Езиците за програмиране като герои от сериал

от | дек. 14, 2021 | Тенденции

На всички ни се случва от време на време да си пуснем неангажиращ, или пък философски мотивиращ сериал. Същевременно програмирането е толкова перспективна професия, че все повече и повече хора се насочват към нея. А кое събира и двете заедно?

Абсолютно нищо обективно. Тук ще отпуснем на воля въображението си. Ако съвременните езици за програмиране бяха герои от най-популярните нови и класически сериали, кои щяха да са те?

Ако тепърва се докосвате до програмирането и търсите неангажиращ начин да научите по нещо за най-използваните компютърни езици, дано ни се е получило с чувство за хумор, а и полезно. Все пак, в ZETTAHOST.bg знаем не само да осигуряваме стабилен и бърз хостинг (опитайте безплатно тук), но и да се забавляваме.

 

 

1. JavaScript, Денерис Таргариен

Започваме с предопределената кралица, Халееси от „Игра на тронове“ и езика, който днес владее целия интернет свят.

Мнозина биха го сравнили и с фронтмена на „Кухня“ Шеф Баринов, в първите си години JavaScript наистина имаше доста сходства с манджа с грозде. Езикът се ражда случайно, създаден от един конкретен човек. Но като че ли е предопределен да властва още от създаването си. И точно това се случи. Тъй като е единственият език, който се изпълнява директно в браузъра.

JS направи възможен днешния интернет такъв, какъвто го познаваме. Масивните фронтенд приложения, базирани на този език, „иззеха работата“ на едновремешните апликации, които сваляш, за да свършиш дадена задача. Благодарение на JavaScript имаме света на фейсбук, пощите, текстовите редактори в браузъра, социалните мрежи, пълноценните преживявания.

Основната разлика между JavaScript и Денерис? Ами, JavaScript е жив, не го е докопал Джон Сноу. Той определено изглежда като езика, който е лесен за учене и прекрасно начало за кариера в света на програмирането.

Колкото до Денерис… по-добре просто да се направим, че не го е имало нелепия последен сезон на сериала. А добрият (хаха) стар Джордж Р. Р. Мартин ще се вземе в ръце и ще продължи книжната поредица в основата на сериала. Там Денерис е напълно жива и готова да владее света. Като JavaScript.

 

2. Java, добрият стар Супермен

Трябва ви някой, който ще свърши работата, без да има нюанси, красота, дълбочина, изящество. Някой, на когото можете да разчитате винаги, за да ви спаси, да е сигурен, надежден, непроменим във времето. Който и от двата отговора да дадете, все ще е верен. Супермен си е супер вече повече от 80 години. Java е тук от 1995-а, което за компютърния свят си е почти палеозоят.

Супермен се преражда в нови екранизации, анимационни сериали, комикси. А Java си е доказаният бекенд език, на който се крепят най-важните инфраструктури и проекти. Почти винаги, когато трябва да се съхранят ключови бекенд данни, например банкови, изборът на основен език е Java, допълнен от неговите фреймуърци и от „дубльора“ му Kotlin. Търсенето на специалистите, които го владеят, не спира, основните му правила не се променят. Кодът, написан на него, ще работи и на новата му версия след 10 години. Който обича класиката, тук се спира.

 

3. PHP, Рос от „Приятели“

„Приятели“ също са си класика, поне докато не опитате да спечелите за сериала някой милениал, както на запад наричат родените през настоящото хилядолетие. PHP е езикът, който днес има огромно присъствие в мрежата, благодарение на WordPress, на него да написани повече от 1/3 от страниците в мрежата.

Точно както си е типично и за „Приятели“. Те растат и стареят, но си остават любими и харесвани. Е, което е вярно, доста хора упрекват Рос, че е малко тромав, все пак, изчака Дженифър Анистън да стане на 50, преди да реши да подходи по-сериозно с нея. Мнозина смятат същото и за PHP. До голяма степен езикът се смята за по-бавничък заради проблеми, които вече са отстранени в новите му версии.

В този смисъл, винаги ще има хора, които харесват „Приятели“.

Винаги ще има и нужда от програмисти, които владеят PHP.

 

4. Python, Професора от „Хартиената къща“

Python е изборът на новото време, той знае всичко, точно както и Професора. Винаги е стъпка напред, анализира, финтира… Да, редно е да кажем, че Python е програмният език, който основно се използва за създаването на изкуствения интелект – на системите за машинно самообучение, невронни мрежи, все словосъчетания, които са се натъпкали с модерност.

Python дори няма особено много скоби и кавички. Кратък и ясен. Като Професора. Важно при него е да знаеш какво правиш, а не как да изпишеш хилядите редове код. И, също като Професора, той е супер модерен и прекрасен избор. За ценителите, които избират сериал за вечерта… или език за програмиране, който да ги изхранва с десетилетия.

 

5. C и C++, Шерлок Холмс

Почти всички от най-търсените днешни езици за програмиране по един или друг начин са базират на С. С е като бащата на индоевропейските езици, от него тръгват основните парадигми и решения. Също както от добрия стар Шерлок. Сериали за него ще има сигурно и през 28-и век. Вече сме виждали Уотсън като китайка, ще я видим и като робот. Но първоосновата не се променя никак. C е стабилен и железен, можем наистина да го сравним само с класическия детектив, който вече е на повече от век.

