Като на картинка. Как да намерим най-хубавите безплатни снимки?

от | сеп. 16, 2021 | Грижа за сайта

Сайтовете се нуждаят от яки снимки, за да привличат гости? Не думай! Обаче търсенето на изображения, които няма да те изправят пред съд, защото си пропуснал бащиното име на автора на една снимка, понякога е предизвикателство.

Изображенията много често са обект на авторски права и това е първото и основно правило, което е важно да запомни всеки собственик на интернет страница. (Или бъдещ такъв, в този случай ви каним да погледнете и предложението ни за безплатен хостинг тук.)

 

Блед портрет

За щастие, днес онлайн има огромни масиви от снимки и илюстрации, които са със свободен достъп. Логично, тогава изниква въпросът: дали пък няма да стигнем до случая, когато заедно с 10 основни наши конкурента в дадена маркетингова ниша използваме една и съща снимка, за да се представим пред потенциалните си клиенти.

Важно е да познавате основните правила в тази посока, защото определено снимките са особено ключова част от съдържанието на всеки един онлайн проект. Опитахме се да съберем основните идеи за това как хем да използвате най-работещите изображения в сайта ви, хем това да не ви струва безбожно скъпо.

Представяме ви 5 най-популярни източника за безплатни изображения с техните силни и слаби страни, като ви разказваме и за предимствата и недостатъците на всеки от състезателите. И междувременно допълваме с всичко най-важно от опита, свързано с използването на безплатните имидж банки.

 

1. Unsplash. Не се плаш-ете

На първо място. И на второ също. Винаги, преди да използвате каквото и да било изображение от мрежата, бъдете напълно убедени, че имате право да го направите. Иначе наистина не знаете кога и какви проблеми можете да се причините.

Това е и най-голямата полза, невероятната добавена стойност, който дават големите и популярни „имидж банки“. Те не просто ви дават без пари някакви красиви картинки. А и ви гарантират, че в никакъв следващ момент никой няма да почука на виртуалната ви врата, за да иска компенсация, че сте използвали негова снимка.

Това спокойствие стана възможно заради няколко от днешните ни герои и на първо място си струва да споменем Unsplash. Днес приютява над 2 милиона снимки! Можете да ги ползвате както намерите за добре – за некомерсиални или пък наистина търговски начинания. Без да ги докосвате, или пък след като ги редактирате, както намерите за добре. Имате пълна свобода, такава, каквато рядко даряват суровите условия онлайн.

Дори не е нужно да въвеждате имейл, да се регистрирате. Харесвате си снимка и я сваляте.

Много проучвания показват, че Unsplash е най-популярното решение в търсенето на безплатни изображения, ето защо именно с него започва нашата своеобразна класация.

 

2. Пиксели, Pexels-и

Нека продължим с нещо важно при избора на снимки от безплатни места. Да, ще го прочетете в условията им, най-често никой и по никакъв начин не ви задължава да упоменете откъде сте взели снимката. И все пак е възпитано и хубаво да го направите, защото така продължавате доброто, което някой е направил за вас и му връщате част от заслуженото. В този смисъл: по-добре е да споменете не само конкретната платформа, а и автора.

За ваше удобство в такива случаи, след като свалите дадена снимка от платформите за безплатни изображения, те обикновено ви дават да копирате цялата информация за автора, заедно с подходящите линкове, само с кликването на едно бутонче. „Пействате“ го, където му е мястото и готово.

И така, вторият задължителен участник в списъка ни с безплатни масиви от снимки е Pexels. Нещо, което отличава тази платформа, е, че на нея може да се качва и споделя също и видео със свободни права.

Ние обаче сме тук заради снимките, а в Pexels има над 3 милиона, които ни очакват, за да украсят нашия сайт, или какъвто и да било друг проект. В това побеждава дори първия ни състезател, който обаче, като че ли, печели малко с разнообразието им.

Отново имате пълната свобода във всичките ѝ измерения, които споменахме за Unsplash. Повече от снимките изглеждат като „сток фотография“, което, разбира се, си и има и плюсовете, и минусите, зависи какво ви е необходимо (ако този термин не ви говори нищо, не сте изгубили особено много, четете спокойно нататък).

