Помощ » Начални стъпки » Как да насоча домейна си към ZETTAHOST.bg?

Как да насоча домейна си към ZETTAHOST.bg?

Въведително изображение.

Какво трябва да знаете:

Можете да насочите своя съществуващ домейн към ZETTAHOST.BG чрез опцията Хостване на домейн в нашия Домейн Мениджър. След това трябва да обновите нейм сървърите, които са асоциирани с Вашия домейн. И накрая трябва да изчакате няколко часа, за да може тези промени да влязат в сила.

Едно от предимствата, които ще получите, ако използвате хостинг услугите на ZETTAHOST.bg, е, че ще имате възможността да хоствате домейни, които сте закупили от трети лица. Да кажем, че притежавате домейна example.com. Ако си закупите хостинг план от нас, вие ще можете да настроите домейна си да използва услугите, включени във вашия ZETTAHOST.bg хостинг план. С други думи, вашият сайт ще бъде захранван от нашите сървърите и ще бъде достъпен за вашите посетители чрез връзката http://example.com/.

DNS записите са като пътни знаци, които пренасочват трафика от даден домейн към сървъра, който го обслужва.

DNS записите са като пътни знаци, които пренасочват трафика от даден домейн към сървъра, който го обслужва.

Промяната на вашия доставчик на хостинг услуги става чрез редакция на няколко DNS записа, които са асоциирани с вашия домейн. DNS записите са важни, тъй като те насочват посетителите на този домейн към IP адреса на сървъра, който реално предоставя всички услуги, включени във вашия хостинг план. В този ред на мисли, DNS записите свързват домейните с техните съответстващи сървъри.

Съществуват два основни начина, по които да насочите домейна си към ZETTAHOST.BG: можете или да промените своите нейм сървъри, или своите А записи. И двата подхода дават сходен краен резултат. Също така, еднакво количество труд и време е необходимо и за двата подхода. В тази статия ще се фокусираме основно върху подхода, който включва промяна на нейм сървърите, но също така ще покажем как бихте могли да постигнете същия резултат чрез промяна на вашите А записи.

 

Предпоставки

Преди да опишем процеса, чрез който можете да насочите своя домейн към ZETTAHOST.bg, трябва да се погрижите за няколко неща:

 1. Трябва да притежавате свой домейн. Ако все още нямате такъв, може да регистрирате домейн чрез ZETTAHOST.BG или чрез друг домейн регистрар по ваш избор.
 2. Вашият домейн регистрар трябва да ви позволява да променяте DNS записите си.
 3. Трябва да имате хостинг план в ZETTAHOST.bg. Ако все още нямате хостинг при нас, можете да закупите платен споделен хостинг, VPS хостинг, или Semi-Dedicated хостинг. А ако искате просто да изпробвате нашите услуги, без финансови ангажименти, можете да се възползвате и от нашата безплатна хостинг услуга.

Полезно

Всички хостинг планове, предлагани от ZETTAHOST.bg, включват в себе си възможността да използвате свой собствен домейн.

След като се уверите, че покривате гореописаните изисквания, може да пристъпим към самия процес по насочване на домейн към ZETTAHOST.bg. Следвайте стъпките, изброени отдолу, или кликнете на тази, която ви интересува:

Съдържание:

 

Как да насоча собствения си домейн към ZETTAHOST.bg?

Насочването на домейн към ZETTAHOST.bg е лесен процес, състоящ се от само няколко стъпки. Въпреки това е важно да се отбележи, че промяната на хостинг доставчик не е мигновена и включва в себе си интервал на изчакване, който може да продължи до два дни.

 

1. Изберете дали да насочите домейна си, или да го трансферирате

Насочването на домейн и транферът на домейн са две различни действия, които могат да бъдат предприети.

Насочването на домейн и транферът на домейн са две различни действия, които могат да бъдат предприети.

