Java екосистема, не бива да застрашава с нищо работата на по-старите версии.

Заради всичко изброено, Java според много от класациите си остава най-търсеният език. Мнозина оцениха предимствата на неговата консервативност в годините, когато модерният интернет свят още беше млад и модерните езици се променяха постоянно, което създаваше доста трудности на разработчиците.

Днес не е така и все пак… с Java можете да сте сигурни. Че ще имате работа и след много, много време, защото в прекалено много сфери сигурността и стабилността ще си останат винаги по-важни от динамиката и модата. Дори да се налага да пишете имена на класове със стотици букви, около което се въртят много от шегите, насочени към този език.

 

2. See, shark

Е, така може да ви прозвучи името на този език, ако го учите от многото клипчета на специалисти в тази област от известната по-югоизточна част на Азия. И той наистина си е акула. C# и цялата му екосистема през последните години определено печелят много симпатии. Проектът на Microsoft отдавна вече работи на всякакви платформи, много от проектите му са с отворен код, изобщо – отрочето на фирмата създател на Windows разбива всички стереотипи, които битуваха в по-ранните години на мрежата.

C# без съмнение е прекрасен избор за професионално развитие в сферата на бекенд технологиите, търсенето е сериозно, а става дума за огромна екосистема, която далеч надхвърля нуждите единствено на бекенда.

С течение на годините водещите бекенд езици все повече заприличват един на друг. И по начало всички са „с общ прародител“, нещо подобно на индоевропейските езици тогава, когато говорим за човешката реч. В случай всички се базират на езика С.

А после идва общото им развитие. Разбира се, когато някой от конкурентите включи прекрасна хрумка, която се окаже, че работи добре, много бързо тя се появява и при останалите. И все пак, C# печели пред Java със скоростта, с която се развива. С доста по-семплия и четим код в повечето случай. С цялостната си екосистема, която излиза далеч отвъд темата на днешната ни среща.

 

3. Java скрит

Да, много от по-опитните бекенд програмисти няма да посрещнат с овации този участник в класацията ни, но истина е, че JavaScript все повече се налага като решение и в тази посока. Особено тогава, когато не се изискват някакви строго защитени данни, масивни бекенд приложения.

Причината? С помощта на JavaScript всичко се случва много бързо и лесно. Това, разбира се, крие рискове, винаги е въпрос на плюсове и недостатъци. Но откакто ги има Node.js и Express.js, за първи пък е възможно само с няколко реда код да „вдигнеш“ напълно работещ уеб сървър.

Един от сериозните минуси, ако се спрете на това решение, е, че ще ви бъде доста трудно, ако впоследствие решите да преминете към някой от по-класическите, строго типизирани езици от рода на първите двама участници в нашия списък.

Но пък имате и много сериозен плюс. Усъвършенствайки се в JavaScript, ще получите на практика и всички необходими базисни знания, за да разбирате и фронтенд технологиите, където днес този език е отвял всички конкуренти далеч, далеч назад. А това може да се превърне във възможност както да промените кариерата си „от другата страна“ на уеб програмирането, така и да се превърнете в един от онези еднорози, митични същества, владеещи едновременно бекенд и фронтенд технологиите, популярни като „фулстак“.

 

4. Питона, който гледам в гаража

Както през последните години „изкуствен интелект“ се превърна в едно от постоянно използваните словосъчетания в света на технологиите, така и езикът, който най-често се използва в този тип разработки, през последните години несъмнено си заслужи мястото в нашия списък.

Python е бърз, удобен, има семпъл синтаксис… Толкова семпъл, че например скобите, които са ви нужни, са в пъти по-малко, отколкото при повечето от другите разпространени решения. Същевременно голямо значение имат остъпите, които изпълняват функцията на част от другите структуриращи кода елементи.

През последните години Python се превърна в много сериозна по обем екосистема, която предлага огромен кръг библиотеки във всички спектри на програмирането. И все пак областта, в която той несъмнено се откроява, наистина са сферите, които през последните години бележат истински бум – от обработката на големи данни, през „интернет на нещата“, та до машинното самообучение, което сме свикнали най-често да имаме предвид, използвайки популярната мантра „изкуствен интелект“.

Можем да ви дадем доста аргументи също защо този език е сигурен и много перспективен; защо, ако се спрете на него, със сигурност ще можете в обозримото бъдеще да намерите работа без особени трудности. Нека само да кажем, че той е сред трите основни бекенд езици, ползвани от Google (редом с Java и C++).

Струва си да отбележим, че той има два много сериозни фреймуърка за бекенд разработка – Django и Flask, които предлагат много интересни възможности и със сигурност скоро ще ви представим по-подробно.

 

5. … и други

Да, оказа се доста трудно да изберем предложението, което да поставим на петото, последно място в нашия списък. Планът беше тук да имаме един език, но спорът кой да е той е прекалено лют и победителят просто нямаше как да бъде един. Така събрахме цели трима – PHP, Golang и Ruby.

PHP е сред ветераните в нашия списък, създаден през 1994 г. За него по различни причини съществува стереотипът, че е по-бавен, но до голяма степен последните версии на езика опровергават това мнение. Не на последно място, двата му основни фреймуърка за бекенд програмиране – Laravel и Symfony, се ползват със сериозен успех вече доста години, при това в много мащабни проекти.

PHP със сигурност е език, който е повече от жив в настоящето, и все пак, малко или повече интересът към него в областта на бекенд технологиите през последните години отстъпва за сметка на първите четирима състезатели.

Проблемът при другия ни състезател, класиран на пето място, е донякъде точно противоположен. Golang, наричан и просто Go, е проект на Google, който все още не успява да попадне в класациите на най-търсените езици. Но почти винаги е начело в анкетите, при които програмистите избират любимия си за използване език. Той е статично типизиран, синтаксисът му също е подобен на този на С. Учи се лесно, кодът му е четим. И неслучайно много специалисти му вещаят все по-голяма популярност в близка перспектива.

 

…на релси

Стигаме и до последната препоръка, с която допълваме списъка от 5, превърнали се в 7, бекенд програмни езици, подходящи за старт в програмирането. Честта се пада на Ruby. Подобно на Python, при него фокусът е по-скоро върху бързината и удобството на програмистите. А не толкова върху скоростта на приложенията, създадени чрез него.

Ruby on Rails и Sinatra са фреймуърците, които най-често ще чуете, заговори ли се за Ruby. Той определено е по-нишово решение като език, но, също както и при останалите, през които вече преминахме, търсенето на специалисти е много сериозно и обещава да остане такова още дълго време.

Така че изборът на конкретен език не е чак толкова важен и труден, колкото решението да започнете. Ако се каните да се захванете с учене, остава само да ви пожелаем успех. А ако събирате смелост да създадете своя първи сайт, където да експериментирате с наученото, очакваме ви с нашия безплатен хостинг. И в настоящето, и в бъдещето успехът вече „живее“ онлайн… Посегнете към него, за да го уловите!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This