5 случая, когато с програмиране се променя светът

от | фев. 24, 2022 | Тенденции

Програмирането днес е доста модерно занимание, не ще и дума. Защото стои в основата на професии, които са търсени, перспективни и атрактивни в толкова много отношения. Не е тайна, че ако се насочите към това поприще, можете да си осигурите доста добър жизнен стандарт и да намерите смислена нова професия, дори и да не ви е хрумвало преди това, че имате умения именно в тази област.

Тези пет истории показват, че понякога умението да създаваш компютърен код се оказва дори нещо много повече. Някои от най-богатите хора днес (включително и най-богатият изобщо) са започнали пътя си именно с програмиране. Ето тези съдби, които сами разказват всичко важно по темата…

 

1. От кода към Космоса

Повечето ни днешни герои със сигурност познавате добре. И все пак, надали сте се замисляли особено често, че те са започнали главоломните си пътища към най-високите позиции именно със създаването на компютърен код.

Миналата година Елон Мъск се превърна в най-богатият човек на планетата, при това с огромна разлика пред „преследвачите“. Още нещо, той вече е най-богатият човек в историята, беше избран и за личност на годината от всички най-големи световни медии.

Мъск върна американските технологии в Космоса. Създаде „Тесла“, която показа, че електрическите коли могат да са достъпни, луксозни и масови. Обещава скоро да имаме мозъчно-компютърен интерфейс, с който да се свързваме с мрежата директно чрез мозъка си. Скоро ще заработи с пълна пара и проектът му, който ще направи достъпен интернет по цялата планета чрез огромна армия от сателити. И още, и още, и още.

И все пак, всичко това започна именно със създаването на компютърен код. Първата голяма крачка, която отприщи всички следващи огромни начинания на Мъск, беше проектът PayPal, който за първи път направи достъпни и удобни разплащанията онлайн, а повлече след себе си огромни промени в банковия и финансовия свят.

Мъск получава първия си компютър на 10 и сам започва да се учи да програмира. На 12 успява да… продаде първата си компютърна игра – Blastar, за около 500 долара.

Още съвсем млади, с брат му създават софтуерна компания, която само 4 години по-късно продават на Compaq. Мъск получава около 22 млн. долара. Почти всичките влага в начинанието X.com, което по-късно се превръща в PayPal. А нататък пътят, тръгнал от програмирането, стига най-буквално до звездите, което обаче всички знаем, защото се случи пред очите ни.

 

2. Нов соц

Макар днес да се проявява повече в ролята на политик, тех гуру или пък адвокат на недъзите на собственото си творение, човекът, който ни вкара в социалните мрежи, по начало е програмист. Марк Зукърбърг, по думите на колегите му, може и да не е бил най-надареният технически софтуерен инженер; слухове се носят и за това, че голяма част от кода, който създава първата социална мрежа, е заимстван. Но въпреки всичко, именно с платформа, написана от самия него, уж за по-лесна комуникация със съучениците, започна едно техническо направление, което промени живота на всички ни.

Зукърбърг започва да програмира само на 6, съвсем малък създава скромната програма ZuckNet, с чиято помощ да се осъществява връзка между домашния компютър и зъболекарския кабинет на баща му.

Днес Зукърбърг е мултимилиардер, среща се с най-големите световни политици и си позволява дори да цензурира… действащия тогава американски президент. А само преди няма и две десетилетия, през 2004 г., в студентската си стая в Харвард той пише приложението, в което днес „живеят“ повече от 2 милиарда души… А какво остава за следващата стъпка, която той ни обещава със задаващата се метавселена…

Факт е, че приложението е създадено в най-благоприятното време, има и доза късмет, че то става популярно изключително бързо, а после струва много сериозни маркетингови и търговски усилия. Но, така или иначе, първата стъпка е програмирането и създаването на уж не амбициозен, малък проект.

Още ли мислите, че в онлайн света не всичко е възможно? И всички добри идеи вече са реализирани?

 

3. Къде бил Бил

Ето че продължаваме с трети образ, обожествяван и ненавиждан от днешния свят. Само че от по-старите поколения и… от антиваксърите, които днес му приписват доста сериозно влияние върху човечеството.

Бил Гейтс дълго време беше най-богатият човек на планетата. Сега по-скоро седи встрани и дава акъл на всички останали, подобно на пенсиониран български политик. Е, разбира се, несъмнено дарява немалки суми за благородни начинания. И все пак, онлайн светът винаги ще бъде полярно (и по-скоро негативно) настроен към него, както с пълна сила важи и за преходните двама герои.