Преди да започнем процеса по насочването на домейн към ZETTAHOST.bg, трябва да отбележим разликата между това един домейн да бъде насочен и да бъде трансфериран. Въпреки че двете думи са близки по смисъл, в хостинг света тези два термина съществено се различават по значение.

Насочването на домейн, също така наричано хостване на домейн, е процес, който включва в себе си задаването на нов хостинг доставчик на даден домейн. Когато един домейн бъде хостнат, собственикът му може да се възползва от услугите, предлагани от хостинг доставчика, като например притежаването на уебсайт или създаването на имейл адрес, съдържащ името на домейна.

Трансферът на домейн, от друга страна, не само ще насочи домейна към новия хостинг доставчик, но и ще даде права на хостинг доставчика да подновява домейна от името на собственика му. С други думи, когато един домейн бъде трансфериран, вие сменяте своя домейн регистрар. Важно е да се отбележи, че трансферът на домейн е платена услуга, тъй като домейнът бива подновен за една година по време този процес.

Внимание

Терминът трансфер на домейн има много специфично значение в хостинг сферата и затова не трябва да бъде използван, за да се опише процесът по насочване на домейн към нов хостинг доставчик.

Можете да прочетете нашата статия, описваща разликите между трансфер на домейн и насочване на домейн, ако желаете да получите допълнителна информация.

В текущата статия ще опишем стъпките, които трябва да следвате, за да насочите своя домейн към ZETTAHOST.bg. Ако вместо това се интересувате от трансфер на домейн, можете да разгледате нашите напътствия за това как да трансферирате домейн към ZETTAHOST.bg.

 

2. Добавете домейна си към Домейн Мениджъра на ZETTAHOST.bg

Следвайте долуописаните стъпки, за да добавите своя домейн в Домейн Мениджъра на ZETTAHOST.bg:

 1. Отворете Домейн Мениджъра. Ако е необходимо, влезте в своя хостинг акаунт, като използвате своя клиентски номер и парола.
 2. Изберете опцията Хостване на домейн.
 3. Въведете името на своя домейн в празното поле под заглавието Хостване на съществуващ домейн.
 4. Кликнете върху бутона Хостване на домейн.
Можете да насочите домейна си към ZETTAHOST.bg чрез опцията Хостване на домейн в нашия Домейн Мениджър.

Можете да насочите домейна си към ZETTAHOST.bg чрез опцията Хостване на домейн в нашия Домейн Мениджър.

Вашия домейн трябва да използва нейм сървърите на ZETTAHOST.bg, за да се насочи успешно към нас.

Вашия домейн трябва да използва нейм сървърите на ZETTAHOST.bg, за да се насочи успешно към нас.

След като хостнете своя домейн, на екрана ще се появи прозорец, който ще ви покаже нашите нейм сървъри. Запишете ги на сигурно място, тъй като те ще са ви необходими в следващата стъпка.

 

3. Променете вашите DNS записи

Към този момент вие трябва да сте получили нейм сървърите на ZETTAHOST.bg, което ще ви позволи успешно да настроите DNS записите на своя домейн.

Важно

Моля, обърнете внимание, че трябва да зададете нейм сървърите на ZETTAHOST.bg в контролния панел, предоставен от вашия домейн регистрар! Не се опитвайте да направите тази настройка в контролния панел на ZETTAHOST.bg.

За жалост, не можем да ви предоставим точни инструкции за това как да зададете нейм сървърите на ZETTAHOST.bg в контролния панел на вашия домейн регистрар. Причината за това е, че всеки контролен панел се различава от останалите в своята визия и използвана терминология.

