Стани програмист!… С какво да започнеш?

от | юли 22, 2021 | Тенденции

Днес е повече от модерно да си програмист. Да, немалко са шегичките за тази професия, но все повече от тях са с известна степен на неразбиране към това какво точно представлява тя.

А програмирането наистина си е хитово поприще, има и защо. Дори да не излизаме извън стереотипите за високите заплати в сектора на фона на останалите, за програмистите, като за вглъбени в компютъра, не особено комуникативни хора… все пак много хора мечтаят да поемат по този път.

И си струва да опитат, можем да ви гарантираме. Програмирането е приключение, особено увлекателно занимание. И това, че математиката в училище не ви е вървяла, или пък сте вече на 40 и ви е късно… са просто не особено състоятелни оправдания. Опитайте и едва после ще можете да сте убедени нали наистина професията на програмист е за вас.

Но с какво да започнете?

 

В началото бе словото…

И така, сторило ви се е интересна идея да се захванете с програмиране и се чудите с какво да започнете? Ами, чудесно начало са най-базовите курсове по програмиране. Имате достатъчно безплатни и доказани решения он- и офлайн, с които можете да научите първите стъпки, да видите основните правила, които после се повтарят и повтарят, доразвиват, но по същество остават едни и същи.

Защото базовите принципи на програмирането не са се променили от самото му зараждане. Разбира се, напреднете ли, от вас ще се очаква много повече – и като умения, и като теория. Но затова има време да мислите.

Опитали сте и решаването на основните задачи ви се е сторило интересно? Е, постепенно ще дойде време да изберете своя посока, това е и основната тема на днешната ни среща. Откъде минава пътят на програмиста в зависимост от основното направление, което е избрал.

 

На фронта или в тила

И така, първата основна разделителна линия идва от това дали ще се насочите към фронтенд разработката, или към бекенда. Първият избор ще ви позволи да се занимавате с онази част от уеб приложенията, която се отваря в браузера и радва погледа (и не само) на потребителя, който е отворил дадена интернет страница. Тук е голяма част от логиката на приложението и все пак – тази, която може да бъде предоставена на посетителя без рискове за сигурността.

Обратното – заговорим ли за бекенд – специалистите, които се занимават с него, се грижат за всичко онова, което е важно да си остане на сървъра. Да бъде обработено от заявките на потребителя и да се върне всичко, което му е нужно, но като бъде скрита вътрешната логика от обработката.

Има и специалисти, които са популярни като фулстак програмисти. Те се занимават и с двете направления и са сравнително рядко явление. Но, така или иначе, трябва да се започне с едното – яйцето или кокошката, фронтенд или бекенд.

 

Като на картинка

Независимо какъв е вашият избор обаче, ви препоръчвам да си отворите този линк и да си запазите картинката, пътеката, която съответства на вашия избор. Там възможностите са три – фронтенд, бекенд и девопс. За третата професия не сме говорили до момента, та доста се различава от първите две и за нея скоро ще разкажем по-подробно отделно.

Оттам нататък, истината е, че независимо кое от двете основни направления изберете, ще се наложи да се докоснете до доста технологии. Да, за да намерите първата си работа, никой няма да очаква да познавате всички тях в детайли. Освен това, в огромния и свръхдинамичен свят на софтуерната разработка никой не знае всичко. И все пак, важно е да имате базата, да познавате основната си технология и постепенно да надграждате всичко, което ви се налага да решите по пътя.

Неслучайно ви предлагаме този основен източник. Той се „ражда“ на базата на гласуването на много от специалистите в двете направления и наистина дава доста подробна информация за актуалните концепции и технологии, които стоят по пътя на всяко от двете софтуерни направления.

 

frontend

Фронтоваците

Отворихте файла и ви се струва плаааашещо голям? Не се притеснявайте. Наистина повечето от технологиите се очаква да познавате бегло и като основни принципи, поне в началото.

И така, стабилната основа, независимо от основния ви избор, е да знаете как точно „работи интернет“.

