Новият WordPress 6.1 „Misha“: по-достъпен, интуитивен и с разширени функции на редактора

от | ное. 17, 2022 | Тенденции

Новата версия на WordPress 6.1 „Misha“ е тук с подобрена система за шаблони (templates), по-интуитивен дизайн, гъвкава типография и още много нови и надградени функции, правещи сайтовете задвижвани с WordPress по-бързи, по-производителни, по-достъпни и по-сигурни.

WordPress вдъхва живот на 43% от сайтове в целия свят, а сега всички създатели ще имат по-голям контрол върху дизайна, редакцията на съдържанието и по-лесно ще могат да персонализират своите онлайн пространства спрямо своите нужди и визуални критерии.

Какво е новото в WordPress 6.1 Misha: Настоящата основна версия донесе важни промени в посока достъпността и производителността на сайтовете, задвижвани от WordPress. Отличителни са гъвкавия шрифт и многото възможностите за лесно редактиране и управление на съдържанието благодарение на подобрения блоков редактор, усъвършенстваната и податлива на персонализиране система шаблони, новите инструменти за дизайн и изборът от десет различни стилови вариации.

Версия WordPress 6.1 бе представена официално на 1.11.2022 г. и спази традицията да носи името на знаменит джазмен. Този път това е Михаил (Миша) Алперин (1956-2018). Украинският пианист и композитор, живял в Норвегия, е създател на етно-джаз състава Moscow Art Trio.

Неговите композиции не познават граница на въображението и съчетават различни жанрове, стилове и ритми. Вероятно този музикален калейдоскоп вдъхновява новата версия WordPress 6.1, отвеждаща създателите на сайтове отвъд досегашните възможности за създаване и редактиране.

Последните издания на WordPress бяха прелюдии към актуализации, предназначени за по-фина настройка на потребителското изживяване (UX), сигурността, а също и ефективността на системата за управление на съдържанието или CMS.

Как се стигна до версия WordPress 6.1 „Misha“

WordPress 5.9 Josephine замени класическия редактор (Classic Editor) с вече познатия на мнозина блоков редактор Гутенберг. Последвалият 6.0 Arturo бе огромен скок по отношение на цялостното редактиране на сайта или т.нар. Full Site Editing. Изданието от май 2022 г. надгради функциите на редактора, добавяйки възможност за запазване на цялостния стил, включи нови вградени шаблони (patterns) за създаване на съдържание и още. Бета версията или WordPress 6.0.2 пък отстрани значими грешки, касаещи сигурността.

Всичко това сега съчетава последната версия на WordPress, която точно като предшествениците си е насочена към разгръщане на възможностите за създателите на сайтове, задвижвани от известния CMS и за по-доброто цялостно изживяване на потребителите. Все повече и повече елементи могат да бъдат променяни и стилизирани, без нуждата от допълнително писане на код.

Ето и кои са акцентите в новата версия.

 

WordPress 6.1 подобрява достъпността и скоростта на зареждане на сайта

Настоящата основна версия WordPress 6.1 обръща специално внимание на достъпността (Accessibility Ready) повече потребители да създават и управляват лесно сайтове си на WordPress. „Misha“ донесе и значителни подобрения в производителността. Две нови проверки на здравето на сайта откриват използването на пълен кеш на страницата и постоянен кеш на обекти.

По-голяма достъпност

Близо 60 актуализации са фокусирани върху подобряването на платформата в тази посока. Важната промяна, дошла с версия 6.1 е, че темите Twenty Twenty-Two и Twenty Twenty-Three вече са оптимизирани за цялостна достъпност. Те са и първите блок-теми по подразбиране, които са пригодени за ползване от възможно най-много потребители, без да е необходимо допълнителното им модифициране.

Промените засягат още екрана на WP админ панела, сайт-редактора или още редактора на шаблони (Template Editor), навигационния блок, формите за логин и регистрация, подобряване на етикетите на формуляри и звуковите съобщения, улесняване на редактирането на алтернативен текст и още.

