Home » WordPress » Как се създава публикация в WordPress

Как се създава публикация в WordPress

След като избрахте и инсталирахте темата на своя WordPress уебсайт и сте я понагласили е време да започнете със създаването на съдържание.

В тази статия, ще обясним как се създава публикация в WordPress.

Когато говорим за изграждане на сайт с WordPress, публикациите (post-овете) са най-ключовият елемент на вашия уебсайт, тъй като под формата на публикации ще създавате почти цялото съдържание на сайта си.

След като сте влезнали в администраторския панел на вашият WordPress, ще видите познатото меню, което се намира в лявата страна на таблото за управление.  Поставете мишката върху Posts. Ще се покаже подменю. Натиснете Add New.

 

Когато страницата зареди, пред вас ще се покаже т.нар. Gutenberg Редактор. Ако просто искате да създадете някаква публиакция, за да видите как точно работи, без да добавяте нищо, освен думи, важно е да обърнете внимание на:

 • Post Title – Най-горната част на Gutenberg редактора е посветена на заглавието на вашата публикация. Там по подразбиране ще видите блед надпис Add Title. Заглавието, което впишете тук, ще бъде използвано и за т.нар. permalink на публикацията ви. Като разбира се, както заглавиете, така и permalink-а могат да бъдат редактирани в последствие.
 • Post – под заглавието, е мястото, в което да поставите съдържанието на вашата публикация. Съдържанието можете да редактирате като чист текст или като HTML. Тъй като тези обучителни статии са за начинаещи, няма да навлизаме в редакцията на HTML-а на страницата, но е хубаво да знаете, че това е възможно.

 

След като сте написали заглавието и съдържанието на вашата първа публикация, бихте могли да я:

 • Запазите като чернова – натискайки Save Draft бутона. Тази функция можете да използвате, ако нямате време да завършите публикацията към момента, в който сте я започнали, искате някой да я провери, или да я редактирате на по-късен етап. Каквото и да е вашата причина да запазите публикацията си като чернова, имате възможност да го направите.
 • Публикувате веднага – ако сайта ви изисква бързо и редовно публикуване на нови публикации (например новинарски сайт), това [Publish] е бутона, който ще използвате най-често.  Опциите за публикуване са:
  • Публично – видима за всички.
  • Лично – лична само за потребители с регистрация
  •  Веднага – публикацията става видима веднага
  • Планирана – публикацията става публична в момент от бъдещето, който сте избрали
 • Бихте могли също да Прегледате (проверите) как би изглеждала статията ви, ако я публикувате сега. Това правим с [Preview] бутона.

Всички тези бутони се намират в горния десен ъгъл на Gutenberg редактора.

Под тях има меню с дълъг списък опции, които ще разгледаме в други статии, но за сега трябва да знаете, че от там можете да изтривате статии, да променяте автора им, да добавяте категории и т.н.

За да завършите публикацията, върху която работите сега, след като добавите съдържанието и заглавието, натиснете бутона [Publish].

Вече можете да влезнете в сайта си и да видите как изглежда първата публикация в WordPress сайта ви.

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Добавяне на изображение в Classic Editor на WordPress

В WordPress уроците на ZETTAHOST.bg вече можете да откриете статия за това как се добавят изображения в Гутенберг редактора. В настоящата ще ви покажем и как да го постигнете, ако сте избрали да ползвате класическия редактор (Classic Editor).   Стъпка 1: Изберете...

Как се ползва текстовият редактор в WordPress

Въпреки че WordPress официално премина към използването на Gutenberg редактора, все още много хора предпочитат т.нар класически редактор (Classic Editor). Основните му функции, обсъдихме в друг WordPress урок - Как се форматира текст в WordPress. След като уебсайтът...

Как се добавя Instagram в WordPress

Ако вашият бизнес или личен уебсайт има акаунт в Instagram, свързан с него, би било добра идея да свържете двата канала. Една такава връзка между тях ще предостави на потребителите, на който и да е от двата канала, достъп до другия. Следователно, трафикът, който...

Как да поставим изображение по подразбиране към публикациите в WordPress

В нашите WordPress уроци ще откриете статия, която обяснява какво са "картинките за публикация" (Featured Image) и как да ги ползвате. В настоящата статия ще ви покажем как, чрез помощта на разширение (plugin) да зададете такова изображение, което да се показва по...

Как се добавят изображения към публикациите в WordPress

Изображенията към публикациите в WordPress, преведени в CMS-a като "картинки за публикация" съществуват с причина. Визуално привлекателните уебсайтове, очаквано, са по-интересни за аудиторията. Често, но не винаги, наличието на изображения към текста предразполага към...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This