Що е то девопс? Раждането на една модерна професия

от | юни 23, 2022 | Тенденции

Той е нещо като диригента в софтуерния свят. Чуете ли devops, ако попрището ви е извън софтуерния свят, ще ви прозвучи като име на покемон. А в случая става дума за много сериозна професия, родила се доста неочаквано от нуждите на софтуерната индустрия.

Днес без този тип специалисти на практика в този бранш не бихме оцелели твърде дълго. Всички сме достатъчно вглъбени в живота онлайн, а много от измеренията му се крепят точно на техните плещи.

Девопс хората са онези, които помагат с магически сили на програмистите тогава, когато знанието се окаже отвъд предела на онова, с което са се срещали. Те са специалистите, отговорни за превръщането на суровия код в сложен проект, без който всички останали в цикъла на създаването на програми биха се оказали безсилни.

Но какво ли, извън магията, правят наистина хората, които днес наричаме девопс инженери?

 

Дев или опс?

Това е въпросът. Защото тази професия е по-скоро обща рамка, отколкото конкретно занимание. Названието ѝ никак не е мелодично, защото обединява съкращенията на двете основни професии, чиято работа е призвана да обединява и улеснява – на програмистите (dev от developers) и на хората, работещи от другата страна на компютърния продукт (ops от operations).

Но, макар и в тази ѝ доста абстрактна форма, знаем хем малко, хем немалко за нея. Човекът, който я практикува, трябва да знае доста неща. Да познава устройството на мрежите. Да поназнайва програмиране в посоките, където му е нужно. И, преди всичко, да владее из основи инфраструктурата, създаваща и владееща проекта, по който се работи.

Комбинацията от софтуерни решения, които стоят между програмиста и крайния продукт, който ще бъде сервиран на потребителите.

Дефиницията определя девопс като комбинация от философии, практики и конкретни софтуерни решения, които подпомагат възможностите на една организация да доставя приложения и услуги с висока ефективност.

И толкова много неща, които се крият под повърхността…

 

Чип и Дейл на помощ

Да, звучи като че ли по дефиниция професията на девопс инженера не се побира в дефиниция. Може да ви звучи ненужно абстрактно, но е факт. Докато в една компания девопсът ще се грижи да оправя проблемите на хората, които искат да си сменят паролата на имейла, в друга ще пише доста сложни парчета код, решаващи основни проблеми, а в трета ще се занимава само и единствено с деплойването на приложението.

Докато в четвърта фирма се очаква да прави абсолютно всичко изброено едновременно, заедно с още доста голям брой задачи.

Така или иначе, това, което е сигурно, е, че той е човекът, който отговаря за инфраструктурата. И който има достатъчно сериозни познания, за да прави или поправи всичко останало, което по някакъв начин е свързано с нея.

AWS, услугата на Amazon за предлагане на сървърни услуги, която е и сред най-активните пионери на направлението, казва че девопс не е толкова професия, колкото философия за това как би трябвало да се случват нещата в софтуерния свят.

И в това определение несъмнено се крие немалка доза истина, защото очакванията към тази професия са доста мащабни и широкообхватни

 

Сигурно е така

В други екипи се смята, че девопс инженерите са и тези, които пряко отговарят за различни аспекти на сигурността. Макар че през последните години все по-разпространено решение е за това да работи отделно звено, поне в мащабните проекти, двете със сигурност са доста тясно свързани в ежедневните си задачи. И няма как да е иначе, след като инфраструктурата е една от най-сериозните възможности да се допусне грешка и съответно – уязвимост.

Това, което със сигурност е много важна част от работата на девопс специалистите, е, че те по всякакъв начин улесняват автоматизирането на процесите. Пример за това е принципът на CI/CD – „непрекъсната интеграция / непрекъсната доставка“. Именно работа на девопсите е да оркестирират нещата така, че създаването на следващите версии на даден софтуерен продукт да се случва безаварийно, по утвърдена последователност от стъпки, които дават възможно най-голяма сигурност.

Девопсите по правило са тези, които организират и цялостната комуникация между екипите на инфраструктурно ниво. Те отговарят за достъпите до всички програми, които екипът използва в ежедневната си работа. Тяхна работа е да ги дават при заявка и да ги отнемат, ако например конкретният служител в даден момент реши да напусне компанията или екипа.

Девопс културата се крепи освен на автоматизация, и на минимизация. Целта е всяка възможна задача да бъде разбита на по-малки и решими подпроблеми. И едва след това да се гледа цялото.

Типичен пример в тази посока е микросървизната архитектура, която все повече се налага, особено щом става дума за бекенд програмирането. При въвеждането ѝ става все по-необходима намесата на девопс инженерите, които да могат да следят деплойването на много на брой по-малки проекти за сметката на огромните общи хранилища, които съществуваха преди това.

 

Запълваме дупки всякакви

Според друга от дефинициите, девопс е методология, както често назоваваме например Agile. Идея, идваща от взаимодействието между двете основни страни в разработката на софтуера – хората, които го създават, и които го прилагат. Те да бъдат улеснени в работата си и заедно да работят за създаването на по-добри, по-бързо и качествено пристигащи програми.

Така или иначе, това определено е област от разработката на софтуер, която изисква доста по-мащабни и широкообхватни познания от всички останали. И същевременно улеснява работата на всички, като запълва празнините там, където е необходимо.

Същевременно е важна и ключова за успеха на всеки модерен проект. Така че със сигурност не бихте сбъркали, ако се насочите към нея. Да, заради разликата в обхвата на дейностите понякога не е сигурно какво точно ще се очаква от вас на дадено работно място. Но пък при всяко положение става дума за професия, която е доста разнообразна и при която човек може всеки ден да научава доста нови неща.

И, не на последно място, да е сигурен за кариерните си перспективи. Защото статистиката например оттук ясно показва, че търсенето в тази област бързо расте и няма как да бъде иначе. Не на последно място, расте броят и на обявите за официално отдалечена работа, което пък със сигурност се отразява още по-добре на заплащането.

Надали и днес има достатъчно голям проект, в който няма девопс специалисти, или поне не се търсят такива. И без съмнение можем да кажем, че тази важна професия се доказа в практиката и я очаква повече от светло бъдеще.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This