5 облачни тенденции на 2021-а

от | ян. 26, 2021 | Блог, Тенденции, Хостинг

Облачните технологии са едно от явленията в компютърния свят през последното десетилетие, което продължава да се развива главоломно и да завзема нови и нови територии. Целият онлайн живот вече е в облака – според неотдавнашно проучване на Cisco 94% от данните онлайн преминават през облачните услуги, а само 6% остават за традиционната инфраструктура.  

Облакът вече не е мода или нововъведение, а необходимост. Базовите познания в тази област са важни за всеки, който упражнява професията си онлайн, ето защо неотдавна започнахме темата с основните понятия и идеи зад облака (блог поста ни четете тук). Днес продължаваме напред с поглед към бъдещето. Помолихме съоснователя на ZETTAHOST.bg Нестор Юруков да открои 5-те водещи тенденции в областта на облачните технологии, с които посрещаме 2021-а и които тепърва ще властват в онлайн света. 

via GIPHY

 

1. Граничните облаци 

С т.нар. гранични облачни решения (Edge cloud computing) са свързани някои от най-нашумелите през последните години направления, като управлението на изкуствения интелект или интернет на нещата (IoT). При този подход нямаме добрата стара традиционна връзка между сървър и потребител, а трансферът на данните се осъществява на три нива.

В основата на всичко е облака, с него се свързват отделни гранични единици, или edge node-ове, с които пък си взаимодействат крайните клиенти. Това архитектурно решение е особено популярно при умните устройства, които все повече навлизат в живота ни. Такива крайни клиенти могат да са коли, камери, мобилни телефони, телевизори, климатици. 

В определени индустрии е особено важно да се скъси връзката между потребителя и източника на информация и тогава идват граничните решения, междинният слой от сървъри, който скъсява двойно и дори повече пътя между уредите и главния облак. Сами можете да си представите защо е важно това скъсяване например за една самоуправляваща се кола, която фучи с 200 км/ч по магистралата… Тя не е нужно да пази цялата карта на пътя, по който ще се движи, достатъчно е да е съхранена на междинното ниво. 

 

2. Хибридните облаци

Както вече стана дума, от трите основни типа облачни решения – публични, частни и хибридни, най-перспективни в общия случай са последните, защото обединяват най-доброто от това, което предлагат първите два, и дори го допълват.

При хибридния клауд компанията доверява част от информационните си масиви (например базата данни на сайта) на публичния клауд, който осигурява висока скорост и покритие. В частни облаци пък се пази особено ценната информация, например от потребителските данни, защитени от GDPR. Така те нямат досег с външния свят и са много по-добре защитени. И още едно звено – в хибридния клауд могат да се включват и системи, използващи традиционната инфраструктура отпреди „облачната ера“. Това е особено важно за компаниите, които по една или друга причина не могат да заменят по-старите си системи.. 

Хибридният клауд е по-труден и скъп за поддържане от чистите публични решения, но е и най-перспективен, стига компанията да може да си го позволи и да разполага с разработчици, които да могат да го организират достатъчно добре. 

Принципът зад това направление се нарича „агностична облачна стратегия“ (cloud-agnostic strategy) и се опира на идеята, че няма една съвършена облачна технология, а най-добре е да се вземат само плюсовете на различните видове.

via GIPHY

 

3. Автоматизация

Още една безспорна облачна тенденция на 2021-а е автоматизацията. В свръхдинамичния свят на днешния интернет е жизненоважно да можете да реагирате на момента. Да „вдигате“ бързо и безаварийно сървъри, да ги управлявате и координирате, да можете да се справите с огромните информационни ресурси. 

По днешни данни Google има над 1 000 000 000 виртуални машини! Представете си, че трябва някой да менажира този огромен ресурс – това ще значи огромна армия от администратори, каквато е невъзможно да бъде събрана. 

Днес целият процес по интегрирането се извършва автоматизирано, най-вече с помощта на приложения като Kubernetes, Helm или DockerSwarm, за които скоро ще ви разкажем по-подробно в блога на ZETTAHOST.bg. Това е технология, която позволява за минути да се „включи“ цял мащабен виртуален сървър, който да посрещне например огромния брой купувачи, които идват на сайта ви за Черния петък.

Цял клъстер от сървъри може да заработи за отрицателно време – нещо, за което администраторите в света на физическите сървъри отпреди десетилетия дори и не биха могли да си мечтаят. 

Благодарение на процеса на оркестриране пък управлението е още по-лесно, защото с помощта на скриптове се залагат и основни настройки – например, ако даден сървър не отговаря, той да се рестартира. Или, ако мощностите му не стигат, те да се увеличат.

 

4. Контейнеризация

Споменатият Kubernetes е система за оркестриране на работата на docker контейнерите, в които се прибират днес почти всички софтуерни приложения. Тя е изградена от ноудове, своеобразни операционни системи на виртуалните машини, които пък приютяват контейнерите – отделните елементи от всеки софтуер. 

Над всичко стои централното ниво на автоматизация, което оркестрира ноудовете. Така например, ако вашето React приложение, работещо в един от контейнерите, по някаква причина „забие“, Kubernetes веднага може да го рестартира. Ако то „страда“ от недостиг на изчислителна мощ – може да му я осигури. 