Вместо това, отдолу ще намерите основните стъпки, които трябва да следвате. Те ще ви дадат обща идея за това какво трябва да направите и къде бихте могли да намерите необходимата опция:

 1. Като начало, отидете на сайта на своя домейн регистрар и влезте в техния контролен панел. Домейн регистрарът е компанията, през която сте закупили своя домейн.
 2. След като сте влезли в своя контролен панел, огледайте се за домейн мениджър или бутон със сходно име. Трябва да намерите мястото, което би ви позволило да прегледате всичките си домейни и да правите промени по техните настройки.
 3. На този етап се предполага, че сте намерили правилния екран, на който за изброени всички ваши домейн имена. Намерете домейна, който искате да насочите към ZETTAHOST.bg.
 4. Сега трябва да разучите как да правите промени по настройките на вашия домейн. Някои домейн регистрари предоставят падащо меню с опции за съответния домейн; други може да имат лента с инструменти, чрез които да управлявате домейна си; също така е възможно вашият регистрар да ви позволява да боравите с настройките за домейн по друг начин. Конкретната опция, която трябва да намерите, би ви позволила да правите промени по нейм сървърите на вашия домейн. Тази опция е възможно да се нарича Нейм сървъри, Промяна на нейм сървъри, Хостинг нейм сървъри, Редакция на нейм сървъри, Редакция на NS записи, NS записи, Промяна на DNS и други подобни.
 5. След като намерите правилната опция, я активирайте. На екрана трябва да се покаже страница или прозорец, който съдържа две или повече полета за вашите нейм сървъри. Премахнете всички съществуващи нейм сървъри от тези полета и въведете нейм сървърите на ZETTAHOST.bg, с които се сдобихте по-рано.
 6. След като сте готови, запазете направените промени и затворете прозореца.

Внимание

По време на промяната на вашите нейм сървъри е важно да се уверите, че всички стари нейм сървъри са изтрити. Никога не използвайте нейм сървъри от два различни хостинг доставчика по едно и също време, тъй като това ще доведе до проблеми със стабилността и функционалността на вашия домейн.

Полезно

В случай, че вашият домейн регистрар ви позволява да въвеждате повече от два нейм сървъра, не е грешно да използвате само първите две полета, за да въведете нейм сървърите на ZETTAHOST.bg и да оставите останалите полета празни.

Поздравления! Ако сте стигнали дотук, вие успешно сте насочили домейна си към ZETTAHOST.bg, като подменихте своите нейм сървъри.

С цел да сме максимално изчерпателни, в следващата секция ще опишем накратко как може да насочите своя домейн, като редактирате своите А записи вместо нейм сървърите. Ако успешно сте изпълнили гореописаните стъпки, преминете директно на тази стъпка.

 

Използване на А запис вместо нейм сървъри

Насочването на домейн към ZETTAHOST.bg е възможно както с редакция на нейм сървъри, така и с корекция на А записите на домейна. Като цяло, препоръчителният подход включва смяна на нейм сървърите на домейна, но въпреки това ще ви предоставим и инструкции как да насочите домейна си чрез редакция на своите А записи.

Полезно

Насочването на домейн чрез А записи вместо нейм сървъри е по-удачният подход, когато желаете да запазите някои от услугите, предлагани от вашия предходен хостинг доставчик. Добър пример е ситуацията, в която искате да хоствате своя уебсайт в ZETTAHOST.bg, но в същото време и да запазите имейл услугата, предоставена от вашия текущ хостинг доставчик.

Следвайте долуописаните стъпки, за да откриете какъв А запис трябва да използвате при насочването на своя домейн към ZETTAHOST.bg:

 1. Отворете нашия Домейн Мениджър. Ако е необходимо, влезте в своя хостинг акаунт, като използвате своя клиентски номер и парола.
 2. Кликнете на името на своя домейн.
 3. Отворете раздела, озаглавен Информация.
 4. Намерете полето, озаглавено А-запис по подразбиране, и си запишете неговата стойност.
Домейн мениджърът съдържа стойността на А записа, който трябва да използвате, ако искате да насочите домейна си към нас.

Домейн мениджърът съдържа стойността на А записа, който трябва да използвате, ако искате да насочите домейна си към нас.

