Битка на браузъри 2021

от | май 4, 2021 | Тенденции

Повече от всякога днес „живеем“ в браузърите си. Само допреди десетилетие, по-голяма част от работата на компютъра се вършеше в отделни апликации, които сваляхме или купувахме на диск, инсталирахме и едва тогава започвахме да ги ползваме.

Това отдавна е отживелица. Независимо дали искаме да прочетем новините, да побъбрим с приятели, или да си прегледаме мейлите, почти винаги тръгваме от браузъра, отваряме нов таб и започваме следващата задача. Особено що се отнася до десктоп компютрите. И при мобилните дигитални услуги обаче браузърите като среда си струва да бъдат следени, защото е важно като собственици на сайт да можем да се погрижим страницата ни да изглежда добре на всяка платформа. (А ако още не сте собственици – време е да станете! Започнете безплатно тук.)

До неотдавна битката между браузърите изглеждаше решена. Стъпвайки на основите, които положи независимият Firefox, проектът на Google – Chrome, го застигна и задмина, за да се превърне в пълен властелин на пазара. Днес обаче в битката се включват нови играчи, а и по-старите, като например споменатия Firefox, не са се предали. Ето как изглежда тази надпревара през 2021 г.

 

Неочакван претендент в двора на цар Chrome

Тази година добрите стари браузъри официално стават на 30 години! Точно през 1991 г. за първи път програмите за работа през www – световната мрежа, направиха възможно визуализирането на нещо, наречено уеб страница. И после извървяха дълъг път. Благодарение на добрия стар Netscape Navigator се роди JavaScript – езикът за програмиране, който днес властва онлайн. После този състезател изчезна в небитието, победен от славния Internet Explorer.

Понякога да си победител е доста лошо, защото бързо можеш да се превърнеш от властелин в… любим прицел за шеги. Именно това се случи с флагмана на Microsoft сред браузърите, когато на сцената излезе Firefox. Съвсем скоро след това дойде и днешният доминатор Chrome – браузърът от Google, който днес ще ви се стори безспорен властелин, ако погледнете статистиката за посетителите на вашия сайт. И все пак – дали наистина битката е приключила задълго? Или се очертава изненадващ претендент за трона?

 

1. Железен, хромиран

Чудили ли сте се защо пък тази толкова често отваряна от всички ни компютърна програма се казва точно Chrome? Има малко сарказъм зад логиката, която кара Google да изберат названието на един от най-успешните си продукти. По времето, когато се появява, “chrome” е жаргон за допълнителен интерфейс към основното съдържание. А именно – когато отвориш безброй допълнителни туулбарчета в основната страница, за да търсиш какво ли не. Тогава още я нямаше модата всичко да се разделя в отделни табове на основната програма, а пълнехме ли, пълнехме монитора.

Е, точно от това ни спаси той. Семпъл, устойчив, удобен, бърз. За нула време се превърна в доминатор на пазара. С цялата условност на тази дума, защото при браузърите никога не е имало пазар в истинския смисъл на думата – това почти винаги са били програми, които не се продават. Но пък носят със себе си огромно влияние, което позволява да се възвърне многократно инвестицията в тях.

И ако днес има нещо, за което да упрекваме Chrome, то е, че ненаситно успява да овладее ресурсите на компютъра, за да си изпълни задачата. Да, понякога това е парадокс – той всъщност се старае да е добър и да си върши работата, но, особено при по-бавна машина, понякога това завършва с пълен блокаж, стържещ вентилатор на компютъра и тотална невъзможност да се върши работа.

Така или иначе, в повечето случаи Chrome e идеалното решение и съвсем не е случайно, че през последното десетилетие той владее такава огромна част от пазара на браузъри. Не на последно място – работи безгрешно на всички възможни платформи.

 

2. The Edge case

Империята отвърна на удара. Като сме тръгнали с монархическите метафори, и тук имаме една сравнително подходяща. „Кралят е мъртъв, да живее кралят!“.

Да, през последните години изглеждаха направо смешно опитите на Microsoft да ни убедят да изберем Internet Explorer за основен браузър. Затова те създадоха нов състезател, който беше посрещнат с предубеждения, но в момента показва, че има с какво да ни спечели. Edge съществува от 2015-а, като постепенно се развиваше и трупаше популярност. А днес можете да чуете от изненадващи места, дори и от топ специалисти в тази област, че той е по-бърз от Firefox, не толкова ламтящ за ресурси като Chrome, предлага удобство и гъвкавост в мрежата.

Да, има и нещо друго важно. Същото е например при езиците за програмиране – развиват се в толкова конкурентна, динамична среда, а същевременно нещата се случват зад достатъчно прозрачна за съперниците витрина. И в резултат всяка добра идея, с която се отличи някой от състезателите, светкавично е заимствана и идва при останалите. Затова неслучайно всички доста си приличат.

