Помощ » Начални стъпки » Каква е разликата между уебсайт, хостинг и домейн?

Каква е разликата между уебсайт, хостинг и домейн?

Въведително изображение.

Какво трябва да знаете:

Хостинг доставчици като ZETTAHOST.bg предлагат специализирани компютри, които са включени денонощно и имат бърза връзка към интернет. Вие може да наемете такъв компютър и да качите файловете, от които се състои вашият уебсайт. След като уебсайт файловете са качени, те ще са публично достъпни. И, не на последно място, вие може да улесните достъпа до вашия сайт, като добавите лесно запомнящ се домейн към своя хостинг акаунт.

Дори ако тепърва започвате да изграждате своя първи уебсайт, вие най-вероятно вече сте се сблъсквали с тези три термина: хостинг, уебсайт и домейн. Те са близки по значение и понякога се използват като взаимнозаменяеми.

Въпреки че и трите термина често се използват в един и същ контекст, те представляват три независими технологии. Трябва да използвате и трите заедно, ако искате да имате напълно функциониращ уебсайт. В тази статия ще разгледаме каква е разликата между уебсайт, хостинг и домейн. Също така ще обърнем внимание как тези три технологии се допълват взаимно.

Съдържание:

 

Какво е хостинг?

Хостинг, също така наричан интернет хостинг, е услуга, предлагана от хостинг доставчици като ZETTAHOST.bg, която ви позволява да наемате и използвате физически компютри, които винаги са свързани с интернет и работят денонощно. Тези компютри се наричат сървъри и са способни да захранват различни видове интернет услуги. Например, един сървър може да обслужва вашия имейл акаунт или пък да се използва като хранилище за ценни файлове. Разбира се, сървъри също така се използват за захранването на уебсайтове.

Уеб хостинг услугите са съставени от физически сървъри, които могат да се дават под наем на клиенти, нуждаещи се от компютър, който да захранва техния сайт.

Уеб хостинг услугите са съставени от физически сървъри, които могат да се дават под наем на клиенти, нуждаещи се от компютър, който да захранва техния сайт.

ZETTAHOST.bg предлага сървъри, които са създадени и настроени специално за захранване на уебсайтове. Всеки сървър спада към определена уеб хостинг услуга в зависимост от неговата мощност и функционалност.

При нормални обстоятелства един сървър има достатъчно памет и процесорна производителност, за да захранва няколко уебсайта по едно и също време. Компании като ZETTAHOST.bg се възползват от този факт и предлагат споделен уеб хостинг. С тази услуга клиентите имат достъп до част от производителността и паметта на сървъра. Предимството на този тип хостинг е, че той позволява да закупите хостинг план на изгодна цена, който в същото време предоставя всички необходими компютърни ресурси, които са нужни на вашия уебсайт.

Аналогия

Закупуването на хостинг план е много сходно с наемането на необзаведен апартамент. Плащате единствено за наличните помещения и се предполага, че сами ще си ги обзаведете, като изработите и качите своя уебсайт.

ZETTAHOST.bg предлага споделен хостинг на много изгодни цени. Също така, ние предлагаме и безплатен споделен хостинг.

В допълнение към нашите споделени планове, можем да ви предложим още Semi-Dedicated хостинг планове и няколко VPS пакета. Semi-Dedicated и VPS плановете също работят на споделен принцип, но те могат да ви дада по-висока производителност и гъвкавост, тъй като броят клиенти, които един сървър трябва да обслужва, е силно занижен.

 

Какво е уебсайт?

Уебсайтовете са съвкупност от текст, изображения, видео и аудио файлове, които са управлявани чрез технологии като PHP, HTML, CSS и JavaScript.

Уебсайтовете са съвкупност от текст, изображения, видео и аудио файлове, които са управлявани чрез технологии като PHP, HTML, CSS и JavaScript.

Един типичен уебсайт е съставен от една или повече уеб страници. Всяка от тях може да съдържа текст, аудио, видео, изображения, както и други видове съдържание. То бива форматирано и стилизирано посредством програмни езици като PHP, HTML, CSS, JavaScript и други. Съдържанието, както и програмният код, се съхранява в обикновени файлове, които наподобяват PDF и Word документи.

