Home » WordPress » Основи на WordPress » Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Като всяко ново нещо, което учим, когато за първи път решите да направите свой сайт с WordPress, началото е трудно. След като се запознаете с основните термини в WordPress, а именно – теми, плъгини, публикации и страници – все още ще има теми, на които трябва да се обърне внимание, за да бъде знанието ви по-пълно.

Една от тези теми са т.нар. джаджи в WordPress.

В урочните ни статии за WordPress, вече можете да намерите отговор на въпроса какво е Widget в WordPress.

В настоящата статия ще опитаме да обясним по-подробно как да добавите и използвате въпросните джаджи в сайта си.

Както беше споменато и в предната статия, widget-ите са малки контейнери код, които добавят различни функции към т.нар. зони за widget-и (обяснение за които също ще откриете в споменатата статия).

 

Защо използваме Widget-и в WordPress?

Widget-ите са удобен начин за добавяне на функция на конкретно място в сайта ви. Особено, ако сте начинаещ в WordPress. Джаджите ще ви предоставят с лесен начин да добавяте цитати, популярни публикации, последни публикации, търсачка, както и други динамични елементи във вашия WordPress уебсайт.

За да управлявате и нагласяте джаджите, трябва да отидете на Appearance -> Widgets в администраторския панел на WordPress.

 

В лявата половина на страницата, ще видите наличните джаджи. Те биха могли да са различни при добавянето на различни plugin-и или в зависимост от темата, която използвате.

В дясната половина на екрана са поставени зоните за джаджи, в които можете да добавите самите джаджи. Отново, колко и какви зони за джаджи има във вашата инсталация на WordPress, зависи от инсталираната тема.

NB! Внимавайте, когато променята темата на вашия WordPress. При промяната на темата, е възможно да сте избрали такава, в която някои от зоните за джаджи не са налични. Това би премахнало добавените от вас джаджи, а някои от тях може да са много ценни и полезни за потребителите на сайта ви.

 

Как се добавя Widget в Sidebar-а на WordPress

Както винаги в WordPress, за да се добави widget в sidebar-а, както и в другите зони за джаджи, същестува повече от един подход. Този, който ще отнеме най-малко време и усилия е просто да „дръпнете и пуснете“ (drag and drop)  желания от вас widget в избраната widget зона.

Друг подход, с който ще постигнете същия резултат е да кликнете върху желаната джаджа, което ще отвори меню, в което ще видите всички възможни зони за джаджи, в които можете да го поставите. Когато видите менюто, просто изберете желаната зона.

Третия вариант е да използвате т.нар. „преглед на живо“ (live preview), като кликнете върху Appearance » Customize.

NB: За да добавите widget, с който и да е от подходите, ще е нужно да влезнете в административния панел на WordPress.

 

Как се премахва Widget в WordPress?

За да премахнете джаджа, от която вече нямате нужда, трябва отново да влезнете в страницата за управление на джаджи. Appearance -> Widgets.

Открийте зона с джаджи, в която се намира джаджата, която искате да премахнете. Открийте джаджата. Кликнете върху нея. Ще се отвори менюто за настройки на джаджата, което използвахте и когато я поставяхте.

Под всичките опции за настройка има червен бутон Delete. Натиснете го. Това ще премахне джаджата.

NB! Изтриването на джаджа не само ще я премахне от sidebar-а(или друга зона за джаджи), но също така ще премахне и настройките, които вече сте направили по нея, което ще направи промените невъзстановими в бъдещ момент.

За да премахнете джаджа, запазвайки промените, можете да дръпнете и пуснете (drag and drop), в зоната за неактивни джаджи (inactive widgets area), която ще откриете в долния ляв ъгъл на същата страница.

Броя на джаджи в една зона за джаджи е неограничен. Ако искате, бихте могли да добавите три, четири или повече „Custom HTML“ джаджи в sidebar-а.

Също така, ако премахнете или поставите като неактивен някой от widget-ите, винаги бихте могли да добавите друг/и от същия или друг вид.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Основи на Гутенберг, блоковия редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Новият редактор на постове в WordPress се нарича Гутенберг. Основната разлика между него и предшественика му е, че Гутенберг използва блокове, а не свободен текст. Това означава, че елементи като текст, изображения, видеа и други се съхраняват...

Как се добавя изображение в WordPress публикация

Накратко за добавянето на изображение в WordPress За да добавите изображение в публикацията си, следвайте следните 3 стъпки: Изберете къде точно искате да добавите изображението Кликнете бутона с + в него и изберете Image или Gallery от появилото се меню Нагласете...

Как се изключват коментарите в WordPress

Съществуват множество причини, поради които бихте искали да спрете коментарите на вашия WordPress уебсайт. Може да опитвате да избегнете спамерски коментари или просто естеството на вашето съдържание да няма нужда от коментари. Каквато и да е причината ви да пожелаете...

Как да сменим езика на датите под публикациите

Ако все още не сте нагласили административния панел на своя WordPress да е на български език, е възможно да се окажете в ситуация, в която всичките ви статии и цялото съдържание на сайта ви да е на български, но датите на публикациите ви да е все още на английски. В...

Как да сменя паролата на WordPress акаунта си

Сигурността в интернет е от изключително значение. Именно поради тази причина, ви препоръчваме да използвате пароли, които са трудни за отгатване. В същото време, е важно паролата да е такава, че вие самите да можете лесно да я запомните. Но без значение колко е важен...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This