Година по-късно: 6 технологични направления, които избухнаха с пандемията

от | мар. 11, 2021 | Блог, Тенденции

Помните ли как изглеждаше животът точно преди година? Вече отмина толкова много време в епидемичната обстановка, която надали някой от нас си беше представял, че е възможна. Точно на 13 март 2020 г. България влезе в извънредно положение, а после животът ни бързо и рязко започна да се променя.

Оттогава някои аспекти от ежедневието постепенно се върнаха в руслото си. А други, вече е ясно, никога няма да бъдат същите. 

Но ако има една страна от живота ни, която най-силно и безвъзвратно се промени и разви през тази година, това е влиянието на технологиите. Работа отвкъщи, дистанционно обучение, пазаруване на всичко онлайн – от екзотични изключения, всички те се превърнаха в разумни решения, а после в ежедневие. 

Нека погледнем какво се промени по отношение на технологиите през тази толкова странна и неочаквана година. И какво се очаква да се случи нататък – сега, когато вече можем по-спокойно да седнем и да помислим.

1. На една ръка разстояние

И дори да се възползваме от възможностите. „Всяко зло за добро“, знаете. 

Когато говорим за връзката между пандемията и технологиите, на първо място, разбира се, се появи дистанцията. Във всичките ѝ измерения. Като се започне от дистанционната работа, дистанционното учене, пазаруването от разстояние и се стигне до връзката с по-възрастните близки само по телефона. И така ежедневно споменаваната социална дистанция.

Този живот от разстояние преди всичко стана възможен благодарение на технологиите. За късмет, в България можем да разчитаме на достатъчно бърз домашен интернет, така че в този смисъл нещата бързо влязоха в ритъм. Наложи се обаче всеки от нас да свикне с нова технология или нов принцип. Zoom, Slack, Microsoft Teams от непознати названия се превърнаха в програми, ежедневно нужни, за да се свържем с колегите си и даже с най-близките.

Както казва шефът на Microsoft Сатя Надела – само за първите два месеца на пандемията, ние изминахме 2 нормални години на дигитална трансформация. В популярната услуга на фирмата за видеоконференции Teams вече редовно се ползва от 200 милиона души дневно!

2. Пенчо, бре, учи!

На доста родители пък им се наложи да си припомнят решаването на квадратни уравнения и физични принципи. Защото училището беше едно от първите и най-дълготрайно завърнали се у дома неща. 

Според ЮНЕСКО през април частичното или пълното затваряне на училищата и университетите засегна повече от 90% от всички ученици и студенти на планетата. И въпреки това едва 13% от студентите не са продължили учебния си процес по някакъв начин заради ограниченията – тези данни пък са на Световната банка.

Всичко това е важно не само защото в продължение вече на година (с кратки паузи) повече от децата свикнаха да учат онлайн. А защото това със сигурност ще се отрази и на цялостното развитие на поколенията, които станаха част от тази безпрецедентна до неотдавна практика. Да, всички сме се потопили в интернет до ушите, но образованието (особено в страни като България) дотук беше доста плахо свързано с технологиите. За добро или лошо – наложи му се това да се случи и се оказа, че не е толкова страшно. А как ще се отрази това на знанията на децата и на отношението им към света, предстои да видим през следващите десетилетия.

Дали наистина има смисъл от реалната класна стая?

През март една от най-големите платформи за онлайн курсове – Udemy, регистрира 425% месечен ръст на продажбите. Озовали се вкъщи, имахме и доста повече време да учим и да се развиваме професионално в нашата, или пък в нова сфера. Дали го използвахме достатъчно добре? В началото като че ли ентусиазмът беше повече. 

3. Офисът… на кого му трябва?

Работата отвкъщи допреди година беше лукс, с който се ползваха като цяло най-търсените специалисти и то само в определени професии. С това се приключи. Разбира се, винаги ще има хора, за които е по-приятно или дори задължително да работят от офис, но те ще останат сериозно малцинство в момента, когато епидемията окончателно остана зад гърба ни.

По-впечатляващо е, че като цяло работодателите също бързо се адаптираха към работата от вкъщи. В много държави, включително и у нас, наемите на офисите рязко спаднаха, заедно с търсенето. За съжаление, това се дължи на факта, че много бизнеси пострадаха от ограниченията. Но в немалка степен и на това, че много бизнеси се убедиха, че офисът съвсем не е задължителен. Че това да поставиш служителя за 8 часа зад фирменото бюро не е непременно гаранция за по-високата му продуктивност. Че понякога тишината вкъщи прави нещата доста по-продуктивни от неспирната безобразна глъчка в толкова популярните “open space“ офиси. Че разходите за инфраструктура и наеми спокойно могат да бъдат намалени за сметка на други, по-смислени пера в бюджета.

4. Сигурност преди всичко

Нещо повече. На спестените часове шофиране, за да стигнем до офиса, се радват както портфейлът ни, така и природата. 

