Гигантът става пълнолетен! Как се роди WordPress, за да завладее света

от | фев. 2, 2021 | Тенденции

Навръх 1 април 2003 г. едно хлапе съвсем като на шега решава да пооправи някакъв софтуерен проект, защото просто не може да намери връзка с автора му. И съвсем не на шега, с това слага първата тухличка на платформата, която днес крепи на плещите си 1/3 от всички уебсайтове по света! В следващите редове ще ви разкажем накратко пъстрата история за раждането на WordPress, броени дни преди да поздравим любимата на толкова хора CMS платформа с нейното символично пълнолетие, 18-ия ѝ рожден ден. Така WP се оказва „батко“ дори на мастодонти като Facebook и Twitter.

 

1/3 от света

Надали си даваме сметка какво точно значи 1/3 от днешния интернет. Различни източници ще ви кажат и различни данни, но това са приблизително 400 милиона сайта! А и броят им не спира да расте, защото пред последните 2 години WordPress добавя по 2% към дела си от мрежата, достигайки през 2020-а до цели 35%! Днес основната база на платформата е с размер 423 759 реда код, а тъй като става дума за проект с отворен код, до момента по него са изработени 112 години в часове работа.

И всичко това, както повечето проекти, променили живота ни в дигиталната ера, започва съвършено случайно. 19-годишният Мат Муленвег, по това време първокурсник в Хюстънския университет, решава да си направи блог, като избира не толкова популярната платформа за това b2/cafelog. Мат иска да качи снимки, които е направил, докато е бил на екскурзия във Вашингтон. Как се казва блогът? Photomatt.net, който редиректва към основния му блог Ma.tt.

Създадена на програмния език PHP и базирана на MySQL база данни, по това време със системата b2/cafelog са направени едва 2000 блога. Тя далеч не е съвършена, на Мат му трябват някакви конкретни подобрения и той решава да се свърже с хората, създали проекта… За късмет на всички ни удря на камък. 

 

b2

„Софтуерната дилема на блога ми“ кръщава блогпоста си Мат и пише: „Софтуерът за логване в платформата, която ползвам, не е обновяван от месеци, а главният разработчик е изчезнал. Не мога да го намеря никъде, но се надявам, че поне е окей“. Само един коментар стои отдолу – някой си Майк Литъл пише: „Ако си сериозен в идеята да направим форк на b2, би ми било интересно да се включа“.

Като че ли наистина няма никаква връзка с разработчиците на проекта с отворен код. Затова Мат кани на помощ Майк и двамата започват свой проект на базата на b2. Отделят го като все още безименен форк – от английската дума за вилица, на „софтуерен език“ така се нарича продължението на определена програма с отворен код, което се отделя от нея и продължава по собствен път на развитие.

Символично или не, официално форкът е „отделен“ навръх първи април, който се превръща в рожден ден на WordPress.

Ето че още през май 2003-а се появява „нещото“ във версия 0.7. Проектът на Мат и Майк, който позволява на младежа да направи търсения блог, работи. И макар че дори още си няма име, той и Мат са се запалили сериозно по начинанието и вече са решили да продължат да работят здраво, за да изградят цялостна система за създаване на блогове. Постепенно много хора започват да се свързват с тях, попадайки на начинанието онлайн и двамата допълнително се мотивират да го доразвият. Малката снежна топка се превръща в лавина и за броени години WordPress се превръща в синоним на платформа, която ви позволява лесно да си създадете сайт. Независимо дали искате да си отворите онлайн магазин, личен блог или огромна информационна агенция. 

 

Мат Муленвег

Мат Муленвег гостува на WordCamp България през 2011 г. снимка: Wikipedia

V1

Хората не спират да предпочитат WordPress до днес, защото в базисния му вид няма нужда дори да умеете да програмирате. Системата е лесна, интуитивна, бърза, доказана от времето. Ако пък и програмирате, можете да доразвивате проекта си до степен, в която да постигате чудеса. А има и огромен брой специалисти, от които винаги можете да потърсите съвет. Чували сте митът, че платформата е само за по-малки проекти? А тогава как я използват са основните си сайтове дори мастодонти като BBC America, Bloomberg Professional, TechCrunch и The New Yorker?

В „кръстница“ на проекта се превръща приятелката на Мат Кристин Тремуле, която се занимава с копирайтинг и е дала името и на други много успешни проекти. Той я моли за съдействие, нужни са ѝ само два-три дни, преди идеята да дойде. Кристин поглежда в интернет, вижда, че още няма сайт с такова име и се обажда на приятеля си, казвайки по телефона една-единствена дума. Предлага му названието, защото ѝ звучи кратко, разбираемо, като нещо, което хората ще запомнят.

