Помощ » Начални стъпки » Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Въведително изображение.

Какво трябва да знаете:

Ако хостнете своя домейн със ZETTAHOST.bg, ние ще се превърнем във вашия нов хостинг доставчик. Това ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. От друга страна, ако трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg, ние ще бъдем не само ваш хостинг доставчик, но също така и новият ви домейн регистрар. Това означава, че ще подновявате домейна си през нашия контролен панел.

Хостинг сферата, като всяка друга професионална среда, използва съвкупност от термини, които имат много специфично значение. За съжаление, някои от тези термини са базирани на думи, които често се употребяват в ежедневието. В резултат на това е възможно човек, който все още не е напълно запознат с всички термини, да използва дадена дума, без да осъзнава, че в хостинг средата тя има по-различен смисъл.

Един от често объркваните термини е трансфер на домейн. В тази статия ще обясним какво представлява трансферът на един домейн и как този процес се различава от хостването на домейн. Препоръчваме да прочетете цялата статия, но, ако желаете, може да се насочите директно към частта, която ви интересува:

Съдържание:

 

Какво представлява хостването на домейн?

Хостването на вашия домейн в ZETTAHOST.bg ще ви позволи да захранвате уебсайта си чрез нашите сървъри. С други думи, след като успешно хостнете своя домейн при нас, всички посетители на вашия уебсайт ще бъдат препращани към един от нашите сървъри, за да се сдобият със съдържанието на поисканата уеб страница.

Внимание

Трябва да притежавате даден домейн и да имате контрол над неговите DNS записи, за да го хостнете успешно в ZETTAHOST.bg.

Функционалността да хоствате свой домейн е налична във всички наши хостинг планове, включително безплатния хостинг пакет. Процесът по хостване включва в себе си промяната на NS записите на домейна. Хостване посредством промяна на A запис също е възможно.

Ако желаете да хостнете своя домейн в ZETTAHOST.bg и се нуждаете от допълнителна информация, може да разгледате нашата статия, която описва как да насочите домейна си към ZETTAHOST.bg.

 

Какво представлява трансферът на домейн?

Ако трансферирате своя домейн към ZETTAHOST.bg, ние ще изпълняваме ролята както на хостинг доставчик, така и на домейн регистрар. С други думи, след като сте трансферирали домейна си към нас, вашият сайт ще бъде захранван чрез нашите сървъри и също така ще подновявате домейна си през нашия контролен панел.

Важно

Трябва да сте собственик на даден домейн, за да го трансферирате към ZETTAHOST.bg. Моля, не пускайте поръчки за трансфери на домейни, които не притежавате!

Основното преимущество на домейн трансфера е, че той ви позволява да подновявате всички услуги, свързани с вашия уебсайт и домейн, на едно място. Поради тази причина възможността да трансферирате домейна си е налична във всички наши планове. Независимо дали ползвате нашия базов безплатен хостинг пакет, или най-мощния ни виртуален сървър, ще имате възможността да трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg.

Внимание

Възможно е да сте останали с впечатление, че при трансфера на един домейн всички ваши файлове и други уебсайт настройки ще бъдат прехвърлени от един хостинг доставчик на друг. Това не е вярно! Трансферът включва в себе си само и единствено прехвърлянето на самия домейн. Всички файлове и настройки, свързани с уебсайта, трябва да се прехвърлят допълнително.

Домейн трансферите включват в себе си предаването на вашия EPP ключ от текущия към новия домейн регистрар. Целият процес обикновено отнема няколко дни. Ако желаете да се запознаете с този процес в детайли, може да прочетете статията ни за това как да трансферирате домейна си към ZETTAHOST.bg.

 

Каква е разликата между трансфер и хостване на домейн?

Най-важната разлика е, че трансферът ще промени вашия домейн регистрар, докато хостването ще промени вашия хостинг доставчик.

Внимание

Можете да извършите трансфер или хостване на даден домейн, само ако го притежавате!

Другата значима разлика между двата процеса е, че хостването на домейн се предлага безплатно, докато трансферът е платена услуга. Той изисква заплащане, тъй като домейнът бива подновен за една година в края на този процес.

Има няколко съществени разлики между трансферът и хостването на даден домейн.

Има няколко съществени разлики между трансферът и хостването на даден домейн.

Въпреки това, в зависимост от хостинг плана, който използвате, може да не е необходимо да заплащате за трансфера да вашия домейн. Повечето ни платени споделени хостинг планове, както и всички Semi-Dedicated пакети, ви позволяват да трансферирате по един или два домейна на година напълно безплатно!

Последната разлика, която трябва да споменем, е времето, което е необходимо за трансфера и хостването на даден домейн. Промяната на хостинг доставчик е сравнително бърз процес, който в някои случаи може да отнеме едва 15 минути. От друга страна, промяната на домейн регистрар отнема много повече време, може да се наложи да чакате цяла седмица.

 

Дали да хостна, или да трансферирам домейна си към ZETTAHOST.bg?

Понякога не е лесно да се реши дали един домейн трябва да бъде трансфериран, или хостнат. В тази секция ще дадем няколко насоки, за да направите правилния избор.

Трансферирането на един домейн към ZETTAHOST.bg е по-удачно когато:

  • искате да подновявате всички продукти, свързани с вашия уебсайт, на едно място.
  • вашият хостинг план включва безплатен трансфер на домейн.
  • не сте доволни от текущия си домейн регистрар.

Внимание

На този етап ZETTAHOST.bg не разрешава трансфера на всички домейни, тъй като все още не поддържаме някои разширения. Ако желаете да видите пълния списък на разширенията, които поддържаме, отворете нашата страница за домейни. Можем да трансферираме домейна ви, само ако неговото разширение фигурира на тази страница.

Хостването на домейн в ZETTAHOST.bg ще е по-добрият вариант за вас ако:

  • сте доволни от текущия си домейн регистрар и просто желаете да се възползвате от хостинг услугата ни.
  • текущият ви домейн регистрар предлага по-изгодни условия за подновяване на вашия домейн.
  • използвате разширение на домейн, което ние не поддържаме.
  • стопанисвате множество домейни и искате да ги управлявате през един регистрар.

 

Заключение

Въпреки че процесите по хостване и трансфер на домейн до голяма степен са сходни по значение и функционалност, те се различават в крайния си резултат. И в двата случая ще може да използвате нашите сървърите, за да захраните своя уебсайт, но при трансфера на домейн ние ще бъдем не само ваш хостинг доставчик, но и новият ви домейн регистрар.

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This