Малък, но силен: Vue.js

от | май 12, 2022 | Тенденции

Сайтовете отдавна не са просто страници, които ни показват текст, картинки и анимации. Те са много повече: сложни апликации, които могат да изпълняват впечатляващ набор от функционалности и именно по този начин промениха завинаги и отношението ни към технологиите.

И всичко това започна с възхода на JavaScript. Браузърите полетяха на крилата на възможностите, които им даде тази екосистема и така се родиха днешните сложни приложения във всеки малко по-комплексен сайт.

Така дойде първият голям състезател в тази оспорвана битка – Angular. Създадената от Google платформа за разработка на сайтове бързо се превърна в стандарт, скоро се появи и играчът на Facebook – React. Така фронтенд програмирането от несъществуваща професия се оказа търсена и светкавично напредваща област на познанието в областта на софтуерната разработка. А между двамата големи споменати състезатели се намеси още един, зад който… не стои никаква голяма компания. Нещо повече, както в романтичните стари времена, той носи името на създателя си. Представяме ви Vue.js.

 

Veni, vidi, Vue

Евън Ю. Така се казва програмистът, който решава сам да създаде фреймуърк, който да влезе в пряк спор за любовта на фронтенд програмистите с решенията на двата онлайн гиганта.

Надали през февруари 2014-а, когато се появява първата версия на Vue, мнозина биха повярвали, че начинанието само на един-единствен човек може да се окаже толкова упорит съперник в тази надпревара. Именно тогава, преди малко повече от 8 години, се появява първата версия на Vue.js. Тя бързо намира съмишленици, и до днес Евън Ю е водещ програмист на проекта с отворен код, но все повече са ентусиастите, които му помагат.

За разлика от конкурентите му, които почти всяка година (а понякога и по-често) пускат нова версия, тук нещата се променят доста по-бавно. Актуалната версия е 3, тя се появява на 18 септември 2020-а, а все още официално се поддържа и версия 2,6 – можете да я ползвате без притеснение до септември 2023-а.

Каква ли е причината за толкова различен подход? Ами, че Vue.js просто има прекалено малко неща, които могат да се подобрят. Той е семпъл и затова толкова успешен. Взема най-добрите страни на двата си конкурента и днес се радва на доста сериозен дял в този триатлон.

Vue със сигурност е доста по-компактен и бърз от съперниците си. Учи се много лесно, основните правила можете да разберете за седмици, след което сте готови за малки проекти. Разбира се, и при него има майсторство, но, подобно на React, основните познания са наистина семпли. Той прилича доста повече на библиотеката на Facebook и по друго – за разлика от Angular те предлагат само библиотека, която се грижи за възпроизвеждането на страниците, а всичко останало – например заявките към бекенда, управлението на състоянието и данните от апликацията са поверени на допълнителните библиотеки, които разработчиците могат да избират сами.

 

Добрите идеи летят бързо

Иначе доста са сходствата, които обединяват трите фреймуърка. Vuе също си има удобна помощна библиотека с готови UI елементи, подобна на Material, нарича се Vuetify. Също както Redux при React и NGRX при Angular, тук има място за библиотеката Vuex, която да управлява състоянието. Тя определено се препоръчва, особено когато приложението започне да расте, иначе грешките в тази посока също ще нараснат драматично.

В този смисъл, човек, който има опит с някоя от другите технологии, много, ама наистина много бързо може да навлезе и тук. Неслучайно повечето проучвания сред програмистите отбелязват, че в света на фронтенда Vue.js наистина се откроява като най-харесваното решение. Като причини най-често се изтъкват удобството, чистият и разбираем код и концепцията, че библиотеката обединява най-добрите практики от двата си съперника.

Благодарение на все по-популярната библиотека NuxtJS пък е възможно по-лесно, отколкото при съперниците, да се осъществи рендериране от страна на сървъра. Казано по-просто, страниците да пристигат в браузърите подготвени от сървъра, което понякога драстично вдига скоростта на приложението.

 

Библиотечна дейност

Стандартно във Vue се използва чист JavaScript, но съвсем не е лоша идея, нито ще ви затрудни особено, ако го замените с TypeScript.

Структурата на файловете е доста семпла. Отново, както и при другите състезатели, се залага на максимално разделяне на компоненти, които се препоръчва да не стават прекалено дълги като код. Всеки Vue файл обикновено съдържа темплейт, където е структурата на страницата и скриптова част, където пък са функционалностите. Към тях се добавя и третото важно звено: CSS стиловете. По този начин логиката е едновременно ясно разделена, но и удобна за работа. Освен това е доста подходящо подредена за тестване.

Така или иначе, в този спор на фреймуърци много често всяка добра идея от единия бързо се появява и в останалите. И трите са с отворен код, добре дошли са предложения за развитието им от всякакви програмисти.

Постепенно Vue вече натрупа и немалко история, а това е важно в следващата посока: ако го изберете, можете да разчитате, че ще намерите отговора на всеки изникнал въпрос сравнително лесно в мрежата.

А добра идея е да започнете и със самата документация. Според мнозина това е още една посока, в която днешният ни герой е с крачка пред останалите: информацията в нея е изчерпателна, разбираема и добре подредена.

 

Интервю с Vue

По Vue проектите може да се работи с всички най-популярни софтуери за програмиране. Все пак, през последните години като че ли лека доминация има Visual Studio Code, който има много добра поддръжка и за обсъжданата от нас библиотека.

И все пак това, което със сигурност го откроява, е гениалната му простота. Цялата библиотека се побира в… 18 килобайта! Всичко това помага след това и за по-малки файлове на вашите проекти, което пък се отразява добре и на скоростта им. Кодът се компилира по-бързо, което ускорява работата по него. Резултатите пък са сериозно оптимизирани и за мобилните посетители на сайта ви, които стават все по-голям процент.

И така, ако ви предстои да избирате технология за следващия си фронтенд проект, в никакъв случай не подценявайте малкия и симпатичен Vue. Особено ако не подготвяте някакъв наистина масивен проект, където все още като че ли по-доказаното решение си остава Angular.

За всички останали наистина няма да сгрешите да се доверите на Vue. А когато стигнете и до следващата стъпка – хостинга, там също имаме какво да ви препоръчаме. Доверете се на това, което предлагаме ние, от ZETTAHOST.bg. Можете да опитате услугата ни напълно безплатно тук.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This