Home » WordPress » Основи на WordPress » Какво е Widget в WordPress

Какво е Widget в WordPress

Докато изграждате своят първи уебсайт с WordPress, обхождайки и изследвайки aдминистраторския панел на CMS-а, рано или късно ще намерите т.нар. Widget-и. Този термин присъства и в Android на телефона ви. Като значението и предназначението на джаджите е, в общи линии, същото.

В WordPress, widget-ите или т.нар. Джаджи са блокове, посветени на това да направят определена функция активна на сайта ви. В зависимост от използваната от вас тема, джаджите ти биха могли да бъдат добавяни на различни места по сайта. За да се случи това, някои теми имат повече и по-различни „зони за джаджи“ (widget areas) от другите теми.

На кратко:

  • Зона за джаджа – Widget Area – представлява контейнер за различни видове съдържание
  • Джаджа – Widget – от своя страна е по-малък контейнер, в който е поставен кода за конкретната функция, която трябва да изпълнява.

Тези конкретни функции варират от календар до търсачка с много, много други възможности между тях.

Както споменахме по-горе, някои теми добавят свои зони за джаджи, заедно с останалите, които присъстват в WordPress по подразбиране. Тези допълнителни widget areas биха могли да бъдат предназначени за началната страница, за определен вид публикации (post type) и т.н.

В общи линии, зоните за джаджи, които почти всяка тема има по подразбиране се намират в Sidebar-а, и между една и четири такива зони във Footer-a.

Не само зоните за джаджи, но също така и самите джаджи биха могли да бъдат добавени от тема или plugin.

Трябва да знаете, че някои от widget-ите имат повече опции, които да настроите, сравнение с други.

 

За да добавите джаджи към вашия WordPress уебсайт, трябва да отидете в Appearance -> Widgets. Когато страницата се зареди вече ще бъде лесно да се ориентирате. В лявата половина на екрана са всички налични джаджи, а в дясната зоните, в които те биха могли да бъдат поставени.

Просто издърпайте необходимата ви джаджа в желаната от вас зона за джаджи и тя вече ще бъде там. Няма нужда да натискате бутона запази – Save.

При настройката на джаджи е нужно натискането на бутона Save, което ще запази настройките на конкретният widget. Следователно, ако сте направили промени по всичките ви налични джаджи, трябва да запазите всяка една от тях по отделно.

Тази страница не се презарежда, за да направи промените. Следователно, можете първо да направите редакцията по всичките джаджи и в последствие да ги запазите една по една. Въпреки това, по-сигурно ще бъде, ако запазвате промените си, след като сте ги направили.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 4.3 / 5. Брой гласове: 3

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Как да оптимизираме своето съдържание за търсачки като Google

Какво трябва да знаете: Търсачки като Google, Bing, DuckDuckGo, Yandex, Ecosia и други позиционират вашият сайт в резултаите от търсения спрямо неговото съдържание. Ако желаете да подобрите своето позициониране, то вие трябва да направите съдържанието си...

Каква е разликата между блоковия и класическия редактор

Какво трябва да знаете: Основната разлика между блоковия редактор в WordPress и класическия вариант е начинът, по който съдържанието на вашите страници и публикации е структурирано. С блоковия редактор, всеки вид съдържание се съдържа в отделен блок, който е...

Как да премахнем блоковия редактор в WordPress

Какво трябва да знаете: Ако не сте доволни от блоковият редактор на WordPress, може да го премахнете и да го замените с класическия редактор като инсталирате безплатното разширение Classic Editor. Има много причини защо някой би предпочел класическият редактор на...

Най-добрите разширения за блоковият редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Съществуват разширения в WordPress, които ви позволяват да добавяте нови блокове към своята библиотека от блокове в Гутенберг. В повечето случаи, тези разширения ще добавят както нови блокове, така и нови блокови шаблони. Някои от най-добрите...

Управление на коментари чрез клавишни комбинации

Какво трябва да знаете: Ако вашият WordPress сайт получва множество на брой коментари от посетители, вие може да се възползвате от функцията да управлявате тези коментари чрез клавишни комбинации. Тази функционалност може да бъде включена от настройките на вашия...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This