Фронтенд? Всички на фронта!

от | апр. 8, 2021 | Тенденции

Технологиите през последните години направиха толкова странен пазара на труда, че е особено интересно какво още предстои да се случи. Някои професии се оказаха ненужни, други вече се знае, че са обречени на изчезване, а трети никой не подозираше, че има откъде да се пръкнат.

Точно за една такава ще поговорим на следващите редове. Фронтендърите, специалистите по Front-end, дори още не знаем как да ги наричаме правилно, а сме безкрайно далеч от това дори да измислим българска дума, която да се отнася до тях. И все пак, това са огромна част от програмистите днес, търсенето на този тип специалисти е огромно, професията е привлекателна, перспективна и интересна.

Как всъщност стана така?

 

Фронтоваци

Не, никой от тях не е ходил на фронта, най-много дядовците или прадядовците им. Допреди само десетилетие тази професия я нямаше. А малцината, които твърдяха, че я практикуват, създаваха страници единствено на HTML и CSS. А това няма нищо общо с днешното измерение на професията, което се свързва преди всичко с единствения език за програмиране, който можете да „пуснете“ директно в браузъра си – JavaScript.

Почти всичко днес „живее“ в браузъра ни. Че даже и самите ние, замислете се. Преди бяхме свикнали да сваляме какви ли не програми за всяка задача, която ни е нужно да изпълни компютърът. Сега просто отваряме новия таб и започваме.

От друга страна, днес всичко става по-бързо и по-бързо. Като започнем от уменията на компютъра ни и стигнем дотам, че самите ние непрестанно бързаме да получим още и още информация.

 

Светът на JavaScript

Развиха се изключително и самите браузъри. Всъщност точно благодарение на това, почти неочаквано, се роди и самият JavaScript (историята четете тук).

И така, вече нямаме време за всяка дребна информацийка, която искаме да покажем на екрана, да разчитаме само на връзката с бекенда. Самите страници са утрадинамични и задържат информация, която е на безброй нива, комплексна и обемна. Замислете се колко данни стоят зад това да видите фейсбук фийда си – от това кои са приятелите ви, как изглеждат и са подредени менютата, до интеграцията с Messenger и какво ли още не.

И цялата тази информация се обработва от нашия браузър. От бекенда идват само същинските данни, а всичко останало падна на плещите на професията, за която сме се събрали да поговорим.

 

Търси се!

Разбира се, понякога става малко объркващо какво точно се включва в определението фронтенд. Така или иначе, в момента огромна част от обявите в сайтовете за търсене на работа споменват фронтенд разработката. И почти винаги имат предвид познаването на някой от трите големи днешни фреймуърка, базирани на JavaScript – React, Angular и Vue. (Повече за приликите и разликите между тях – четете тук.)

Все пак, понякога се има предвид и търсенето на WordPress програмисти, които по същество също вършат фронтенд работа. Или пък просто на хора, които се занимават с html и css, но, както вече споменахме, това се случва все по-рядко.

За да видим какво е в момента търсенето в тази област у нас, се насочваме към платформата за обяви за работа на сайта dev.bg, тъй като тук обявите са доста добре систематизирани. Веднага виждаме, че фронтенд работните места са твърдо на второ място като група след бекенд обявите – 1068 срещу 660, а след това идват обявите за девопс и за онези редки специалисти, които се занимават едновременно с фронтенд и бекенд – т.нар. Full stack програмисти.

И от тези 660 обяви, 649 изискват познаването на JavaScript. Съответно между трите големи фреймуърка те се разпределят така: 170 за React, 91 за Angular и 28 за Vue. Професията несъмнено е търсена и очевидно се откроява, че основното изискване за нея е доброто владеене на JavaScript.

 

Платена армия

Какви пари могат да се изкарват с фронтенд, е доста трудно да се каже. Тук ще намерите най-мащабното до момента проучване сред българските специалисти, което все пак остава доста непредставително. Според него средната нетна заплата на фронтенд програмист в България е 3539 лв. месечно, като, разбира се, основно варира заради опита. Ако той е между 0 и 1 година програмистите казват, че получават 1250 лв., докато при 11-15 години сумата стига 5500 лв.

