5 стъпки, с които да започнете да програмирате през 2022-а

от | ян. 6, 2022 | Тенденции

Новата година е прекрасен момент човек да се замисли за ново начало, по един или друг начин. Да се мотивира, нахъса, да си обещае сам да промени нещо важно. А същевременно програмирането е прекрасна професия, или пък просто увлекателно хоби, можете да бъдете сигурни. И така, ако през новата 2022 година именно едно от желанията ви е да поемете по своя път в тази посока, ще се постараем следващите редове да са полезни за вас.

Искате да опитате да се захванете с програмиране, но не знаете с какво да започнете? Не знаете какви са логичните първи стъпки? Чудите се кой език за програмиране да изберете? Не се притеснявайте, отговорите не са трудни, преди да ги намерите за себе си, ето какво е важно да знаете.

 

1. Проба/грешка

Повярвайте ни, няма никакво, ама никакво значение кой ще е езикът за програмиране, с който ще започнете (и все пак, в избора ще се опитаме да ви помогнем тук). Дори не е чак толкова важно дали ще започнете в тази посока сами, с помощта на курс в академия, с уроци от приятел, или по някакъв друг начин. Много по-същественото за успеха е друго: дайте шанс на програмирането да ви хареса. Не се отказвайте от първия урок… изчакайте поне до третия.

Програмирането е повече умение, отколкото талант. То е наистина увлекателно занимание. В ZETTAHOST.bg имаме почти две десетилетия опит в тази посока и определено сме видели много интересни истории. Успешни и много добри програмисти стават хора от най-различни възрасти. Хора, които преди това са практикували какви ли не професии, при това, много често, на светлинни години от математиката и точните науки.

Дайте си шанс, опитайте. Намерете начин да се концентрирате върху първите стъпки и задачите, свързани с тях, независимо от формата, която сте избрали. В единия случай нещата ще се получат, това занимание ще ви увлече и повече не е нужно. А в другия – може би пък наистина не е за вас, но човек трябва да продължи да опитва. Има още толкова много отворени врати…

 

2. Всекиму според потребностите

Да, факт е, че успешните програмисти днес съвсем не идват само от университетите. Висшето образование в областта на компютърните технологии днес ще го срещнете доста често в обявите за работа, основно в списъка с пожелателни характеристики.

Но истината е, че то е само една от възможностите. Не успяхме да намерим представителни данни в тази посока, но със сигурност е факт, че много повече от половината от хората, занимаващи се професионално с програмиране в многобройните фирми у нас, не са го учили във висше училище.

В този смисъл, най-важното е да намерите своята форма на учене, тази, която да работи за вас. Дали това ще е висше училище с бакалавърска или магистърска степен, дали ще е някоя от успешните академии, или пък просто ще се учите сами по интернет – всеки от пътищата може успешно да доведе до това да станете професионален програмист.

Важното е да намерите вашия път. Не да изгубите 4 години в следване, само защото родителите ви така настояват. Разбира се, висшето образование в тази посока, особено в смислените университети, също дава много добра изходна позиция. Защото там нещата се изучават в много по-сериозна дълбочина, което ще ви е от полза в много случаи.

 

3. Задачки закачки

Нашият съвет за това над какво да наблегнете в началото гласи кратко и ясно: основите. Ако например сте се спрели на фронтенд програмиране, не бързайте да започвате с Angular, React или Vue. Отделете първо достатъчно време, за да се запознаете с фундаментални основи на програмирането, а после и с тънкостите на самия водещ в тази посока език – JavaScript. Едва когато имате основите, е време да се насочите към конкретния туул, който ще използвате след време в ежедневната си работа.

Защото, в толкова динамична сфера, модата се мени светкавично, много скоро може да ви се наложи са смените технологията, по една или друга причина, а основите ще можете да ползвате винаги. Познанията за структурите от данни, за начина, по който работят компютрите и се компилират програмните езици, ще ви откроят и ще ви помогнат по-бързо да напреднете в кариерата.

Отделете достатъчно време за решаване на програмистки задачи. Онлайн има огромен ресурс от такива, които се проверяват автоматично и са напълно безплатни. Само блъскайки си главата достатъчно дълго с различни програмни проблеми за решение, ще си улесните живота след това, когато попаднете в реалната среда.

И все пак, ето още една тайна: можете напълно успешно да започнете работа и без тази стъпка. Ако това е целта ви, има много позиции, за които ще ви одобрят дори само за да „програмирате“ на html и css. Компютърният свят е голям и възможности има за всеки.

 

4. На един език

Заради всичко изброено по-горе, идва и следващата ни препоръка: преди да се „разпилеете“ в езици и технологии, отделете достатъчно време, за да се специализирате в една. Ако за вас важи примерът с фронтенда, преди да потърсите първата си работа като програмист, е чудесно да познавате достатъчно добре единия от трите основни фреймуърка, които споменахме. На работодателя ви няма да му е особено полезно, ако вместо това, поназнайвате по малко и от трите среди. Така или иначе, за всяка от тях има достатъчно много възможности и отворени врати.

Но как можете да направите своя избор, без да познавате поне по малко всеки от вариантите? Е, доста лесно и интуитивно може да ви се получи, ако просто се зачетете в основните разлики, отворите и разгледате базов проект. Със сигурност вашата технология сама ще ви се усмихне и ще се познаете…

 

5. Следваща стъпка

И така, нахъсани сте, научили сте добре езика, с който ще работите, фреймуърка, който ще използвате. Какво следва?

Повечко смелост и капка късмет. Най-трудно в света на програмирането е да намерите първата си работа, след това, ако нещата потръгнат, предложенията за промяна ще започнат да валят, а вие ще вървите напред и нагоре. Няколко години опит, развиване на познанията и фирмите ще започнат да се сражават за вас.

А за първата работа? Стига ви хубаво, изчистено сиви, смелост, симпатично излъчване на интервюто и… това е. Много компании имат и стажантски програми, които са прекрасна входна врата към професията.

И за финал един бонус съвет. Със сигурност това, което отличава добрите кандидати за начална позиция в програмирането, е наличието на прецизно направен проект, нещо, което могат да покажат. Не е нужно да е сложно или многопластово, но е важно да изглежда добре, кодът да е написан според стандартите, да личи старание.

А защо не и да покажете свой сайт? Ние, от ZETTAHOST.bg, ви даваме възможност да го създадете съвършено безплатно тук. Успех в света на програмирането!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This