Home » WordPress » Основи на WordPress » Как се създава публикация в WordPress

Как се създава публикация в WordPress

След като избрахте и инсталирахте темата на своя WordPress уебсайт и сте я понагласили е време да започнете със създаването на съдържание.

В тази статия, ще обясним как се създава публикация в WordPress.

Когато говорим за изграждане на сайт с WordPress, публикациите (post-овете) са най-ключовият елемент на вашия уебсайт, тъй като под формата на публикации ще създавате почти цялото съдържание на сайта си.

След като сте влезнали в администраторския панел на вашият WordPress, ще видите познатото меню, което се намира в лявата страна на таблото за управление.  Поставете мишката върху Posts. Ще се покаже подменю. Натиснете Add New.

 

Когато страницата зареди, пред вас ще се покаже т.нар. Gutenberg Редактор. Ако просто искате да създадете някаква публиакция, за да видите как точно работи, без да добавяте нищо, освен думи, важно е да обърнете внимание на:

 • Post Title – Най-горната част на Gutenberg редактора е посветена на заглавието на вашата публикация. Там по подразбиране ще видите блед надпис Add Title. Заглавието, което впишете тук, ще бъде използвано и за т.нар. permalink на публикацията ви. Като разбира се, както заглавиете, така и permalink-а могат да бъдат редактирани в последствие.
 • Post – под заглавието, е мястото, в което да поставите съдържанието на вашата публикация. Съдържанието можете да редактирате като чист текст или като HTML. Тъй като тези обучителни статии са за начинаещи, няма да навлизаме в редакцията на HTML-а на страницата, но е хубаво да знаете, че това е възможно.

 

След като сте написали заглавието и съдържанието на вашата първа публикация, бихте могли да я:

 • Запазите като чернова – натискайки Save Draft бутона. Тази функция можете да използвате, ако нямате време да завършите публикацията към момента, в който сте я започнали, искате някой да я провери, или да я редактирате на по-късен етап. Каквото и да е вашата причина да запазите публикацията си като чернова, имате възможност да го направите.
 • Публикувате веднага – ако сайта ви изисква бързо и редовно публикуване на нови публикации (например новинарски сайт), това [Publish] е бутона, който ще използвате най-често.  Опциите за публикуване са:
  • Публично – видима за всички.
  • Лично – лична само за потребители с регистрация
  •  Веднага – публикацията става видима веднага
  • Планирана – публикацията става публична в момент от бъдещето, който сте избрали
 • Бихте могли също да Прегледате (проверите) как би изглеждала статията ви, ако я публикувате сега. Това правим с [Preview] бутона.

Всички тези бутони се намират в горния десен ъгъл на Gutenberg редактора.

Под тях има меню с дълъг списък опции, които ще разгледаме в други статии, но за сега трябва да знаете, че от там можете да изтривате статии, да променяте автора им, да добавяте категории и т.н.

За да завършите публикацията, върху която работите сега, след като добавите съдържанието и заглавието, натиснете бутона [Publish].

Вече можете да влезнете в сайта си и да видите как изглежда първата публикация в WordPress сайта ви.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Основи на Гутенберг, блоковия редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Новият редактор на постове в WordPress се нарича Гутенберг. Основната разлика между него и предшественика му е, че Гутенберг използва блокове, а не свободен текст. Това означава, че елементи като текст, изображения, видеа и други се съхраняват...

Как се добавя изображение в WordPress публикация

Накратко за добавянето на изображение в WordPress За да добавите изображение в публикацията си, следвайте следните 3 стъпки: Изберете къде точно искате да добавите изображението Кликнете бутона с + в него и изберете Image или Gallery от появилото се меню Нагласете...

Как се изключват коментарите в WordPress

Съществуват множество причини, поради които бихте искали да спрете коментарите на вашия WordPress уебсайт. Може да опитвате да избегнете спамерски коментари или просто естеството на вашето съдържание да няма нужда от коментари. Каквато и да е причината ви да пожелаете...

Как да сменим езика на датите под публикациите

Ако все още не сте нагласили административния панел на своя WordPress да е на български език, е възможно да се окажете в ситуация, в която всичките ви статии и цялото съдържание на сайта ви да е на български, но датите на публикациите ви да е все още на английски. В...

Как да сменя паролата на WordPress акаунта си

Сигурността в интернет е от изключително значение. Именно поради тази причина, ви препоръчваме да използвате пароли, които са трудни за отгатване. В същото време, е важно паролата да е такава, че вие самите да можете лесно да я запомните. Но без значение колко е важен...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This