Хората, които използват екранни четци, специални клавиатури или алтернативни устройства за въвеждане на текст, ще могат не само да се ориентират по-добре сайтовете, направени на WordPress, но и да създават съдържание далеч по-лесно от преди.

Защо достъпността (Accessibility) на сайта е важна: Освен, че позволява на повече хора да създават лесно и безпроблемно сайтове, a и да се ориентират в такива, задвижвани от WordPress, то по-доброто ниво на достъпност влияе и върху позиционирането в търсачките. Колкото по-достъпен и настроен спрямо по-доброто изживяване на потребителите, толкова по-добри SEO резултати ще имате.

 

Две нови проверки за здравето на сайта

WordPress 6.1 включва подобрение в начина, по който се изпълняват заявките към базата данни в класа WP_Query, в резултат на което заявките към базата данни ще бъдат кеширани. Това означава, че ако една и съща заявка за база данни се изпълни повече от веднъж, резултатът ще бъде зареден от кеша. Таза заявките ще са необходими по-малко заявки към базата данни, което значи и по-добра производителност.

Въведени са и две нови проверки за здравето на сайта (Site Health) за постоянен кеш на обекти (Persistent Object Cache) и за пълно кеширане на страница (Page Cache). Тази нова проверка определя дали сайтът използва постоянен обектен кеш или не и го препоръчва, ако е необходимо. По-просто казано, постоянният кеш на обекти помага за ускоряване на времето за зареждане на страницата.

Можете да видите резултатите от тези нови тестове като изберете от менюто Инструменти>Site health и в раздела Състояние ще видите вашия статус.

Ако не сте сигурни дали да включите автоматичното кеширане, което WordPress предоставя, то можете да се обърнете към нас. Най-добрият начин да предоставите сигурна среда за своя сайт и да имате възможно най-добро представяне е като се доверите на експертната WordPress поддръжка от ZETTAHOST.bg

 

WordPress 6.1 подобрява възможностите за редактиране

Основна линия в последните нововъведения на платформата е възможността за промяна на възможно най-много елементи само с малко движения на мишката. Това става възможно благодарение на новата тема по подразбиране, която този път идва с десет различни стилови вариации по избор, а създателите на сайтове на WordPress могат да придадат свой облик на онлайн пространствата си и да управляват по-лесно съдържанието си благодарение още на нови видове шаблони, инструменти за дизайн, възможности за добавяне на заглавие към блока с цитати, заключване на вътрешните блокове и още.

Създателите на WordPress сайтове могат да се насладят на по-лесна промяна на менюто, много повече възможности за редакцията на публикациите и настройките на страниците, като ще имат могат да добавят и опция за показване на времето за четене на публикациите в блога, нещо което бе възможно само с плъгин досега. Бонус е и новата възможност за добавяне на икона за приложението WhatsApp.

Но няма как да се спрем в рамките на една статия върху всичко затова ще се опитаме да обърнем внимание на най-важното.

Нова тема с 10 различни стилови вариации

„2023“ или Twenty Twenty-Three (ТТ3) надгражда основополагащи елементи за блок-темите, дошли с изданията 5.9 и 6.0 и включва десет нови стилови вариации. „2023“ се отличава с изчистени линии и подчертаващи съдържанието празни пространства.

Богатият избор от вградени стилови елементи и цветовите палитри на Twenty Twenty-Three позволява да придадете своя собствен облик и усещане на сайта, само с едно щракване в рамките на темата.

Усъвършенстван редактор на шаблони (Template Editor)

Една от основните нови функции на WordPress 6.1 Misha е свързана с надградения сайт-редактор (Site Editor) или още редактора на шаблони (Template Editor).

Ключовото тук е възможността за създаване на собствени таксономии и добавянето на нови видове шаблони, при това персонализирани спрямо желаният от вас вид съдържание като например да приложите свой шаблон за отделни категории или тагове.

Сега създаването и редактирането на различните части от шаблона и цялостната промяната в структурата на сайтовете се случва с много по-малко усилия.