Системата е разработена от Google именно заради нуждата да се оркестрира работата на милиони физически и виртуални сървъри. През 2015 г. компанията дарява Kubernetes на фондацията Cloud native computing foundation, която го поддържа до днес и е спонсорирана от всички гиганти в онлайн света, нуждаещи се от приложението. Тъй като е с отворен код, в разработката и до момента са се включили над 100 000 програмисти!

Независимо дали сте гигантска компания или малко магазинче, тези технологии ви позволяват да автоматизирате голяма част от процесите. Това намалява опасността от грешки и ви позволява да отделите повече време за по-важни неща от това да рестартирате сървъри ръчно и денонощно. При това акцент в Kubernetes е и сигурността. 

via GIPHY

 

5. Непрекъсната интеграция

Това е начинът, по който днес работят всички големи софтуерни екипи, популярен като CI/CD (continuous integration/continuous deployment). Чрез него програмистите могат да оркестрират, да тестват, бързо и лесно да обновяват софтуера, който създават. Някога се смяташе, че с излизането на една версия на програмата всичко е приключило, тя само трябва да бъде поддържана до следващата версия, идваща месеци или години по-късно. 

Днес разработването на софтуер е непрекъснат процес, добавянето на нови възможности на програмата, отстраняването на бъгове, обновяването и усъвършенстването продължават ежедневно и именно това е процесът на непрекъсната интеграция. Дори в някои от най-големите софтуерни фирми всеки от разработчиците може да отключи процеса по обновяване на продукта заради важна промяна. Проектът минава през тунела на непрекъснатата интеграция, който проверява за грешки, и след минути новата версия вече е при потребителя.

600 000 000 000 долара – на толкова се оценява годишният световен облачен бизнес. Големите компании отдавна са преминали изцяло към облачните технологии и постепенно всички ги следват по пътя. Процесът, както показва и статистиката, с която започнахме, приближава финалната лента. Затова е и важно да избирате най-подходящите партньори, които знаят как да ви помогнат да се грижите за данните си, приютени в облака.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. получи наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.

Най-нови публикации:

Как COVID промени играта: онлайн бизнесът през 2021 г. 

Клишета като „новото нормално“ и „светът вече не е същият“ сте чували често за отминалата година. И ако обикновено нюансите зад това са крайно негативни, то има една област от живота, в която пандемията донесе огромен успех, ускори темповете, довете до резултати,...

С кой език за програмиране да започна през 2021-а?

Дали всеки може да стане програмист? А наистина ли би трябвало? Напоследък толкова се говори за тази професия.  Определено отговорът е не. Но всеки си струва да опита, да се докосне до програмирането. За да разбере дали му е интересно да дава указания на компютрите...

To PHP, or not to be – плюсовете и минусите на популярния език 

PHP владее целия интернет. PHP е тотална отживелица, чакай да ти кажа един готин виц за него.   Ако днес се захващате да учите програмиране, или пък искате да създадете своя уебстраница, със сигурност сте чули поне едното от двете твърдения. А също и ако сте...

Как да създадете суперсигурна парола… и дори да я запомните

На пръв поглед е много лесно, правим го постоянно. В поредната форма ни се показва поленцето за парола, пишем, повтаряме в следващото поленце, enter и готово. Разчитаме, че никой зложелател никога няма да се досети, че сме използвали годината, в която папа Григорий IX...

Св. Валентин зад щанда. Как празникът да ви донесе продажби?

От 1989-а насам има няколко теми, които непрестанно се предъвкват всяка година, дойде ли определена дата. И щом на хоризонта се зададе 14 февруари, по традиция започват ожесточени спорове какво трябва да празнуваме и кое да изхвърлим от дневния ред – Свети Валентин...

Хакери на хора: когато не компютърът се окаже слабото звено

Получавате имейл от банката си, че е време да смените паролата на служебната сметка. Нямате време да проверявате защо е необходимо това, кликвате и забравяте. За кратко, скоро се оказва, че сте станали жертва на фалшив сайт, служебната банкова сметка е източена и е...

20+ термина, с които да проговорите „езика на хостинга“

Днес за секунди намираме информация за значението на всеки неясен термин, независимо дали става дума за езикови справки или ядрена физика. Тук нямаме претенцията да ви осигурим речник, а нещо като стартов „кит“ за всеки, който, иска или не, ще се сблъска със света на...

Гигантът става пълнолетен! Как се роди WordPress, за да завладее света

Навръх 1 април 2003 г. едно хлапе съвсем като на шега решава да пооправи някакъв софтуерен проект, защото просто не може да намери връзка с автора му. И съвсем не на шега, с това слага първата тухличка на платформата, която днес крепи на плещите си 1/3 от всички...

5 поучителни истории на неочаквания успех онлайн

Всички знаем как желанието на хлапето Марк Зукърбърг да обменя по-лесно информация със съучениците си за няма и 2 години се превърна в мултимилиарден бизнес и проект, променил живота на всички ни. Успехът онлайн в различните му измерения често изглежда случаен....

От какво са направени облаците?

От миниатюрни капчици или ледени кристали, групирани в атмосферата? Не, не за скучните облаци по синьото небе ще си поговорим на следващите редове. Ще стане дума за по-вълнуващите от гледна точка на хостинга и на днешния бизнес изобщо. За облаците, направени от...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This