Умните договори, блокчейн и интересното бъдеще

от | фев. 10, 2022 | Тенденции

За блокчейн и биткойн през последните години се говори толкова много, че или ви е омръзнало да слушате, или напротив – сте сред големите почитатели на това направление, което помогна и на доста хора да забогатеят. Темата е интересна и, по всичко личи, вече доказана. Технологията има впечатляващо бъдеще, затова си струва да погледнете към нея и от друга страна.

Криптовалутите обаче далеч не са единственото лице на блокчейн. Технологията като цяло позволява създаването на всякакъв тип децентрализирани приложения. Факт е, че до момента най-наложилите се сред тях са свързани конкретно с финансовия свят, но, както казва сам създателят на блокчейна „Етериум“ – Виталик Бутерин, най-интересните приложения в тази област ще бъдат тези, за които той самият никога не би се досетил.

 

Етер като вечност

Споменаваме „Етериум“ и неговия създател съвсем не случайно. Защото това е и мрежата, която направи възможно блокчейнът реално да получи много, много различни допълнителни приложение. Като например създаването и търговията с невъзобновяеми токени – така популярните напоследък NFT, чрез които се продават имущество, изкуство, а дори и изцяло виртуални активи.

Тази технология стъпва на така наречените от самия Бутерин умни договори.

На специално създаден за целта език за програмиране блокчейн девелоперите могат да създават кратки програми, които след това да попаднат в блокчейна на „Етериум“. По този начин те остават в споделената памет завинаги, докато съществува въпросният блокчейн. Могат да бъдат проверени във всеки един момент.

А после идва и нещото, което е още по-важното в случая и ги отличава от всички останали блокчейни. Умните договори могат във всеки момент да взаимодействат с външна програма, подобно на истински бекенд. Умните договори, веднъж попаднали в блокчейна, връщат отговорите на заявки и по този начин позволяват създаването на всякакви приложения на тази база. Това са и така наречените децентрализирани апликации или dapps.

 

Центриране

Защо това е важно?

Защото дава възможност на всеки да разработи свое приложение, което се отличава с най-силната страна на блокчейн направлението – пълната проследимост.

А това е всичко, което може да даде без съмнение именно това нещо, което е толкова дефицитно в онлайн времената – доверие между двете страни в една комуникация и във връзката между тях.

Факт е, че за момента основното наистина мащабно приложение на умните договори са невъзобновяемите токени. Но и самият факт, че те се оказаха толкова успешна посока, ясно показва, че в това направлениеа има още много и много други идеи, които просто чакат своя създател и своя миг.

А примерите и възможните посоки са безкрайно много. Ако надникнем например в съвременния информационен онлайн свят, бързо ще стигнем до големите му проблеми – липсата на достатъчно качествено и проверено съдържание, фалшивите новини и балонът на филтрите. А това са все фактори, които едно децентрализирано софтуерно приложение може лесно да реши, благодарение на факта, че всяка информация може винаги да бъде проследена и проверена, веднъж попаднала в блокчейна.

 

Един вход – много изходи

Ами какво ще кажете за блокчейн лотария? Традиционните игри, като в казино, само че напълно прозрачни и проследими, със значително по-малко организационни разходи.

Нещо повече, все повече се говори за приложението на тези процеси и в политическия процес. От една страна те могат да гарантират проследимостта на изборните резултати. В България през последните години, както добре знаем, електронното гласуване винаги предизвиква крайни позиции. А умните договори дават възможност то наистина да излезе на следващо ниво.

Има и по-смели приложения. Благодарение не само на проследимостта, но и на скоростта, с която работят умните договори, е възможно да се гласува бързо и удобно. А това пък дава шанс за много повече идеи, свързани реално с пряката, а не представителната демокрация. Повече граждански контрол, улеснени референдуми и отново: лесно проследяване на направеното в резултат от властта.

Така или иначе, посоките са безброй. Важното е, че умните договори дават възможност, а всеки достатъчно предприемчив и нестандартен ентусиаст има шанса да развива своето начинание.

 

Бързи, смели, сигурни

Освен проследимост, другата гарантирано силна страна на умните договори е сигурността. На практика, заради факта, че данните в блокчейна са дистрибутирани между различните потребители, все още не е измислена достатъчно ефективна заплаха за сигурността им. Разбира се, знаем колко находчиви могат да бъдат хакерите, но също така става дума за направление, в което вече има немалко пари, при това от няколко години и това определено не е малка гаранция.

При умните договори връзката е директна, между дистрибутираните приложения и блокчейна. Това я прави от една страна сигурна, а от друга – много по-достъпна технология, тъй като единствените разходи са таксите на самия блокчейн, необходими, за да може той да продължи да съществува.

Блокчейн дава възможност за мрежа, която е наистина децентрализирана и в този смисъл – не принадлежи на никого. В нея участниците са равнопоставени, правилата се определят от самите тях. Управлението е демократично и споделено между всички потребители.

В информацията могат да попаднат всякакви данни, процеси, обработка на информация, дори управление на организации. На опашката стоят социалните мрежи на бъдещето, които отново могат да бъдат демократични, мрежите за споделяне на видео, дори тези за резервации в хотелите: изчисленията показват, че ако те работят на същия принцип, цените на туристическата услуга биха паднали с 15-20%.

 

Солидна работа

Умните договори се пишат на програмен език на име Solidity. Той е интуитивен, удобен, използва всички парадигми, добре познати от най-използваните програмни езици. Буквално един следобед време е нужен на по-опитен програмист, за да разгледа основните парадигми и синтаксиса.

После… идва само границата на въображението и добрите идеи. Защо пък именно вие да не сте създателят на следващото голямо нещо в тази посока? На следващата децентрализирана апликация, която да промени нещо важно за всички ни?

А междувременно ние сме подготвили всичко останало, което ви е нужно. Тук разказваме накратко как да създадете, буквално за 5 минути, първия си умен договор. И дори да го „вкарате“ в съвсем истински работещ, макар и тестов блокчейн.

А оттам нататък сме насреща с това, в което сме най-добри, а именно: хостинга. Опитайте го напълно безплатно тук!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This