По принцип технологиите не стареят като виното, а обратното. Днес са на мода, утре излитат далеч, далеч. И все пак, има и такива, които устояват на проверката на годините. Дори в свръхдинамични времена като днешните, има идеи и направления, които са способни да се задържат и все още де са използват половин век по-късно. Нищо, че през добрата стара 1971-а интернет би бил само идея на научните фантасти, а способностите на телефона в джоба ни вероятно дори не биха били по техните сили. Ето за какво става дума.

 

1. GPS и всичко 6!

GPS преди 50 години? На никого не би му и хрумнало да си го представи. Не само през 70-те, но и през 90-те, а и след това начинът да стигнеш от точка А до точка Б беше с помощта на картата, която вадиш от жабката на колата и почваш да се взираш…

Само че е точно така. Разработването на технологията започва със самото начало на 70-те години. Нещо повече – принципът, според който в орбита се изпращат сателити, а според техния сигнал се определя съвършено точно местоположението, е дори още по-стар, идва от 60-те. Технологията TRANSIT е предназначена да насочва съвършено точно ядрените ракети в годините около прословутата Карибска криза.

Първият сателит от системата GPS полита около Земята през 1978 г. Само че отново технологията се използва за военни цели.

Едва през 2000-ата година американският президент Клинтън официално одобрява предложението системата за позициониране да стане достъпна и за всички останали. И така до днес, когато, въпреки че понякога ни повежда по несъществуващи пътища или се опитва да ни прекара неволно през стени, GPS си остава стандарт и всекидневен помощник в навигацията. Усъвършенства се непрестанно и въпреки това, по същество, разчита на същите принципи, които са въплътени в технологията преди повече от половин век.

 

2. Опити и оптики

Оптичната връзка е съвършеното решение, когато ви трябва бърз интернет. Именно тя позволи в домовете си да посрещнем за първи път връзката с мрежата, която се измерва в десетки и стотици мегабити в секунда. Но нали тук говорехме за стари технологии?

Всъщност самата технология се разработва още от… началото на 19-и век. А през 70-те години на 20-и е направен решителният пробив, който позволява по снопчетата от стъклено влакно или пластмаса да протича информация с невъзможни за медните проводници скорости.

Решителният пробив, за да стане това възможно, прави през 1966 г. Чарлз Као. Първото оптично влакно, което може да се ползва в практиката, е създадено през 1970 г. от екип американски изследователи… Те обаче не получават нужното доверие. Минават немалко години, преди популярността на новата технология да се разшири. Така през 1988 г. е прекаран първият оптичен кабел под Атлантическия океан, предназначен за телефони. А после идват и компютрите, технологията се усъвършенства главоломно, докато стигаме до днешния ден, когато тя се прилага навсякъде, станала е доказан стандарт и ни е позволила да се наслаждаваме пълноценно на живота в мрежата.

Използват се изключително тънки влакна, обикновено с диаметър 125 нанометра, които позволяват несъпоставима с всички други познати до момента технологии скорост и стабилност при пренасянето на данните. Колкото по-дълъг е кабелът, толкова по-малко трябва да са влакната в него, за да е стабилна връзката.

 

3. Асамблея

Ето че минаваме от физическия свят в абстрактния. А след като говорим за информационните технологии, значи от хардуерните решения сме се насочили към софтуера.

Асамблеята „Знаме на мира“ определено е нещо, което свързваме с времената преди половин столетие. Същото обаче се отнася и до „адаша“ на това начинание – езикът Assembly или Assembler. За разлика от JavaScript, знаят го малцина. Но мнозина го „говорят“. Защото това е основният, базовият език, по който може да се „комуникира“ с процесора.

Разбира се, казано силно опростено, основните компютърни езици, които са нашумели днес, се „превеждат“ многократно, докато изпълнят своята задача. И най-накрая, в дъното на тунела, стои асемблерният език, който превръща командите в такива, които да бъдат разбрани от процесора.

Всеки тип процесори има свой специфичен асемблерен език, но стандартите, като цяло, са едни и същи, и отново са пример за технология, която идва от повече от 50 години. При това в случая почти не се е променила, защото перфектно върши задачата си.

 

4. И още бол… COBOL!