 

3. Pixabay. Заливът на точките

Бързо ще забележите, че нерядко се случва едни и същи снимки да се появяват в повече от една имидж банка. И все пак, често ще ви се налага да търсите в няколко, особено ако искате да сте по-внимателни в избора на най-добрия кадър. Или пък, ако сте избрали тема, която доста по-трудно може да бъде илюстрирана.

Така или иначе, на всяка от платформите представят и разпространяват своите кадри много на брой автори. Бързи ще се ориентирате към тези, които наистина могат да са ви полезни, струва си да се абонирате за тях и да ги следите. Защото, както и при платените архиви с кадри, винаги определени автори са най-добри в нещо конкретно. Ако например ви трябват повече снимки на мебели, лесно и интуитивно ще се ориентирате към фотографите, които показват такива. И, отново да го споменем, винаги е въпрос на добро възпитание да цитирате не само платформата, но и автора.

И така, стигнахме до Pixabay с неговите 2,2 милиона изображения, които са също напълно свободни за използване, с комерсиална или некомерсиална цел. Отново цитирането не е задължително, но… не, няма да ви го казваме пак.

Pixabay допълва списъка с трите най-големи световни архива от безплатни фотографии, които се надпреварват през последните години. Ще чуете доста противоречиви мнения за това кой е по-добър и кой с какво се отличава. Истината е, че разликите не са чак толкова много и определено си струва да имате подръка линкове и към трите, особено ако ще ви трябва по-специфичен кадър.

 

4. Rawpixel. Сурови пиксели

Продължаваме към следващата платформа, която е доста по-малко позната, дори е много вероятно да я чувате за първи път. Да, Rawpixel има както платени, така и безплатни кадри. Освен това снимките са структурирани по следния начин: има списък от такива, които можете да теглите колкото искате, други – от които можете безплатно да сваляте по най-много 10 на ден, и трети, които са изцяло платени.

Да, хубаво е в днешния интернет, че има толкова много и разнообразни безплатни изображения, но истината е, че те невинаги могат да бъдат достатъчни. Много автори например пускат най-добрите си кадри в платените архиви, а по-посредствените – в свободно достъпните, просто защото по този начин комбинират печеленето и на популярност, и на пари от снимките.

Така или иначе, имайте едно наум. Във всяка имидж банка извън първите три си струва да четете конкретните условия внимателно. Някъде, например, можете да ползвате кадрите само за некомерсиална цел. Другаде – нямате право да ги правите част от реклама. На трети места – можете да ги вземете, но се задължавате да не ги обработвате… Юридическата страна на авторското право при фотографиите наистина не е лесна и логична. В Rawpixel можете да сте спокойни за всякаква употреба на общодостъпните снимки, от най-базовата колекция, за другите е добре първо да прочетете какъв е случаят.

 

5. Flickr. При хер Флик

И последно от по-общите съвети – ако избирате важна снимка, която ще гледате дълго. Например – посрещащия огромен тапет на лендинг страницата ви… Разгледайте дали пък не идва от безплатна банка и не се използва на прекалено, прекалено много места. Да, снимките в интернет са ужасяващо много, но не чак толкова са истински добрите, особено пък в различни тесни тематични ниши. Определено не искате да имате същата представителна снимка, както 10 от преките ви конкуренти.

И като заговорихме за ужасно много снимки онлайн… Да, Flickr не е точно колекция от кадри, а по-скоро социална мрежа с море от изображения. Качват ги всякакви хора, по много и наистина е трудно човек да отсее какво се случва. Така или иначе, там целта е споделяне и разпространение, не е съвсем същото като при имидж банките.

Но пък, понякога изскачат истински бисери. Можете да попаднете на прекрасен кадър, който просто не е бил оценен. Или пък точно покрива идеята за това какво ви е нужно, която е толкова специфична, че я няма другаде.

И пак: имайте едно (и повече) наум за правата. Единствено видите ли за даден кадър избора “Commercial use & mods allowed”, тогава всичко ви е позволено, както при трите големи имидж банки.

И така, хубавите снимки правят хубавия сайт. Вашият ще стане такъв, сигурни сме! А ако още се колебаете дали да го започнете… стига толкова. Тук е мястото, където ви очаква първата решителна стъпка!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This