Иначе, ако обърнем поглед към световния пазар, ще видим, че фронтенд програмистите в САЩ вземат средно между 48 000 и 109 000 долара годишно, а в Германия – от 40 000 до 70 000 евро. Голям плюс на тази професия е, че успешно се работи дистанционно и много често екипите включват програмисти от много държави, които се координират онлайн.

 

Конфронтирай се

И така, какво е нужно днес, за да започнете? Въпросът е риторичен след статистиката от няколко реда по-нагоре. Първото и основно умение в тази професия е владеенето на JavaScript. Разбира се, то върви заедно с познаването на фундаменталните принципи на програмирането, умението да се решават алгоритмични задачи. И немалко теория.

Едва после идва конкретният фреймуърк, който ще учите. Може да ви направи впечатление, че Angular (а и все повече React проекти) разчита на език, който се нарича TypeScript. Той обаче не е точно отделен език, а надграждане на добрия стар JS, така че да се използва статично типизиране. А това помага за избягването на огромна част от грешките, още докато пишете кода си или по време на компилацията. Всъщност, TypeScript винаги се „превежда“ от компютъра на JavaScript, той ползва всички основни принципи от него и затова е просто допълнение, което се учи значително по-лесно от самата основа.

JavaScript е лесен за започване и наистина труден, за да смееш да кажеш, че го владееш добре. Първите стъпки може да направи всеки, започването и с реалните проекти би могло да е въпрос на часове. Но със сигурност навлизането в дълбочина, непрестанното четене и освежаване на знанията, познаването на граничните случаи и потенциалните грешки правят живота по-лесен в следващите години от кариерата. Навлизайки, ще е важно да учите общите принципи, по които работят компютрите, мрежите, конкретно браузърът като вашето основно поле за изява. Да опознаете и принципите на тестването на различни нива.

В тази област всичко е толкова комплексно и динамично, че никой не знае всичко, но пък всяко нещо, което научите за езика, платформата, библиотеките, които ползвате, може да ви се окаже изключително полезно в неочакван момент. Почти като в приказките.

 

На нежния фронт

Важно е да отбележим, че, естествено, владеенето на JavaScript е задължително, но не достатъчно умение за един фронтенд специалист. Защото, освен за скритата част, той отговаря и за най-видимата – външната страна на нещата, без която кодът си остава просто цифрички и букви.

А именно – не бива да се подценява владеенето на html и css. Езиците за структуриране и стилизиране на сайтовете определено са доста по-различни, по-лесни за учене, но същото толкова задължителни за успеха в тази професия. Като с тях върви и общото познаване на принципите на дизайна. Разбира се, в сериозните проекти за дизайна отговарят специалистите в тази област, които дават на фронтенд програмистите готови картинки, които те да използват за модел. И все пак, естетическият поглед, усетът, наблюдателността няма как да не са важни за този специалист.

След това идват и останалите по-малки стъпки, които обаче е по-лесно да се наваксват в хода на работата. Познаването на системите за контрол на версиите (git), самия процес на работа с така нашумелия аджайл. Списъкът е дълъг, но не чак толкова труден, както основните стъпки.

 

В крак с времето

Сферата на фронтенда е млада, а затова и особено динамична. Много бързо излизат на мода нови направления, библиотеки, стандарти, променя се синтаксисът на езиците. Затова още едно от основните изисквания на тази работа е да следите потока от информация, да се учите бързо и да се адаптирате към новите възможности. Тук няма място за консерватизъм и това всъщност прави професията още по-интересна.

Всичко изброено дотук ви звучи като перспективна възможност за нова кариера? Истината е, че е точно такава. За момента далеч не се вижда краят на главоломното търсене на специалисти в тази професия, която съвсем до неотдавна не съществуваше. Има много безплатни курсове он- и офлайн, с които да проверите дали това е за вас. Винаги ще продължава спорът за това може ли човек да научи тази професия сам, или трябва да има формално образование по темата.

Така или иначе, това, което след това се оценява, са уменията.

Не е невъзможно да се изненадате колко интересна е работата всъщност. Познаваме хора с безкрайно различни професии, които дори на по-късна възраст са разкрили страстта си към фронтенда. Професията е интересна и перспективна. Не боли да опитате!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This