Всички обичат Flutter

от | юни 9, 2022 | Тенденции

„Манджа с грозде“ ще го нарекат много от по-опитните софтуерни инженери, защото за тях си изглежда така. И все пак, платформата Flutter неслучайно е много сериозен хит през последните години. Определено е явление, което се оказа издръжливо и, по всичко личи, ще е актуално и през следващите години.

„Ни риба, ни рак“, биха казали други скептици.

Мобилните софтуерни приложения са много сериозно предизвикателство, откакто изведнъж мобилните телефони се оказаха не просто средство за обаждания, а завършен компютър, който се намира в джоба ни.

Тогава се появи и големият проблем, който при компютрите беше Mac срещу PC, а в случая – IOS срещу Android. Пазарът се раздели, като в два дуела, между двама основни състезатели, влезли в битка.

В първия спор дуелът беше решен без победител. Изведнъж браузърите се оказаха мястото, където да се случват основните събития онлайн и това елиминира до голяма степен техническите детайли. Вече не беше толкова сложно да си мислим за софтуер, който съществува само във версия за единия или другия състезател, защото почти всичко се случва в браузърите, които така или иначе са унифицирани в огромна степен.

Е, Flutter идва, може би, за да реши окончателно и втория спор.

 

Две в едно

Досега проектите, които имаха желание да се появят на пазара на мобилни апликации, трябваше да събират два екипа от специалисти, които да се погрижат за това начинанията им да изглеждат достатъчно убедително при двете основни операционни системи за телефони. Android и IOS изглеждаха толкова различни, че нямаше как един и същи екип да се грижи за съответната апликация.

Не че нямаше и много такива проекти. Вариантът на платформата React, специализиран конкретно за мобилни приложения – React Native, спечели доста почитатели, защото опита да го направи. Но пък и не толкова голяма част от досегашните разработчици на мобилни апликации, тъй като по същество разработването е много по-близко до фронтенд програмирането.

Така или иначе, ето кой е този Flutter и как успя толкова бързо да си пробие място на пазара на софтуерните решения.

 

Малък, но вече знае

И така, Flutter е платформа за създаване на мобилни приложения, която е с отворен код и е безплатна, така както са всички онези основни софтуерни рамки, които рисуват днешния фронтенд свят. Създаден е от Google и първата му версия е представена през май 2017 г.

А, както стана ясно, основното му предимство е, че позволява да създадете работещо приложение, което да се крепи на един и същи код и да работи еднакво добре и на двете основни мобилни платформи.

Той дори е позакъсняла идея, защото отдавна в света на останалите софтуерни решения са намерени общите основи, в браузъра или извън тях. Но, така или иначе, беше и продължава да е доста странно единствено създателите на мобилен софтуер, сред популярните направления, да продължава да трябва да наемат и поддържат по два екипа, които да се грижат за основните версии на предложенията си. Вместо да отделят ресурсите си за доста по-смислени начинания.

 

Чакам, чакам вече час

Нещо повече, достатъчно в случая е да знаеш един език за програмиране и да работиш по един проект.

Да, дълго чакано решение главно защото е доста трудно за изпълнение от чисто технологична гледна точка. Върху това се крепят и скептичните гласове, които не вярват, че Flutter ще успее да оправдае огромните очаквания. Защото е факт, че двете операционни системи се крепят на прекалено различна инфраструктура и съответно съвсем не е случаен фактът, че толкова дълго проблемът остана нерешен.

Ще трябва да мине още немалко време, преди да признаем, че Flutter е решението. Защото той е едва на 5 години и тепърва си пробива достатъчно сериозно път. Факт е, че е модерен, че има отворени позиции за програмисти, които го познават, но все още остава недокрай изпробвано и признато решение. Много от компаниите продължават да се водят по стария подход, работят на отделни и традиционни проекти за двете платформи.

Другото основно предизвикателство е в това, че начинанието все още не е натрупало достатъчно опит. Впуснаха се да го учат огромен брой специалисти, но все още е малко чисто приложният опит, който позволява при всяко от по-старите решения софтуерният инженер да намери отговора на всеки по-важен свой въпрос в мрежата. Всеки проблем да е срещан и решаван, общността да се крепи на опита на огромен брой специалисти.

 

Dart Вейдър

За целите на приложението се използва специален език, наричан Dart, който, разбира се, също е дело на Google. Създаден е през 2011-а, но преди Flutter, смело може да се каже, за него бяга чували само близките му роднини. Така или иначе, по синтаксис прилича доста на днешния властелин на уеб света – JavaScript. Затова се учи бързо и лесно от всеки с опит в модерните приложения на базирани на C компютърни езици.

Flutter се разделя на две важни и основни части. Комплектът за програмисти (SDK) е свързан с това как да се разработват самите приложения. С негова помощ се създават функционалностите, като кодът след това се компилира по два начина, така че да може да се използва на двете основни платформи.

Втората му част: колекция с преизползваеми UI елементи, идва за да улесни разработката на приложения. Подобно например на Material колекциите, дело също на Google, библиотеката поставя визуален стандарт за елементи, които са лесни за прилагане. Програмистите лесно могат да вземат огромна част от основните елементи, които им се налага да създават в ежедневната работа. И да ги ползват, както намерят за добре.

 

Време разделно

След като Flutter се появи като дългоочакваното и впечатляващо решение, немалко специалисти се насочиха към него, започнаха да учат и създават приложения. През последните 2-3 години темата остава гореща в общността на създателите на мобилни приложения.

Победителят тук все още не е ясен, а може такъв и да си остане. Факт е, че по-консервативните и големи проекти надали лесно ще мигрират на новото решение. Някак си не върви да уволниш огромните си екипи от хора, специализирали в решенията за IOS и Android, или пък изведнъж да ги накараш да учат изцяло нова концепция. После да пренапишете огромното приложение. При положение, че… нещата си работят, както гласи една от най-популярните мантри в софтуерния свят.

И все пак, появяват се нови приложения, които прилагат новата рамка. Тя успя да издържи някак на първоначалните свръхочаквания, които често се оказват смъртоносни за твърде смелите решения, които се оказват по някакъв начин изпреварили времето си.

А ако се чудите дали да се захванете да учите Dart и Flutter, надали някой може да ви даде най-точния съвет. Факт е, че късметът обича смелите, а платформата дава дългоочаквани възможности. Пък и в съвременния свят най-използваните езици и платформи толкова си приличат в базовите познания, макар и не в дълбочина, че е лесно да смениш посоката, библиотеката, езика или направлението.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This