След като разполагате с А записа за вашия ZETTAHOST.bg акаунт, влезте в контролния панел на вашия домейн регистрар и намерете опцията, чрез която можете да променяте DNS записите на своя домейн. Тя най-вероятно ще бъде част от домейн мениджъра на регистрара и ще съдържа думата DNS в името си.

Когато намерите въпросната опция и я активирате, трябва да видите прозорец или екран, който съдържа поне един А запис. Името на този запис трябва да отговаря на това на вашия домейн или просто да пише @.

Редактирайте стойността на този запис, като замените текущата му стойност със стойността, която взехте в Стъпка 4.

Полезно

Разгледайте вашите DNS записи за още един А запис, който е озаглавен www. Ако намерите такъв, променете стойността му, така че тя да съответства на тази, показана в нашия домейн мениджър.

Това е! Всичко, което остава да направите, е да запазите своите промени и да продължите към следващата стъпка.

 

4. Изчакайте DNS промените да влязат в сила

Ако сте стигнали до тази стъпка, значи успешно сте насочили своя домейн към ZETTAHOST.bg чрез използването на А или NS записи. Това, което сега следва да направите, е да изчакате вашите промени да бъдат отчетени от всички DNS сървъри в света. Този процес може да трае до 48 часа.

Полезно

Много от модерните регистрари използват настройки, които им позволяват значително да скъсят времето на изчакване. В повечето случаи няма да ви се наложи да чакате повече от един ден, а, ако имате късмет, вашите промени могат да влязат в сила само след час.

 

5. Репликирайте своя домейн

Полезно

Тази стъпка не е задължителна. Ако изчакате достатъчно дълго, нашите сървъри автоматично ще репликират вашия домейн. Но ако искате да спестите малко време, следвайте инструкциите, описани в тази стъпка.

Внимание

Тази стъпка важи само за домейни, които са насочени към нас чрез своите нейм сървъри. Ако вие насочили домейна си с А записи, тази стъпка не се отнася за вас и ще трябва да изчакате домейнът ви да се репликира автоматично.

Когато мислите, че вашите oбновени DNS записи са се разпространили в света, можете да пристъпите към репликацията на вашия домейн. За да изпълните тази стъпка, направете следното:

 1. Отворете Домейн Мениджъра. Ако е необходимо, влезте в своя хостинг акаунт, като използвате своя клиентски номер и парола.
 2. До името на вашия домейн ще видите икона на глобус с червен предупредителен триъгълник. Поставете показалеца на мишката върху тази икона.
 3. Ще ви изскочи опция за репликация на домейна ви. Кликнете върху бутона Опит за репликиране.
Репликацията на домейни се извършва в домейн мениджъра.

Репликацията на домейни се извършва в домейн мениджъра.

Ако репликацията се провали, ще видите съобщение за грешка. В такъв случай е желателно да изчакате още няколко часа, преди да направите повторен опит за репликиране.

Зелената отметка до даден домейн означава, че въпросният домейн е успешно репликиран.

Зелената отметка до даден домейн означава, че въпросният домейн е успешно репликиран.

Ако репликацията е успешна, това означава, че домейнът е насочен и е готов за ползване. Също така, иконата до домейна ще се промени и вместо жълт триъгълник, ще виждате зелена отметка:

 

Следващи стъпки

Поздравления! Ако сте стигнали дотук, това означава, че сте успели да насочите домейна си към ZETTAHOST.bg. И с това скучната част от работата приключва и вече можете да се фокусирате върху изграждането и публикуването на вашия уебсайт!

Ако не сте сигурни как да продължите, можете да разгледате нашата статия за това как да създадете уебсайт от нулата. Или, ако вече имате съществуващ сайт, който искате да прехвърлите към ZETTAHOST.bg, можете да разгледате нашата статия за това как да прехвърлите уебсайта си от един хостинг доставчик към друг. И, не на последно място, можете да имате интерес в това как да създадете свой имейл акаунт, който да използва вашия домейн.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This