Помощ » Начални стъпки » Как да защитя своя акаунт в ZETTAHOST.bg?

Как да защитя своя акаунт в ZETTAHOST.bg?

Въведително изображение.

Какво трябва да знаете:

Най-важното нещо, което може да направите, за да защитите своя хостинг акаунт в ZETTAHOST.bg, е да се уверите, че използвате сложна парола. А ако искате допълнително да подсилите сигурността си, ви препоръчваме употребата на напълно уникална парола, която не използвате в други сайтове. Също така препоръчваме да не споделяте своето потребителско име и парола с трети лица.

С всяка изминала година ние съхраняваме все повече и повече от нашата лична информация в облака. Поради тази причина в днешно време е изключително важно да се уверим, че всички наши акаунти са максимално защитени. В тази статия ще ви дадем няколко съвета за това как да защитите своя ZETTAHOST.bg хостинг акаунт. Препоръчваме да прочетете всички съвети, но ако искате, може да се насочите директно към съвета, от който се интересувате:

Съдържание:

 

Използвайте силна парола за вашия хостинг акаунт

Най-добрият начин да защитите своя хостинг акаунт е употребата на силна парола. Трябва да се уверите, че вашата парола има дължина от поне 10 символа и съдържа:

  • поне една малка буква
  • поне една голяма буква
  • поне една цифра
  • поне един специален символ

Внимание

Моля, имайте предвид, че някои специални символи не могат да бъдат използвани като част от вашата парола.

Полезно

Блогът на ZETTAHOST.bg съдържа статия, описваща как да се създаде силна парола. Препоръчваме да я прегледате, тъй като тя ще ви даде идеи как да създадете силна парола за своя хостинг акаунт.

Употребата на парола, съдържаща различни символи, ще осигури базова защита на вашия хостинг акаунт. Но ако искате да увеличите тази защита, препоръчваме използването на псевдо-произволна парола.

Псевдо-произволните пароли се създават посредством генератор за пароли и са изключително трудни за налучкване, тъй като не са базирани на нормални думи. Вместо това, псевдо-произволните пароли са съставени от произволни символи и нямат очевиден смисъл. Това ги прави устойчиви на речникови атаки. И, не на последно място, благодарение на своята произволност при генериране, този тип пароли почти винаги са уникални, а това е още една характеристика на добрата парола, която ще разгледаме по-късно.

Ако имате любим генератор на псевдо-произволни пароли, може да го ползвате, за да създадете силна парола за вашия ZETTAHOST.bg акаунт. А ако тепърва научавате за този тип генератори, можем да ви препоръчаме този генератор, тъй като е безплатен и лесен за употреба.

След като създадете силна парола, променете паролата на вашия хостинг акаунт.

 

Използвайте уникална парола за вашия хостинг акаунт

Много хора имат склонността да използват една сравнително силна парола за всички свои акаунти в интернет. Моля, не правете това! Когато комбинирате един имейл с една парола и използвате тази комбинация навсякъде в интернет, цялото ви онлайн присъствие ще е застрашено, дори ако само един сайт, където сте се регистрирали, бъде хакнат.

Внимание

Използването на една и съща парола навсякъде в интернет сериозно застрашава вашата онлайн сигурност!

Силно ви препоръчваме да използвате уникална парола във всеки уебсайт, където се регистрирате, за да се предпазите от подобен проблем. С други думи, всяка ваша парола трябва да се използва на точно един уебсайт. По този начин дори и някой уебсайт да бъде хакнат, нападателите ще разполагат само с паролата, която използвате там. Всички останали сайтове, където имате регистрация, ще останат защитени, тъй като при тях ползвате напълно различни пароли.

На този етап може би си мислите, че употребата на уникална парола за всеки уебсайт, в който сте се регистрирали, изисква изключително много време и усилия. За щастие, съществуват специални програми, наричани мениджъри на пароли, които могат да се използват за създаването, запаметяването и организирането на пароли. Също така, повечето модерни мениджъри на пароли са способни автоматично да въвеждат необходимата информация, когато искате да влезете в своя акаунт на даден уебсайт.

Ако все още нямате любим мениджър на пароли, можем да препоръчаме мениджъра, който е вграден във вашия уеб браузър. А ако имате интерес към програма, независима от уеб браузъра, може да изпробвате 1Password и LastPass.

 

Не споделяйте вашето потребителско име и парола

Както може би се досещате, не е добра идея да споделяте своето потребителско име и парола в ZETTAHOST.bg с трети лица. Колкото повече хора знаят вашите данни за вход в контролния панел, толкова по-уязвим става вашият хостинг акаунт.

На практика, обаче, се срещат ситуации, в които може да ви се наложи да предоставите достъп на трето лице до своя ZETTAHOST.bg акаунт. Например, може да сте наели уеб разработчик да изгради вашия сайт и той да поиска достъп до файловата система на сървъра, за да качи уебсайта. За щастие, съществуват начини, по които можете да предоставите достъп до различни части от вашия хостинг акаунт, без да трябва да споделяте своя клиентски номер и парола. Ще разгледаме този процес по-подробно в следващата част от статията.

 

Предоставете ограничен достъп на трети лица до вашия хостинг акаунт

Благодарение на контролния панел на ZETTAHOST.bg, можете да предоставите достъп до специфични услуги на трети лица. Този допълнителен достъп е ограничен откъм функционалност и права с цел да ви предпази от потенциални щети.

Отдолу ще разгледаме различните технологии и функционалности, които са включени във вашия хостинг акаунт и ще опишем какъв тип достъп може да предоставите на трети лица:

  • FTP: Да, възможно е да създадете нов FTP акаунт и да ограничите неговия достъп до една специфична директория.
  • Бази данни: Не е възможно да създавате допълнителни потребители за вашите бази данни, но вместо това е възможно да предоставите достъп до само една база данни на трето лице.
  • Имейл: Към този момент не е възможно трето лице да управлява вашите имейл акаунти. Въпреки това, трети лица могат да получат достъп до един или повече имейл акаунти.
  • SSH: На този етап не е възможно да предоставите ограничен SSH достъп на трети лица.

Нашият опит показва, че прилагането на тези методи за предоставяне на ограничен достъп ще ви позволи да си сътрудничите с трети лица, докато в същото време вашият хостинг акаунт ще остане максимално защитен. Смятаме, че тази функционалност е важна и затова сме я внедрили в повечето наши хостинг планове, в това число и нашия безплатен хостинг.

 

Заключение

Най-добрият начин, по който можете да защитите своя хостинг акаунт в ZETTAHOST.bg, е като използвате пароли, които са силни, уникални и псевдо-произволни. Ако някога ви се наложи да предоставите достъп на трето лице, силно ви препоръчваме да разгледате опциите за ограничен достъп и да предоставяте пълен достъп само ако ограничените опции не са достатъчни. И, не на последно място, желателно е паролите, които задавате на акаунтите с ограничен достъп, също да бъдат сложни за максимална сигурност.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This