Предвид колко много технологии са включени в управлението на един уебсайт, няма да се учудим, че създаването на нов уебсайт от нулата е начинание, което отнема много време и усилия. За щастие, в днешно време можете да използвате системи за управление на съдържанието (CMS), както и уебсайт конструктори. Благодарение на тези технологии можете да създадете страхотно изглеждащ уебсайт с минимални усилия и без писане на какъвто и да било програмен код.

Софтуерните инженери на ZETTAHOST.bg са създали специален софтуер, наречен Заки Инсталатор, чрез който можете бързо и лесно да инсталирате всички популярни системи за управление на съдържанието, като WordPress, Joomla, Drupal и други. Също така, ние сме разработили и продукт, наречен Заки уебсайт конструктор, чрез който можете да създадете професионално изглеждащ уебсайт само с няколко клика на мишката.

Аналогия

Ако закупуването на хостинг план е като наемането на необзаведен апартамент, то тогава вашият уебсайт ще играе ролята на мебелите за този апартамент. Имате възможността да изберете марката, цвета, стила и мебелите, така че те да отговарят на вашите нужди. След като сте доволни от избора си, вие можете да подредите мебелите из апартамента така, както на вас ви харесва. Процесът по избиране на мебелите отговаря на създаването на уебсайта, а подреждането им съответства на процеса по качване на вашия уебсайт на сървъра и задаването на необходимите сървърни настройки.

След като сте създали вашия уебсайт, трябва да го качите във вашия уеб хостинг акаунт, така че посетителите ви да имат достъп до него. Базовият начин за достъп до сайта от посетители е сложен и неудобен, тъй като включва използването на сървърния IP адрес. За щастие, можете значително да улесните достъпа до вашия сайт, като добавите домейн към сървъра.

 

Какво е домейн?

Въпреки че притежаването на домейн не е задължително, за да публикувате своя уебсайт в интернет, един домейн значително ще улесни и увеличи броя на вашите посетители. Ако нямате домейн, те много трудно ще запомнят как да достигнат до вашия сайт, тъй като уеб адресите, които нямат домейни, са дълги и сложни. Можете да видите пример за такъв адрес:

http://192.168.100.255/public_html/moiat-uebsait/

След като добавите домейн към вашия уебсайт, сложният адрес, показан отгоре, се опростява значително:

http://moiat-uebsait.com/

Тази по-кратка версия на вашия уеб адрес е много по-лесна за запомняне благодарение на употребения домейн moiat-uebsait.com. Също така опасността някой посетител да сгреши вашия URL, докато го пише в браузъра, е значително по-ниска.

Аналогия

Ако вашият хостинг план представлява един апартамент, а уебсайтът представлява мебелите в този апартамент, то тогава вашият домейн би бил пощенският адрес на апартамента. Представете си колко трудно бихте могли да опишете къде се намира апартаментът ви, ако не можете да използвате името и номера на улицата, както и номера на етажа и на самия апартамент.

Домейнът подпомага разрастването на аудиторията на вашия уебсайт като прави адреса на сайта кратък и лесен за запомняне.

Домейнът подпомага разрастването на аудиторията на вашия уебсайт като прави адреса на сайта кратък и лесен за запомняне.

ZETTAHOST.bg ви позволява да закупите домейн, който ще направи вашия уебсайт лесно откриваем и ще привлече интереса на нови посетители. Силно вярваме, че всеки страхотен уебсайт трябва да има страхотен домейн и затова повечето от нашите платени хостинг планове ще ви дадат безплатен висококачествен домейн, ако си закупите план за поне 12 месеца.

Но дори и да не можете да си позволите нашите платени хостинг планове в този момент, ние не искаме да останете без домейн. Затова всичките ни хостинг планове, включително и нашият безплатен хостинг план, позволяват създаването на безплатен домейн, който ползва разширението .bg.cm.

 

Заключение

Нека обобщим стъпките, които трябва да следвате, ако искате да имате оптимално функциониращ уебсайт:

  1. Сдобийте се с хостинг план, който ще служи за основа на вашия уебсайт.
  2. Качете своя уебсайт в хостинг акаунта.
  3. И, на последно място, добавете домейн към своя хостинг акаунт, за да може вашият уебсайт да се достъпва по-лесно.

Сега, след като подробно разгледахме всеки от трите термина, най-вероятно виждате как трите технологии взаимно се допълват. Поради тази причина всеки успешен блог, портфолио и онлайн магазин изисква комбинацията от бърз хостинг, добре изглеждащ уебсайт и лесно запомнящ се домейн.


Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This