После идва най-най-важното. Толкова, че да нарушим правилата на граматиката и да му сложим два пъти превъзходната степен „най“. HTML, CSS и JavaScript. Точка. С тези три езика, от които само последният е за програмиране, се свързва цялата работа на фронтенд специалистите. Познавате ли ги добре, смятайте, че без проблем можете да си намерите първа работа (разбира се, ако имате и достатъчно самочувствие за интервюто и целия процес по кандидатстване, но за това ще стане дума друг път).

Нататък има още много стъпки, които в никакъв случай не са за поднецяване, но пък са и нещо, което можете да доразвивате в движение.

Познаването на системите за контрол на версиите, или с други думи – git, е част от ежедневието на всеки програмист. И все пак, в началото са ви нужни само най-базовите правила в тази област.

 

Рамкирано

Следващата точка е сериозен плюс на интервюто за работа и отново важна част от работата на всеки програмист – сигурността в интернет. Между другото, немалка част от темите, които е важно да знаете тук, вече сме покрили, и продължаваме да допълваме в рубриката за сигурността онлайн в блога на ZETTAHOST.bg.

После, както личи и от графиката, е добра идея да продължите с детайлите. Тук конкретната поредност не е толкова важна. Според сайта е добре да започнете с технологиите, които надграждат CSS – архитектурата на селекторите и препроцесорите, но… определено е доста по-основно онова, което идва после. Изборът на основен фреймуърк – React, Angular или Vue (а този избор наистина е ключов – ето защо).

Е, останалите точки нататък определено са нещо, което никой не очаква от един Junior програмист, така че ще ви ги представим в някоя следваща тема. А междувременно, ако сте се спрели на фронтенд направлението, дано сме ви помогнали поне малко да си проясните на кое е добре да акцентирате, щом сте се насочили по този път. Време е да погледнем и от другата страна.

 

 

backend

Без задни мисли

Избрали сте бекенд технологиите? Нека видим върху какво си струва да акцентирате.

Много интересно (и доста логично, ако се замислим), е че в списъка с началните умения за тази професия авторите на инфографиката са поставили заедно с (отново) базовите познания за устройството и принципите на интернет, и основните познания за фронтенда.

А после идват общите познания и тези, свързани с функционирането на операционните системи – работата с терминала, командите, концепциите, свързани с изграждането на мрежи. Фундаменталната основа, на която да стъпите като бекенд разработчик.

После идва още един доста сериозен избор и основното, най-базисно знание, с което ще започват всички интервюта за работа – основният програмен език. Докато при фронтенда през последните години тук изборът на практика не съществува, във втората голяма професия за разработчици спорът по-скоро изглежда вечен. Java и C# са се наложили като някакви водещи решения, но далеч не са сами. Чудесно е, ако имате време, да почетете и поекспериментирате повече за това кой език ви влече и едва после да се впуснете в детайлното му изучаване.

Детайлно, защото на него се базира всяка следваща стъпка. И тук, както при фронтенда, е задължително да научите базовите знания в git, но после идва също основополагащо знание, което е типично само за бекенда – как работят базите. Какви са основните технологични решения в базите данни, как се организират и как функционират.

 

Пътища много

После идват и основните фреймуърци, които облекчават и допълват ежедневната работа с избрания от вас основен език за програмиране… Тогава вероятно сте готови и за първата си Junior позиция, така че да продължите нататък.

А е особено показателно, че и двете графики завършват със стъпката „Продължавай да учиш“. Тоест, на практика не завършват никога, защото програмирането наистина е професия, в която не бива да спираш да се развиваш, за да можеш да се справяш. Но ако започнете от нулата, усетите, че нещата ви вървят, ако го има удоволствието… всичко е лесно, няма къде да ходи, освен да тръгне по чипове и масло.

После някак естествено ще дойде решението за избора – фронтенд или бекенд, ще се насочите към своите си технологии… и ще ви хареса, всяка стъпка нататък може да се превърне в доста приятно приключение. Ще се вълнувате от първия си сайт (започнете безплатно тук)… Струва си да опитате!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This