Не че му пука, очевидно. Което е факт, от малък той се справя прекрасно с програмирането. За ранните години на интернет се носят какви ли не слухове, свързани отново с кражби и късмет, но въпреки това Microsoft несъмнено се превръща в мастодонта, който е до днес, и благодарение на умението на Бил да „коди“.

И той започва от хлапе, първата му програма е морски шах, който се играе срещу компютъра. Първият му компютърен език е BASIC.

В училище на него и още трима ученици (сред които е и Тим Алън) забраняват достъпа до компютъра, след като е разкрито, че са открили и използват бъг, с чиято помощ ползват машината по-дълго с по-малко заплащане.

„Ученето на програмиране изостря мисленето и ти помага да мислиш по-добре. Създава начин на мислене и отношение, които според мен са полезни във всички останали области“, казва Бил. А, очевидно, в някои случаи дори помага да станеш милиардер.

 

4. Туит, туит

Може би ще се учудите, че няма да продължим примерно със Стив Джобс. Според колегата му Возняк (и не само) обаче него никога не го е бивало в програмирането, той винаги е бил в по-маркетинговата и визионерска част от процеса.

Затова продължаваме с още един герой от социални мрежи, макар и от една, която засега не е чак толкова популярна в България.

Джак Дорси, създателят на Twitter, като младеж много силно мечтаел да посети Ню Йорк. Родителите му обаче не му позволили, останал си у дома и заедно с брат си написали от скука една програма за бърза комуникация чрез есемеси.

Първият „туит“ неотдавна беше „продаден“ под формата на невъзобновяем токен за огромна сума. Първоначалната съдба на този проект е доста сходна с тази на „Фейсбук“ и Зукърбърг. Е, до голяма степен днес Дорси има по-светъл образ от своя колега, но това, което ги обединява, е умението в програмирането, което им позволява със собствените си ръце да създадат малък проект, който завладява света.

Той също започва да програмира доста малък, само на 8. Казва, че се влюбва в програмирането, защото то му помага да променя нещата около себе си.

„Мисля, че великото програмиране не се отличава чак толкова от великото изкуство. Веднъж щом започнеш да мислиш за концепциите на програмирането, това те прави по-добър човек… също както е с ученето на чужди езици, или на математика или с четенето“, казва Дорси.

 

5. По-добре късно…

Ще си кажете – това са все мъже, а и все хора, започнали да програмират на възраст, на която другите учим азбуката.

Факт е, че няма много истории на хора, които са стигнали върха на богатството или са създали някакъв невероятно иновативен проект, започвайки с програмирането на сериозна възраст. Малко са и дамите в този списък. И все пак, повечето истории идват от предходните декади, а днес в софтуерния свят има много, много повече хора, които са дошли на по-сериозна възраст, сменили са си професията. И е въпрос на време такива да допълнят списъка.

В този смисъл, завършваме с име, което надали сте чували, но зад него се крие достатъчно смислена история. Съвсем неотдавна Ейми Морган е на 35, работи като архивист в библиотеката на Университета в Станфорд. Отива на начален курс по езика Python, програмирането я увлича и тя започва пълен ускорен курс в академия. Бързо се реализира като бекенд програмист, кариерата ѝ върви експресно нагоре и днес е водещ инженер по надеждността на сайта в „Гугъл“.

„Ако някой ви каже, че никога няма да сте добри, защото не сте започнали да се учите да програмирате като малки, не му вярвайте. Полето на технологиите е огромно и има място за всякакви хора. Когато бях по-млада, ми беше трудно да призная, че не знам нещо. Сега ми е доста по-лесно да се справям с изначалната фрустрация“, казва Ейми.

Надяваме се, че тези примери са ви били интересни… и мотивиращи, с извинение за изтърканото определение. Така или иначе, дори да не сте следващият Елон Мъск, програмирането е смислено начинание, което може да ви позволи да се откроите. А и, наистина, защо не – да създадете следващото „голямо нещо“.

А първата стъпка в това да покажете какво можете е добрият сайт. Който пък започва от добрия хостинг, това е нещото, с което можем да сме ви полезни ние. Опитайте с безплатния ни и безсрочен хостинг тук. А след това… пределът на възможностите е небето, питайте Мъск. Успех!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This