А работата и ученето от вкъщи станаха възможни единствено благодарение на технологиите. За които мнозина не бяха подозирали, че вече са способни да ни ги предоставят. В този смисъл, сред най-печелившите в айти света се оказаха онези продукти, които спомогнаха това да се случи. А смело може да прогнозираме, че така ще бъде и занапред.

Новото време направи още по-важна и онлайн сигурността. По данни на KPMG в световен план са дадени 15 милиарда долара повече за осигуряване на кибер безопасност заради промените, дошли с ковид. Над 40% от мениджърите в големи фирми казват, че по време на пандемията са усетили чувствителен ръст на хакерските атаки. 83% са забелязали повече опити, свързани със социално инженерство. Причината е, че при преместването на работещите от офисите вкъщи те стават по-уязвими, поне докато не се въведат достатъчно добри защити.

Интересно е също, че над 70% от IT лидерите казват, че работата от вкъщи е подобрила комуникацията между технологичните отдели и бизнеса.

 

5. Кого да попитам?

Телемедицината също изживя истински бум. Е, за съжаление, у нас основно ставаше дума за медицина по телефона, а не за такава, задвижвана от информационните технологии. В САЩ например делът на дистанционните медицински услуги от 11% през 2019-а е стигнал цели 46% за миналата година. 

С началото на пандемията изведнъж се озовахме в безтегловността на новото. Нуждата от информация, статистика, достоверни източници, проверка на фактите, се сблъска с неумението на традиционните медии като цяло да посрещнат предизвикателствата на новото време.

Постоянно противоречащи си автори, дискусионни мерки, политическо напрежение в почти всички страни, а и в международен план. Всичко това отново натовари социалните мрежи като основен източник и канал за разпространение на информация и задълбочи още повече нуждата от преосмисляне на начина, по който се сдобиваме с информация.

С което и собствениците на социални мрежи отново сериозно попълниха банковите си сметки, а всички технологии, свързани с тях, допълнително набраха скорост.

Facebook намести цял информационен център за коронавируса на върха на информационния ни поток. Google описа симптомите, начините за предпазване и лечение директно в търсенето… 

А в този план смело може да прогнозираме, че има да се случват интересни неща. Да се появяват независими и прозрачни източници на информация; социални мрежи с отворен код и много други проекти, които да променят начина, по който се информираме.  

6. Купувай!

Промени се и начинът, по който плащаме. В европейски мащаб, по данни на Mastercard, около 80% от плащанията, правени от физически лица, вече се осъществяват без хартиени пари или монети.

Излишно е да обясняваме как всички форми на онлайн продажби получиха своя шанс – от доставките на храна до сериозните печалби на Amazon.

Извън това предизвикателствата пред световната икономика са огромни. Но както ужасяващо много хора останаха без работа, така и кризата отвори възможности. В огромна степен те са свързани с технологиите. Нуждата да се променяш, да си динамичен, да опиташ нещо ново и различно, за да си изкарваш хляба.

Струва ви се, че всичко умно, успешно или различно онлайн е измислено? Няма шанс да е така. 

Епидемията отвори много врати и затвори други. Промени неусетно общуването и светогледа на всеки от нас. И тепърва създава нови нужди. Които да компенсират новите липси. 

Ако имате добра идея, не се колебайте да започнете. Всеки заслужава своя шанс и своето място онлайн. Струва си да опитате с напълно безплатния хостинг на ZETTAHOST.bg. Очакваме ви!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. получи наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

Стани програмист!… С какво да започнеш?

Днес е повече от модерно да си програмист. Да, немалко са шегичките за тази професия, но все повече от тях са с известна степен на неразбиране към това какво точно представлява тя. А програмирането наистина си е хитово поприще, има и защо. Дори да не излизаме извън...

Как изглежда модерният център за данни?

Data centre-ът e централната нервна система на всяка компания – през него минава цялата комуникация и, най-важното – връзката с клиентите в света онлайн. Ето защо е жизненоважно той да е добре организиран, да работи добре. Разбира се, далеч не всяка фирма днес има...

CSRF – опасен код назаем

Логнали сте се в дадено приложение. Но тъй като създателят му не се е погрижил да ви защити, някой злонамерен хакер може да използва своя сайт, за да управлява вашето поведение. Така например би могъл да си прехвърли пари, да ви смени имейла и какви ли още не пакости....

Направи си личен блог! 5 първи стъпки

На всеки 10 специалисти в онлайн маркетинга, които попитате, 5-има ще ви кажат, че блогът е страхотен инструмент, а другите – че е отживелица и вече няма никакъв смисъл от него. И все ще са прави. Защото наистина, ако подходите по традиционния начин – просто започнете...

Как да изберем социална мрежа за бизнеса си?

Социалните мрежи днес са задължително условие за всеки уважаващ себе си бизнес. Те се роят, стават все по-пъстри дотолкова, че няма човек, който да се чувства адекватен и на място в повече от няколкото, които сам „обитава“. Фейсбук дойде, за да проправи пътя на тази...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This