Home » WordPress » Основи на WordPress » Списък на блоковете в WordPress

Списък на блоковете в WordPress

Какво трябва да знаете:

Блоковият редактор на WordPress съдържа впечатляващ брой блокове, които ви позволяват да изградите своя сайт точно както си го представяте. Тези блокове са разделени на няколко групи: текстови, медийно съдържание, дизайн, джаджи, блокове от активната тема и блокове за внедряване.

WordPress добавя нови блокове към своята библиотека с почти всяка нова версия. Поради тази причина, в днешно време наборът от блокове, налични в WordPress, е впечатляващ и може да е напълно достатъчен за изграждането на вашия сайт. В този урок ще обърнем внимание на всеки наличен блок и ще опишем за какво се използва.

Съдържание:

 

Какво представлява Гутенберг?

Гутенберг, наричан още блоковият редактор на WordPress, е инструментът, чрез който може да създавате съдържание за своя сайт. За разлика от предшественика си, Гутенберг съхранява съдържанието ви в отделни блокове. Съветваме ви да прегледате статиите ни, обясняващи основите и интерфейса на Гутенберг, ако не сте запознати с блоковия редактор в WordPress. А в случай, че имате предишен опит, разгледайте уроците ни, където обясняваме как да персонализирате редактора, какви клавишни комбинации са налични и кои са най-добрите разширения за Гутенберг.

 

Как мога да достъпя Гутенберг?

WordPress ще ви предостави достъп до Гутенберг автоматично след като създадете или започнете да редактирате някоя страница, публикация или джаджа. А в случай, че все още нямате свой WordPress сайт, може да се регистрирате за нашия безплатен хостинг план или за един от професионалните ни WordPress хостинг пакети и да инсталирате WordPress за броени минути.

 

Какво представляват блоковете в WordPress?

За разлика от повечето редактори на документи, при които текста е основната част на всеки документ, Гутенберг съхранява всеки вид съдържание в отделен блок. Например, вашият документ може да се състои от блок за заглавие, последван от два блока за параграфи, блок за снимка, още блокове за параграфи, блок за цитат и т.н. Това разделение на съдържанието ви позволява да променяте даден блок без това да влияе отрицателно на съседните блокове и съдържанието, които те стопанисват.

Гутенберг притежава широк набор от блокове, тъй като всеки вид съдържание трябва да има съответстващ блок, който да го съхранява. Може да намерите всички налични блокове, както и вашите блокови шаблони и преизползваеми блокове, в библиотеката с блокове на WordPress.

 

Списък на блоковете в WordPress

WordPress разделя наличните блокове в няколко отделни групи. В следващите няколко секции ще разгледаме всяка една от тези групи.

Текст

Текстовите блокове ви позволяват да контролирате къде и как се изобразява вашия текст. Блоковете в тази категория са:

 • Параграф – това е основният блок, който ще изполвате за добавяне на текстово съдържание.
 • Заглавие – блоковете от тип заглавие ще добавят нови header-и към вашия документ. Има шест нива на заглавие.
 • Списък – ако желаете да изброявате неща в списък, може да ползвате този блок. Съществуват списъци с и без номерация.
 • Цитат – блокът за цитат прилича на блока за параграф, но има свой собствен дизайн.
 • Класически – класическият блок ви дава възможност да използвате класическият текстов редактор на WordPress директно в Гутенберг.
 • Код – блокът да код е удобен, ако искате да добавите програмен код в своя документ, който просто да се визуализира без да се изпълнява.
 • Преформатиран – текст, поставен в преформатиран блок, ще запази своите отстояния и празни пространства.
 • Голям цитат – големият цитат ще привлече вниманието на читателя към специфичен текст от вашия докумнт.
 • Таблица – използвайте този блок, за да добавите таблица към своя доумент.
 • Поезия – ако пишете поезия, използвайте този блок.

Медия

Медийните блокове ви позволяват да вмъкнете мултимедийни елементи като изображения и видео клипове към своя документ. Ето всички блокове, налични в тази секция:

 • Изображение – това е основният блок, който ще използвате при вмъкването на изображения в своя документ.
 • Галерия – използвайте този блок, ако ще вмъквате множество изображения на едно място.
 • Аудио – WordPress ви позволява да добавите аудио файл към своя уебсайт.
 • Корица – корицата представлява изображение с текст върху него. Може да се използва за увод във вашата тема.
 • Файл – ако искате да прикачите произволен файл към своята страница или публикация, използвайте този блок.
 • Медия и текст – използвайте този блок, за да вмъкнете изображения около вашия текст, за да получите по-интересен дизайн за вашия сайт.
 • Видео – видео блокът ви позволява да добавяте видео съдържание към своя сайт.

Следващи стъпки

Ако сте на мнението, че наборът от блокове в Гутенберг е твърде малък, разгледайте статията ни, където изброяваме най-добрите разширения, които добавят нови блокове към WordPress.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 2

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This