Stack Overflow. Светая светих на програмистите

от | сеп. 21, 2021 | Тенденции

Пуснете на някой програмист мийм или шегичка, че ако този сайт спре, всички програмисти са обречени. Ще видите, ще ви се посмее. Ама най-често ще се смее плахо и леко притеснено, защото може да се замисли по темата. Ами ако наистина един ден Stack Overflow реши да си замине, как ще се справя нашего брата програмистът?!? Този сайт без никакво съмнение е феномен сред софтуерните инженери, техният вариант на някогашната домашна „Болшая советская енциклопедия“ в 30 тома, в която има всичко. От теб се иска само да намериш най-точното, което ти върши работа.

И все пак… откъде се взе този сайт? Как така стана толкова, толкова полезен и популярен за цяла една професия, независимо от детайлите и технологиите, независимо дали си Assembler програмист в Индия или български фронтендър. И как можем да обясним този феномен на хората, които дори не се интересуват от програмиране? Ще опитаме да го направим на следващите редове.

 

Да се попрепълниш

Stack Overflow освен името на тази Мека за всеки уважаващ себе си програмист, си е и чисто компютърен термин. Отнася се за онзи миг, когато паметта е претоварена, програмата ви е забила безнадеждно и е време или за рестарт, или да викате поп.

Който се е занимавал с програмиране дори и за малко, знае, че този момент идва и в главата, дори още в началните стъпки, докато учите основните принципи, циклите и масивите. И същият този момент идва със същата честота и понякога по-голяма тежест, когато напреднете, натрупате опит и очакванията се вдигнат.

Е, за програмистите в такъв момент викането на поп не помага. Но помага включването на друг тип свръхестествена сила, а именно – Stack Overflow. Какъвто и програмистки въпрос да пуснете в търсачката, която и изплюта от компилатора грешка да му копирате, можем да се обзаложим, че сред първите резултати ще са поне няколко въпроса по същата тема от знамения сайт, а малко по-надолу ще е и отговорът, който да ви помогне да си решите проблема.

 

Странната дузина

Доста е забавно, че в добрата стара Wikipedia по тип сайтът е наречен „пазар на знание“. Само че при пазара обикновено има някаква форма на размяна. Тук си получавате стоката, понякога буквално спасяваща работното ви място или фирмата, за която се трудите, съвсем без пари.

Ако не знаехме истината, може би щяхме да предположим, че този сайт се ражда със зората на интернет. Оказва се обаче, че той е благина и улеснение само за последните поколения хора, занимаващи се с програмиране. Съвсем скоро ще стане тийнейджър – Stack Overflow се появява на белия свят на 15 септември 2008-а. Създават го със собствени сили двама ентусиасти – американците Джеф Атууд и Джоел Сполски. И той им се отблагодарява, защото след няколко години го продават за доста масивна купчина пари.

В днешния си вариант е написан на C#. Истинското му богатство е, че вече е натрупал несравним с нищо друго масив от въпроси и отговори, които са удобно структурирани по различни направления и конкретни технологии. И всичко това е изключително добре оптимизирано като за търсещите машини, които си взаимодействат много прецизно с огромния информационен масив, за да намерят най-точните отговори.

 

Минута е много

Отговорите дават по-опитни програмисти, или просто хора, които са се сблъскали със същия проблем и са му намерили решение. После пък самите отговори се оценяват с рейтинг от всеки регистриран потребител. А задалият въпроса отличава отговора, който наистина му е свършил работа и така улеснява всеки следващ посетител, сблъскал се със същия проблем.

Потребителите трупат рейтинг от всеки позитивен глас, като едва щом получите поне 10 точки, можете сами да оценявате отговори и гласът ви да бъде отчетен. Ако точките стават повече, се добавят и допълнителни предимства. А, не е тайна, тази валута може да не е обезпечена от злато, но със сигурност тежи на програмистки интервюта, ако покажете Stack Overflow профила си със сериозен брой натрупани точки.

 

Копи код

Разбира се, тази монета си има две страни. Ще видите доста програмистки миймове за софтуерните инженери, които едва ли не са се превърнали в „копи-пейстъри“. И наистина – доста е изкушаващо просто да вземеш първия отговор, да го изпляскаш в кода си и уж нещата да потръгнат.

Истината е, че и начинаещите, и най-опитните програмисти в някакъв момент опират до Stack Overflow. И предимството на вторите пред първите е, че се опитват да разберат самия характер на отговора, логиката за това къде са бъркали, преди да приложат решението, което вече са се убедили, че е правилно в техния случай. Обратното понякога може да причини наистина сериозни главоболия.

Самият стандарт на комуникация в платформата обаче ви помага да разберете проблема. Много по-високо се котират отговорите, които ясно и възможно по-кратко, но достатъчно изчерпателно и обяснително показват не само кой е отговорът на даден проблем, но и защо.

Също така: много бързо изчезват всякакви нежелани реклами, странични въпроси, целият обичаен неприятен шум от онлайн комуникацията. Системата, разработена за поддържане на платформата, бързо изхвърля всякакъв подобен опит за нарушаване на правилата.

Сайтът на няколко пъти сменяше собственика си, докато неотдавна, на 2 юни 2021-а, бе продаден на базирания в Нидерландия конгломерат Prosus за внушителната сума от 1,8 милиарда долара.

 

Милиони питащи програмисти

Това идва и да ви каже колко наистина е важен и популярен проектът. И колко успешно покрива търсенията на голям сегмент от специалисти в световен мащаб, на практика без алтернатива. Сега ни остава да стискаме палци, че няма един ден достъпът до него да стане платен, както се появява новина на всеки 1 април за ужас на всеки програмист, който се е „вързал“.

Все пак, надали ще стане, би било прекалено рискова стъпка, особено като за такава сериозна инвестиция. Има достатъчно начини, по които да се печели от очевидно необратимата зависимост на програмистите от цял свят. Още повече, че става дума за професия, която в повечето страни е доста търсена, дори да има разлики в детайлите и подробности, свързани с конкретните технологии.

А за да бъдем малко по-конкретни, ето и малко статистика. По данни от март тази година Stack Overflow има повече от 14 милиона регистрирани потребители. Зададени са 21 милиона въпроси, които са получили 31 милиона отговори.

Между другото, мнозина биха се зачудили за последната пропорция. Броят на отговорите далеч не е пропорционален на въпросите в това съотношение, което сме свикнали да виждаме на страниците, които отваряме. Да, тук е разковничето – ние прекалено често отваряме страници, които вече много пъти са били нужни на някой друг. Да, в платформата стоят въпроси без отговор, по една или друга причина. Но след като те не са сред най-търсените, явно има някаква логика да са се озовали в този списък.

 

Програмисти, микрофонът е ваш

И все пак, ако решим да потърсим част от обяснението за успеха на проекта, може би той е в умението на сайта да задържи вниманието на специалистите от софтуерния бранш.

Така си върви от самото начало. “Coding Horror“ се нарича блогът на един от създателите на Stack Overflow – Джеф Атууд, където на 31 юли 2008-а той кани приятелите си да гласуват за име на новия сайт, който той подготвя да създаде. В същия момент той отправя покана и към потенциалните потребители да дойдат и за изпитат сами първоначалната версия на проекта. Името е избрано с гласуване, по същия начин е определено и логото, което е актуално и до днес.

А дали и магията ще продължи с новите собственици? Дали винаги ще можем да разчитаме на точната помощ навреме? Програмистите можем само да се надяваме да е така, иначе… тежко ни. Ще трябва да вземем да се научим и да се справяме сами. Остава да разберем как е „неволя“, преведено на JavaScript…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This