Home » Помощ » Какво е KVM

Какво е KVM

Какво трябва да знаете:

KVM (Kernel-based Virtual Machine) е софтуер за виртуализация, който е с отворен код и е част от операционната система Linux. Благодарение на KVM, вие може да използвате един компютър, за да подкарате множество на брой виртуални машини. Всяка виртуална машина може да използва Windows или Linux като операционна система и разполага със собствени виртуални компоненти като мрежова карта, графична карта, диск и други. KVM позволява висока производителност и гъвкавост, което го прави популярен в професионални среди, където е често използван за управлението на виртуални сървърни системи.

Работата със сървъри често води до два казуса, които на пръв поглед са противоположни. От една страна, е желателно всеки сървър да изпълнява само една функция, за да е максимално стабилен. От друга страна, повечето съвременни компютри са прекалено мощни, за да изпълняват само една единствена функция.

Решението на тези два казуса е използването на виртуализация. В този урок ще разгледаме какво представляват виртуалните машини в общ план и ще обърнем специално внимание на KVM, един от начините да създавате и работите с виртуални машини.

Съдържание:

 

Какво е KVM?

KVM, съкратено от Kernel-Based Virtual Machine, е технология за виртуализация, благодарение на която може да създавате и използвате виртуални машини. KVM се съдържа във всички модерни Linux дистрибуции. Всичко, което ви е необходимо, за да се възползвате от KVM, е Linux дистрибуция, чието ядро е поне версия 2.6.20 и процесор, който поддържа виртуализация (Intel VT или AMD-V).

Какво е виртуална машина?

Виртуалната машина е специална програма, която представлява една цяла компютърна система. Тази компютърна система притежава виртуални компоненти като видео карти, мрежови карти, звукови карти, твърд диск и др, както и своя операционна система. С други думи, виртуалната машина е структурирана по същия начин като един реален компютър и позволява инсталацията и изпълнението на всякакъв вид програми. Но за разлика от реалните компютри, всяка виртуална машина е просто един компютърен процес, който вашия компютър може да изпълнява заедно с останалите приложения, които ползвате. Ако желаете да научите повече, имаме отделна статия, където обясняваме какво е виртуална машина.

 

Случаи на употреба

Въпреки своя малък пазарен дял в потребителския сектор, Linux е водеща операционна система в ИТ индустрията. Поради тази причина, KVM е предпочитаната виртуализационна технология във фирми, занимаващи се със софтуерна разработка, както и в хостинг сферата.

ZETTAHOST.bg използва KVM като основа за всички виртуални сървъри, които предлагаме. Това ни позволява да осигурим максимална производителност и стабилност на виртуалните машини, които управляваме.

Полезно:

Замисляли ли сте се с какво точно виртуалните машини са по-добри от физическите компютри, когато става въпрос за сървъри? Отговорът е, че за да се осигури максимална стабилност и сигурност, всеки сървър е добре да изпълнява възможно най-малко задължения. Ако например трябва да предоставяте пет услуги през Интернет, оптималното решение би било да имате пет отделни сървъра. Закупуването на пет компютъра не е оптимално решение, тъй като ще начислите високи разходи и в същото време производителността на тези компютри няма да се използва пълноценно. Оптималното решение е употребата на виртуални машини. Може да закупите един компютър и да сложите пет виртуални машини на него. По този начин, вашата инвестиция ще бъде минимална и в същото време ще използвате закупения компютър пълноценно.

 

Предимства

KVM има множество предимства в сравнение с други технологии за виртуализация. Тук ще споменем по-важните:

  • KVM е технология с отворен код и може да я използвате безплатно.
  • Всяка съвременна дистрибуция на Linux има KVM вградена в себе си.
  • Технологията е на 15 години, което означава, че е стабилна и всички сериозни бъгове са отстранени.
  • Виртуалните машини в KVM могат да бъдат както Linux дистрибуции, така и Windows.
  • KVM позволява миграцията на виртуални машини от един компютър на друг без да се налага виртуалната машина да бъде изключвана.
  • Състоянието на всяка виртуална машина може да бъде запаметено във всеки един момент и после винаги може да се върнете към даденото състояние.
  • Може да променяте наличните хардуерни ресурси за всяка виртуална машина в реално време.
  • KVM позволява автоматизирана администрация на виртуалните машини благодарение на libvirt.

 

Недостатъци

KVM има два основни недостатъка, които трябва да споменем:

  • KVM е наличен единствено в Linux дистрибуции. Това означава, че не е възможно да използвате KVM на машина, която има Windows като операционна система.
  • При KVM, всяка виртуална машина се захранва от един единствен компютър. Ако възникне проблем с този компютър, който пречи на неговата работа, виртуалната машина ще спре да работи.

 

Заключение

KVM е популярна и надеждна технология за виртуализация, която е била на пазара повече от 15 години. Благодарение на това, вие може да сте сигурни, че тя е обстойно тествана и инструментите за управление са разработени на много високо ниво. Като се има и в предвид, че KVM е част от Linux и може да се използва напълно безплатно, не е учудващо, че KVM се използва от хостинг компании и софтуерни разработчици из целия свят.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Къде мога да намеря информация за своя входящ и изходящ мейл сървър?

Какво трябва да знаете: Може да намерите информация за своя входящ и изходящ имейл сървър в секцията, наречена Имейл акаунти. От там, просто кликнете върху името на своя домейн, отворете раздела, озаглавен Информация, и разгледайте данните, намиращи се в таблицата,...

Как да създам свой имейл акаунт?

Какво трябва да знаете: Може да създадете свой имейл акаунт чрез секцията, озаглавена Имейл акаунти. Там ще намерите формуляр, с помощта на който можете да добавите нов имейл адрес към своя хостинг акаунт. Имейлите са една от най-ранните форми на електронна...

Как да пренасоча своя HTTP трафик към HTTPS?

Какво трябва да знаете: Ако сте създали своя уебсайт с програма като Adobe Dreamweaver или чрез ръчно писане на код, можете да поставите този специален .htaccess файл в основната директория на сайта си. Благодарение на този файл трафикът ви ще бъде пренасочен от HTTP...

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Какво трябва да знаете: Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не...

Как да защитя своя акаунт в ZETTAHOST.bg?

Какво трябва да знаете: Най-важното нещо, което може да направите, за да защитите своя хостинг акаунт в ZETTAHOST.bg, е да се уверите, че използвате сложна парола. А ако искате допълнително да подсилите сигурността си, ви препоръчваме употребата на напълно уникална...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This