C++ пък е малко по-новата версия на сериала. Да, тя по същество доста се отличава от оригинала. Но и двата неизменно спадат към най-търсените езици, колкото и години да отлитат. Със сигурност са чепати, по-трудни за учени, не са правени така, че да са удобни за хората, решили на 40, че ще стават програмисти и бързащи да започнат работа след един курс. Ама и Холмс не е за всекиго. Той е за ценители и любители на по-активното „щракане с мозък“.

 

6. C#, Батман

Ако Java е Супермен, а C – Холмс, то C# е общото им дете… Уф, тук нещо се пообъркахме, няма да говорим за турски или латино сериали. И все пак, погледнато по-метафорично, Батман наистина притежава много от характеристиките, които носят другите два вечни герои от сериали.

C# наистина е базиран на C, освен това е факт, че по всяка от характеристиките си има доста голяма степен на припокриване с Java. И все пак, точно както Батман, свети със своя светлина, има огромна екосистема, безброй фенове и сериозни проекти, които се крепят на него. И той е призван да ги пази, да се грижи за сигурността, дори и без да го викат с лампата към облаците. Освен това, по доста показатели, вече е по-модерен от родителите си. Точно както Батман, четох, че скоро ще стане първия от старите супергерои, документиран в нова поредица и с нетрадиционна сексуална ориентация. Точно както го изисква модата.

 

7. SQL, д-р Хаус

Ние се връщаме към основите. Към SQL. Той има много имена и подробности, дали ще чуете за MySQL или MSSQL с хилядите им подразделения, става дума за лаконичен и гениално прост език, който знае всичко, а останалото са дребни детайли.

Да, точно като д-р Хаус. И при езика, и при героя няма никакъв хаос.

SQL системите се грижат за директни заявки към базите данни, те стоят на по-ниско ниво от същинския бекенд, много често създаван на Java или C#. И все пак, точно както стилизирането на страници е задължително за фронтенд програмистите, така и знаенето на SQL е основно умение на бекендърите.

И то съвсем не е толкова трудно. Всичко е четимо, прецизно, ясно подредено и разбираемо… сякаш вече ни го е дешифрирал доктор Хаус. И даже е предписал лечение, и не с нечетимия лекарски почерк.

 

8. HTML и CSS, Том и Джери

Какво правят Том и Джери в списък със сериали за възрастни? Точно каквото правят HTML и CSS в списъка с езици за програмиране. Поканили сме ги, за да дразнят буквалистите.

HTML и CSS не са езици за програмиране, а за структуриране и стилизиране на уеб страниците. Но, точно както и анимационните герои, за да стигнеш до сериозните филми, трябва да си минал през детските. За да създаваш фронтенд приложения, трябва да познаваш достатъчно добре HTML и CSS, иначе определено те чакат сериозни проблеми.

 

9. TypeScript, Тирион Ланистър

Я, започнахме да повтаряме сериалите? Толкова ли не ни стига въображението? Не точно. JavaScript е прекрасен. Силен, мощен, готов да властва като Денерис… и също толкова готов да се разбие в собствените си амбиции, ако го няма малкия, хитър като за мнозина Тирион.

TypeScript не е отделен език, а система, която надгражда JavaScript и го прави значително по-удобен и „здрав“. Докато в основата на първия данните не се типизират имплицитно, TypeScript позволява да сме сигурни, че нещата се получават както трябва. Винаги намира неочаквани начини да ни спаси, когато разчитаме на него.

Добре де, прекалихме с роднинството между езиците. Ясно е, че те са наистина свързани като история и продължават да си влияят. Ясно е, че връзките им наистина понякога напомнят класическите структури от латиносериал. Но нека не забравяме, че това са също и класически структури от данни, обектно-ориентирано програмиране.

 

10. Assembly, агент Мълдър

Доста поспорихме дали да не е Барт Симпсън, защото си е вечна и неостаряваща класика или Гералд от Ривия, заради това, че прави чудесата по добрия стар сигурен начин, както се правят в славянските страни – с достатъчно силна магия, подобна на тази на белокосия модерен герой.

И все пак, Assembly е стар, стар като „Досиетата Хикс“, че дори и повече. И ако го захване човек в днешно време, много е вероятно в даден момент да се окаже, че у него има нещо извънземно. Това е езикът, на който „говорят“ процесорите. Крайно неинтуитивен, непроменян от дълго време. И все пак, винаги изниква в списъците на използваните езици у нас и по света, точно както и „Досиетата Хикс“ се показват в списъците с любими филми, въпреки неособено успешното си продължение, само заради класиката.

Не, ако ще гледате сериали днес, не започвайте с Мълдър; ако ще учите програмиране, по-скоро разгледайте всички останали варианти, които вече споменахме. Дори Том и Джери ще са ви доста полезни. Мълдър е за екстремистите, истинските фенове, безстрашните.

А ако, докато избирате от езиците, решите да направите и сайт за проба, в този случай можем да сме ви особено полезни, с безплатния ни хостинг, който ще намерите тук. Успех… и приятно гледане!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This