Например можете да промените долните и горните (header) колонтитули (footer) и да прегледате променения им изглед по-бързо, благодарение на новия инструмент за търсене, замяна и преглед.

Вече можете и да заключите блоковете съдържание Колона, Група и Обложка само с едно кликване, както и да управлявате вида и появата на вече запазените ви шаблони.

Интерфейсът на самия редактор на сайта също е по-удобен от преди, а различните бутони за действия имат нови имена. Те вече осигуряват контекст, за да може потребителите, използващи четци да могат по-лесно да се ориентират и да изпълнят желаните действия като например [Какво] ще редактират или да [Какво] ново ще добавят.

 

Актуализация на глобалните стилове (Global Styles) и адаптивна типография

Възможността за прилагане на един стил едновременно върху целия сайт или върху отделни части от темата не е новост. Системата Global Styles дойде още с 5.9 Josephine, но WordPress 6.1 разшири стиловите възможности, позволявайки по-лесното управление на уеб шрифтове, включи адаптивна типография (Fluid Typography), разшири набора от инструменти, достъпен за блокове и добави нови бутони в цветовия панел.

Специално внимание е обърнато на възможност за адаптивността на типографията и гъвкавостта при празните пространства в сайта (Fluid Spacing).

Текстът вече има способността да се променя спрямо ширината на прозореца, в зависимост дали се чете на мобилно устройство, лаптоп, десктоп и т.н. Така шрифтът ще настрои плавно мащаба от минимална до максимална ширина. Добрата новина е, че и темата Twenty Twenty-Two поддържа този вид типография.

Как да добавим адаптивна типография: декларирайте новото свойство typography.fluid и задайте размера: typography.fontSizes[].fluid – така автоматично ще се приложи формулата за оразмеряване.

Това е важна промяна по отношение на изгледа на сайта, който сега ще бъде по-удобен и ще изглежда значително по-добре и на мобилни устройства. Това отново е важна промяна по отношение на позиционирането т.е. ще повлияе добре върху вашето SEO.

По-лесно създаване и управление на менюто

Нови опции в блока за навигация позволяват редактирането на менюто и вече няма нужда от търсене. Освен това контролите за избор и работа с менюто имат свое място в настройките на блока.

Мобилната система от менюта също получава надстройка с нови функции, включително различни опции за икони, за да направите навигацията наистина спрямо нуждите на вашия личен сайт.

Подобрено оформление и визуализация на настройките на документа

По-изчистеният, по-добре организиран дисплей ви помага лесно да преглеждате и управлявате важни настройки за публикация и страница, особено инструмента за избор на шаблони и планиране.

Подобрени готови модели/шаблони (Block Patterns)

Готовите шаблони за блокове (Patterns) играят все по-централна роля в създаването страници и блокове съдържание. Те бяха представени още с WordPress 6.0 Arturo, а сега вече могат да бъдат пригодени към различни типове публикации, страници и блокове съдържание.

Защо да преминем към WordPress 6.1

Новият WordPress увеличи възможностите за цялостното редактиране на сайта като донесе значими подобрения в производителността, достъпността и разшири възможността на инструментите за проектиране. „Misha“ донесе още адаптивната типография и усъвършенства инструментите за създване и редакция на съдържанието, като подобри и значително съществуващите блокове.

Независимо от това какъв вид сайта искате да създадете, то WordPress ще ви позволи да го направите бързо и интуитивно чрез готовите стилове или чрез възможностите за пълното персонализиране. Направете своето наистина различно онлайн пространство, разчитайки на цялостна грижа за сайта ви благодарение на безплатния WordPress хостинг от ZETTAHOST.bg.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/mihaelats/" target="_self">Михаела Ценкова</a>

Михаела Ценкова

Михаела Ценкова-Хели е журналист, редактор, страстен пътешественик и нещотърсач, а отскоро е част от екипа на ZETTAHOST.bg като маркетинг специалист.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This