По-късно Кристин помага и за първоначалното популяризиране на WordPress в социалните мрежи. Както и всички други в проекта, Кристин отказва да вземе пари за съдействието си, тъй като казва, че е голяма фенка на софтуера и въобще на принципа на продуктите с отворен код. И до днес WP особено държи на 4-те си постулата на свобода – всеки може да използва платформата за всякаква цел; да учи как тя работи и да я променя, за да прави каквото желае; да я предава нататък; да дава на другите варианти на платформата, които сам е променил.

 

Cafelog

Според мнозина успехът на WordPress до голяма степен се дължи и на това, че Мат и Майк се превръщат в чудесно допълващ се тандем. Майк се оказва програмист с 20-годишен опит, който успешно балансира младежкия ентусиазъм на студента Мат. Именно опитният разработчик е този, който държи в началото да помислят за добрата, стабилна и скалируема архитектура на новото приложение, а едва после да се насочат към детайлите. За сметка на това Мат е по-неопитен, но пък пълен с идеи и енергия. 

Броени дни по-късно на сцената се връща и създателят на b2/cafelog, който Мат можеше да намери в неволите си. Майкъл Валдриги вижда проекта на двамата и решава да се присъедини към тях. Оказва се, че той също е създал начинанието – „татко“ на WP, почти като хоби 2 години по-рано, защото не му харесвало как работят другите тогава популярни платформи за блогове Movable Type и Greymatter. В нововъведенията на Мат и Майк той вижда много добри идеи и тримата продължават заедно. Проектът им намира благодатна почва точно тогава, когато по-сериозно започва да излиза на мода програмирането с отворен код за сметка на софтуера, собственост на някоя от големите корпорации.

 

b2++

Любопитно е също, че по това време има още два активни форка на b2 – b2++ и b2evolution. Мат се свързва с водещите разработчици и на двата проекта с поканата да обединят усилията си. От единия получава съгласие и на това дължим възможността WordPress проектът да хоства множество блогове на един и същи сайт. 

Именно този малък щрих от историята показва и основното, което позволи WordPress да се превърне в такъв момент, извън чисто техническите причини. В основата му от първи дни до днес е идеята за сътрудничество, откритост, уважение към другия и идеите му.

Много бързо Майкъл, създателят на b2, се отказва напълно от своя проект и официално пренасочва сайта към този на WP. Междувременно той и колегите му са се постарали доста да създадат пълна документация на проекта си и да го направят удобен за използване от потребителите. Започват да добавят нови възможности веднага, след като първата версия е пусната и бързо получават първите впечатления на хората, които са я опитали. Но още в началото са постигнали основната си цел – отворена платформа, където за минути човек може да създаде блог и да публикува първия си пост, без да види дори един ред компютърен код.

В тези месеци се появява и сайтът WordPress.org, който има форум, подробна документация и блог. На основната страница ясно е формулирано: „WordPress е платформа за персонално публикуване с фокус върху естетиката, уеб стандартите и използваемостта“.

 

WP

Едва след това нещата се разширяват до сегашния си вид, където има място за допълнително програмиране. WP сайтовете по-късно не се ограничават до блогове, а могат да бъдат на практика всичко – от магазин до информационна страница.  

Възможността програмистите да се включат с кода си идва с версия 1.2 през май 2004 г. по идея на Раян Борен. Той е авторът и на първия плъгин.Именно тук нещата започват бързо да прогресират – от април до май свалянията на платформата нарастват от 8000 до 19000. Така през 2011-а по света вече има един милион сайта, създадени през платформата.

Постепенно се включват още и още разработчици, обществото на WordPress любителите из цялата планета расте, започват да се организират мащабни срещи. 

 

V song

Много стилно и смислено решение на създателите, за което добре знаят феновете на WP, е всяка нова версия на платформата да бъде кръщавана на любим на програмистите джаз изпълнител. Само пилотната версия 0.7 няма избран музикант (но тя дори си няма и име, както стана дума). Първата официална версия от януари 2004-а носи името на Майлс Дейвис, а най-новата – от декември миналата година, е кръстена на Нина Симон. Винаги с излизането на нова версия създателите на WP пускат и кратък плейлист с любимите им изпълнения на избрания джазмен.  

Един от плъгините, създадени по-късно от Мат, се казва Hello Dolly, на името на любима негова песен на Луис Армстронг. „Това не е просто плъгин, той символизира надеждата и ентусиазма на цяло едно поколение, събрани в две думи от известната песен на Луис Армстронг“, пише Мат. Когато се активира, в административния панел всеки път се зареждат на случаен принцип няколко думи от текста на популярното джаз парче.

Плъгинът е символичен, защото отдава почит на изпълнителя и същевременно разказва как е започнала историята на WP. За да предава нататък посланието, което и днес събира общността и продължава да привлича хора от цял свят – че интернет трябва да е свободен и всеки има правото на свое място в него.

А ние, от ZETTAHOST.bg, ви каним да опитате. Защото какво допълва прекрасното послание на WordPress от безплатния хостинг, който дава шанс на всеки да се покаже в света на интернет…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This