Edge обаче е особено силен точно там, където предшественикът му „куцаше“, а именно – скоростта. Според това, а и много други сравнения, новият състезател на Microsoft е чувствително по-скоростен от опонентите си. А притежава и всичко смислено, което го има при тях. Да, за момента може би има да наваксва що се отнася до пъстротата от различни добавки, които можете да инсталирате, но пък и тяхната мода като че ли вече не е като преди няколко години – всичко основно, от което се нуждаете в ежедневието си, го има вградено в самия браузър.

Въпреки че (логично) е създаден за Windows, Edge има версии за Android, macOS и iOS, а тази за Linux се очаква съвсем скоро.

Любопитен факт е, че, въпреки ожесточената конкуренция откакто гигантите са на пазара, всъщност Edge ползва платформата Chromium, която, както личи и от названието ѝ, макар че е с отворен код, е в сърцето на най-големия конкурент. Това обаче се смята за един от многото знаци през последните години, че Microsoft вече е доста по-отворена компания към колаборация и все повече търси решения, които не са затворени в нейната екосистема.

Същото се отнася и до документацията – прецизно можете да управлявате правата, които давате на браузъра за всяка страница, а и като цяло – има доста сериозно богатство от настройки, които ви позволяват да получите точно онлайн изживяването, което търсите.

 

3. Сигурно е сигурно

Mozilla Firefox идва тогава, когато ни е нужна сигурност. На този браузър може да се разчита, защото задава стандартите на съвременния интернет, лек е и сигурен. Е, според това сравнение е малко по-бавен от конкурентите си, например. Но пък да сте чували да има миймове за неговата склонност да изяжда ресурсите на компютъра ви?

Firefox си е класика. Дава ви защита, доста гъвкав е, успешно работи на всички платформи. „Огнената лисица“ знае кога да ви каже, че имейлът ви е станал жертва на кражба на данни, успешно блокира досадните нотификации (ако му кажете да го прави) и въобще – остава си класическо решение, за което няма да съжалявате. И като основно предимство – зад него не седи някоя от големите интернет корпорации, с които, малко или повече, винаги е добре да имаме поне едно наум.

Според специалистите най-новите версии са доста по-бързи и доста по-„разумно“ разпределят ресурсите на компютъра ви от вечно гладния Chrome.

 

4. О! Пера!

Който е бил млад в началото на ХХ век, знае защо този браузър беше популярен сред младите хора тогава. Който не е, няма да схване шегата (и няма да изгуби много). Opera винаги е бил алтернативният избор. Странникът в битката, който никога не е имал амбицията да влезе в пряк сблъсък с големите, но винаги е разчитал на реномето си на нишово решение, което понякога предлага изненадващи предимства.

Opera има изчистен и удобен интерфейс, също се гордее с доста сериозна защита на сигурността. Едно от предимствата пред конкуренцията е, че има вградена опция за отваряне на страниците през прокси. Има вграден VPN, за секунди можете да добавите и портфейл за криптовалути, има дори вградена чат система. Интересна опция е и включената в него услуга за персонализирани новини, която напомня популярните някога RSS известия.

Новите версии също се базират на Chromium. И все пак, не е случайно, че през последните години губи битката с титаните. Opera си остава по-скоро екзотично решение, също както нейния „роднина“ Opera GX е любим на доста от хората, които ползват браузъра си за игри.

 

5. …и други

Ако си падате по това и имате достатъчно свободно време, със сигурност е забавно да опитате и някой различен браузър. Защото има и доста по-нишови решения, които са свързани с конкретни приложения. За противоречивата слава на Tor браузъра ще ви разкажем отделно – уж осигуряващ безопасна и скрита комуникация онлайн, той се превърна в любимото оръжие на хакерите.

Тук обаче сме на спокойна вълна, ето защо следващият състезател, на когото ще обърнем внимание носи, мелодичното название Vivaldi. Предимствата му накратко: огромна възможност за персонализация – както на интерфейсите, така и на всякакви настройки. Любопитна подробност е, че този браузър поддържа и всички добавки, които са създадени за Chrome.

А логическата връзка в названията между Vivaldi и Opera никак не е случайна. Този браузър е проект на специалисти, отделили се преди няколко години от екипа на предшественика.

Историята на браузването ви пази и времето, което сте прекарали на всяка страница. От него тръгна и идеята отворените табове да се групират, което е доста удобно за хората, обичащи да натрупват десетки подпрозорци „за после“.

Списъка с решения можем да допълним с класическия за Mac Apple Safari и по-малко познатите Brave и Maxthon. The Epic пък също залага само и единствено на обещанията за пълна сигурност.

Днес Chrome държи около 70% от десктоп пазара и 60% при мобилните състезатели. Но пък тронът му изглежда по-застрашен, отколкото преди няколко години. В тази област се задават интересни неща и нови идеи, за които е важно да сте готови. Това, с което можем да ви помогнем ние, е качественият хостинг. Започнете тук!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This