После обаче на сцената излизат езиците за програмиране от по-високо ниво. Там динамиката е скорострелна, едни идват, други си отиват и малцина оцеляват. Затова, на първо място, ще споменем COBOL, един от най-старите, използвани и днес, езици за програмиране, който се появява още през 1959 г. Начело на екипа, който го създава, е Грейс Хопър, една от пионерките в областта на компютърните изследвания.

Дълги десетилетия това е езикът, на който са написани най-много редове код. Заради „многословието“ му Едсхер Дейкстра се шегува, че преподаването му трябва да се смята за углавно престъпление. През 1997 г. например е изчислено, че в уж малкия тогава компютърен свят се използват около 240 милиарда реда код на COBOL. С него се случват около 90% от компютърните транзакции по света.

А днес е още непълно жив. През 2002 г. в спецификациите на езика са добавени възможности за обектно-ориентирано програмиране и други съвременни езикови концепции, благодарение на които той получава нова сила и продължава да се развива.

 

5. Такъв си, С

И ако историята на COBOL е впечатляваща, още по-интересна е тази на прародителя на всички най-използвани програмни езици днес. JavaScript, PHP, Java, C#, С++, Python… всички те са „деца“, законни или не, на технология, която идва от преди повече от 50 години.

Денис Макалистър Ричи създава езика С между 1967 и 1973 г. в лабораториите “AT&T Bell”. Ричи е завършил физика и приложна математика, а баща му е един от пионерите на компютърните изследвания.

С е разработен така, че да покрива огромен кръг от нужди. Той е сред първите езици, които са значително по-лесно четими и разбираеми за програмистите – човешките инструкции се превръщат в компютърен код, така че и двете страни да са доволни.

Конкретната причина за създаването му е свързана с операционната система UNIX. Нейната първа версия се появява през 1969 г., а втората е изцяло пренаписана на С 3 години по-късно. Целта е тя вече да бъде създавана на език от по-високо ниво от споменатия вече Assembler.

През 1985 г. се пръква Windows 1.0, а по-голяма част от новата операционна система е написана на С.

През годините нуждите на софтуерната индустрия се променят, раждат се едни езици и отмират други. Но когато за определена цел трябва да бъде създаден нов език, не е случайно, че почти винаги създателите му се насочват към С и положените от него програмни основи.

С не просто живее днес чрез безбройните си търсени наследници, но и сам е напълно сред нас. Мнозина са програмистите на С, като той най-често е избор, когато става дума за системно програмиране. Нещо повече, през 2021 г., половин век след създаването си,

С е класиран на първо място от реномирания индекс TIOBE.

 

5+. Диииискета?

Завършваме с един малък бонус. Ако за технологиите дотук по-скоро ни се струва невероятно, че са на толкова години, то за тази технология по-скоро не бихме предположили, че се използва и в наши дни.

Но, оказва се, благодарения на нея дори продължават да летят някои самолети.

Нейно величество дискетата. По-младите я познават само като символчето за записване, а по-опитните сред вас си спомнят добре както радостта от съществуването на преносимия удобен „резервоар“ за данни, така и технологичните му несъвършенства.

Един от последните пристани е… „Боинг-747“. Огромният пътнически самолет, представен за първи път през 1988 г., един от най-успешните проекти в света на въздухоплаването, оказва се, е устроен така, че приема критични обновявания в софтуера си само през 3,5-инчовата дискета.

Наистина ли още се ползва? По всичко личи, че е така. И на мен тази история ми се струваше прекалено авангардна, но като че ли си струва да ѝ се доверим.

Човек просто не знае коя технология ще се окаже безкрайно полезна столетия след създаването си и коя ще предопределя живота ни, а съвсем скоро след това ще я пратим в забвение и ще се превърне в обект на шеги и носталгични спомени…

А ако и вие искате да създадете нещо запомнящо се, ние можем да ви осигурим стабилен хостинг, на който да разчитате. Започнете напълно безплатно тук!

Използваме бисквитки, за да подобрим престоя Ви на нашия сайт. Ако продължите да го използвате, ние ще предположим, че приемате тяхната употреба. Политика за поверителност Приемам

Pin It on Pinterest

Share This