Home » WordPress » Основи на WordPress » Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Как да добавите и използвате Widget-ите в WordPress

Като всяко ново нещо, което учим, когато за първи път решите да направите свой сайт с WordPress, началото е трудно. След като се запознаете с основните термини в WordPress, а именно – теми, плъгини, публикации и страници – все още ще има теми, на които трябва да се обърне внимание, за да бъде знанието ви по-пълно.

Една от тези теми са т.нар. джаджи в WordPress.

В урочните ни статии за WordPress, вече можете да намерите отговор на въпроса какво е Widget в WordPress.

В настоящата статия ще опитаме да обясним по-подробно как да добавите и използвате въпросните джаджи в сайта си.

Както беше споменато и в предната статия, widget-ите са малки контейнери код, които добавят различни функции към т.нар. зони за widget-и (обяснение за които също ще откриете в споменатата статия).

 

Защо използваме Widget-и в WordPress?

Widget-ите са удобен начин за добавяне на функция на конкретно място в сайта ви. Особено, ако сте начинаещ в WordPress. Джаджите ще ви предоставят с лесен начин да добавяте цитати, популярни публикации, последни публикации, търсачка, както и други динамични елементи във вашия WordPress уебсайт.

За да управлявате и нагласяте джаджите, трябва да отидете на Appearance -> Widgets в администраторския панел на WordPress.

 

В лявата половина на страницата, ще видите наличните джаджи. Те биха могли да са различни при добавянето на различни plugin-и или в зависимост от темата, която използвате.

В дясната половина на екрана са поставени зоните за джаджи, в които можете да добавите самите джаджи. Отново, колко и какви зони за джаджи има във вашата инсталация на WordPress, зависи от инсталираната тема.

NB! Внимавайте, когато променята темата на вашия WordPress. При промяната на темата, е възможно да сте избрали такава, в която някои от зоните за джаджи не са налични. Това би премахнало добавените от вас джаджи, а някои от тях може да са много ценни и полезни за потребителите на сайта ви.

 

Как се добавя Widget в Sidebar-а на WordPress

Както винаги в WordPress, за да се добави widget в sidebar-а, както и в другите зони за джаджи, същестува повече от един подход. Този, който ще отнеме най-малко време и усилия е просто да „дръпнете и пуснете“ (drag and drop)  желания от вас widget в избраната widget зона.

Друг подход, с който ще постигнете същия резултат е да кликнете върху желаната джаджа, което ще отвори меню, в което ще видите всички възможни зони за джаджи, в които можете да го поставите. Когато видите менюто, просто изберете желаната зона.

Третия вариант е да използвате т.нар. „преглед на живо“ (live preview), като кликнете върху Appearance » Customize.

NB: За да добавите widget, с който и да е от подходите, ще е нужно да влезнете в административния панел на WordPress.

 

Как се премахва Widget в WordPress?

За да премахнете джаджа, от която вече нямате нужда, трябва отново да влезнете в страницата за управление на джаджи. Appearance -> Widgets.

Открийте зона с джаджи, в която се намира джаджата, която искате да премахнете. Открийте джаджата. Кликнете върху нея. Ще се отвори менюто за настройки на джаджата, което използвахте и когато я поставяхте.

Под всичките опции за настройка има червен бутон Delete. Натиснете го. Това ще премахне джаджата.

NB! Изтриването на джаджа не само ще я премахне от sidebar-а(или друга зона за джаджи), но също така ще премахне и настройките, които вече сте направили по нея, което ще направи промените невъзстановими в бъдещ момент.

За да премахнете джаджа, запазвайки промените, можете да дръпнете и пуснете (drag and drop), в зоната за неактивни джаджи (inactive widgets area), която ще откриете в долния ляв ъгъл на същата страница.

Броя на джаджи в една зона за джаджи е неограничен. Ако искате, бихте могли да добавите три, четири или повече „Custom HTML“ джаджи в sidebar-а.

Също така, ако премахнете или поставите като неактивен някой от widget-ите, винаги бихте могли да добавите друг/и от същия или друг вид.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 0 / 5. Брой гласове: 0

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Общ преглед на преизползваемите блокове в WordPress

Какво трябва да знаете: Една от наличните опции в Гутенберг е възможността за създаване на преизползваеми блокове, благодарение на които може да вмъквате повтарящо се съдържание с лекота. Всеки блок и шаблон може да бъде маркиран като преизползваем. Ще намерите...

Какво е WordPress Permalink

Структурата на така наречените постоянни връзки на вашия сайт са от изключително значение както за търсещите машини, така и за хората, които ползват сайта ви. Ако човек не знае за вашия сайт, шансът да го открие в социалните мрежи (без да рекламирате) е минимален. От...

Как да редактираме авторовият slug в WordPress

След като обсъдихме как да изградите правилна структура на постоянните връзки на WordPress сайта ви и какво е slug в WordPress, е време да покажем и как се редактира slug-ът на авторите. Тоест, как да промените url-а, на който се намират публикациите на отделните...

Как да използваме библиотеката с блокове на WordPress

Какво трябва да знаете: Библиотеката с блокове на WordPress е част от интерфейса на Гутенберг. Благодарение на нея, вие може да добавяте нови блокове към своето съдържание. Добавянето може да се осъществи като кликнете върху някой блок от библиотеката, или като...

Какво е WordPress Slug

Поради възхода на технологичната индустрия, който наблюдаваме през последните десетилетия, особено през последното, интернет става все по-значим за света, а с него и търсачките се превръщат във все по-съществен фактор за успеха на бизнеса. До такава степен търсачките...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This