С кой език за програмиране да започна през 2021-а?

от | фев. 23, 2021 | Тенденции

Дали всеки може да стане програмист? А наистина ли би трябвало? Напоследък толкова се говори за тази професия. 

Определено отговорът е не. Но всеки си струва да опита, да се докосне до програмирането. За да разбере дали му е интересно да дава указания на компютрите какво да правят, дали му се удава. Защото програмирането не е само перспективна професия, но и увличащо занимание, и предизвикателство. Също и възможност да се озовеш в епицентъра на информационните технологии, които правят днешния свят такъв, какъвто е. 

 

Езикови справки

Нямам претенциите на задълбочен или огромен опит като програмист, за да навлизам в детайли. Насочих се към програмирането на сравнително късна възраст, след кариера в съвсем друга сфера. Имах късмета да попадна случайно на въвеждащите курсове в „СофтУни“ и програмирането ме спечели бързо. Днес често чувам въпроса „С кой език да започна?“. И истината е, че отговорът му както е много важен, така и не е. Аз започнах с курсове на Java, основната част от курсовете ми минаха на C#, специализирах се към JavaScript и днес имам късмета да работя, наслаждавайки се на възможностите, които дава TypeScript. 

Основните правила и принципи на програмирането са едни и същи на всички най-търсени днес у нас езици, които попадат в едно общо семейство – на базираните на С. Започнете ли с един, сравнително лесно можете да продължите с друг от тях. Така, както е например с човешките езици – ако знаете английски, доста по-бързо бихте научили немски, защото и двата попадат в общото семейство на германските езици. Важното е обаче програмният език да ви хареса, да провокира интереса ви, за да можете да усетите дали наистина програмирането ви се удава.

Но пък започнете ли на един език, ще спечелите доста и ако се задълбочите в него, вкопаете се в детайлите му, научите се да ползвате силните му страни и как да неутрализирате слабите.

Така или иначе, за това има време.

Ако сте готови да опитате с програмирането, първият важен наистина въпрос: кой да бъде езикът.  Истината е, че в първите стъпки и основните принципи почти всички от най-популярните си приличат. И все пак, решението е важно. Защото, ако нещата с избрания език ви потръгнат, това ще предопредели и с какъв тип технологии ще се захванете. 

Отправяме се към кратко представяне на езиците, които се открояват като най-търсени и перспективни днес. Няма да навлизаме в технологични сравнения – тук обсъждаме кой е идеалният първи избор, а след като тепърва започвате, надали можете да оцените такъв тип информация. По-скоро се спираме на перспективите и това с което бихте се занимавали, ако изберете съответния език.

 

Да си премерим езика

Класациите за популярността на езиците за програмиране винаги са малко условни. Винаги ще си противоречат и ще дават разнопосочни победители. Причините са много – като се почне от личните пристрастия на авторите или компаниите, които ги правят, и се стигне до най-важното – какво всъщност сравняваме? Дали колко са работните места, които изискват владеенето на езика? Дали колко са на брой хората, които го ползват? Или пък колко е бърз езикът? Колко разбираем? 

Можете да намерите безброй подобни класации на английски онлайн. Английският (на базово ниво) така или иначе е задължителен, ако искате да се занимавате с програмиране. 

Все пак, открояваме няколко подобни класации. Тук ще намерите TIOBE – един от най-реномираните индекси за проследяване на използваните компютърни езици. Сравнително консервативен, в него нещата се променят доста по-бавно, отколкото на пазара, но пък така по-ясно могат да се открият тенденциите. 

Подходящо място, даващо доста статистическа информация по темата, е програмистката общност Stack Overflow. Ако с ученето на избрания език ви потръгне, този сайт ще се превърне във ваш втори дом. Защото там програмистите се питат и отговарят за всички онези проблеми, които могат да се срещнат. Тук и тук ви предлагаме още няколко класации. 

Нашата цел обаче е друга, затова продължаваме към 5-те езика, с които бихме ви препоръчали да започнете своето софтуерно приключение.

 

1. JavaScript (+TypeScript)

Неотдавна бяха представени резултатите от проучване, направено от българската компания Noble Hire за заплатите на работещите в IT сектора в България. Макар че то няма как да е представително, защото в него се включиха само желаещите от интернет, все пак е може би най-показателното за търсенето в бранша през последната година. Включиха се 3150 човека. За най-много от тях основният език е JavaScript (наричан и просто JS) – 418 души. А пък програмистите, ползващи TypeScript, са третите най-високо платени според статистиката.

Важно уточнение за начинаещи е, че TypeScript всъщност е език, който надгражда JavaScript. През последните години става все по-популярен по света и у нас, защото успява да „спаси“ програмистите от много от несъвършенствата, заради които JS понякога е обект на шеги от по-опитните софтуерни инженери. Само че няма как да научите TypeScript, без преди това да познаваме добре неговия по-възрастен роднина, ето защо не го включваме в списъка с идеален избор на програмен език, с който да започнете.

Допълваме статистиката и със свое непредставително проучване. Да, чудесно е да учите програмиране за удоволствие, но със сигурност в повечето случаи идеята ви е да се сдобиете с професия, която после да ви издържа.

Ето защо в портала Jobs.bg пуснахме търсене на най-популярните езици и JavaScript убедително поведе с 802 резултата. Дублираме и с данните от обявите за работа в портала dev.bg. И тук победителят е същият с 518 позиции. Можете да бъдете напълно сигурни, че започнете ли с него, в близките години няма да ви е трудно да си намирате работа. Разбира се, много от по-опитните програмисти биха ви препоръчали да изберете някои от по-доказаните с годините решения като Java например, защото след това JS ще ви се стори като детска игра, но… в крайна сметка е ваше решение дали да си го причините :). По този въпрос може да чуете доста, понякога противоречащи си мнения.

JS със сигурност е лесен за учене, човек бързо може да вникне в основните концепции… което, разбира се, не значи, че ще стане експерт. Езикът си има и дълбоки води, и тънкости, които могат да ви изненадат и след като сте го ползвали дълги години.

Ползват го изключително много хора, вече от доста време. Така че в огромна степен всеки проблем, с който можете да се сблъскате, лесно може да намери решението си онлайн.

В програмирането за уеб фронтенд е всичко онова, което виждате да се рисува и се случва в браузъра ви, а бекенд – софтуерът, който стои на сървъра и връща информация. По това е и основното разделение, на което се групират програмистите, а висшият пилотаж са тези, които комбинират умения и в двете – т.нар. фулстак.

Така или иначе това, което прави JS толкова популярен е, че единствен се изпълнява директно в браузъра. През последното десетилетие той се превърна в предпочитано решение за фронтенд разработка. React, Angular и Vue – трите фреймуърка за създаване на интерактивни сайтове, които ползват JS, през последните години са истински хит. Но това на кой от тях да се спрете е следващо решение, което е време да дойде едва след като вече добре сте научили основите на езика. 

JS може да се използва и за бекенд разработка, но така или иначе там той има доста по-сериозна конкуренция.

 

2. Python

Python е хитът на последните няколко години. Възходът му се свързва както с чистия и разбираем синтаксис, така и с бума на теми като изкуствения интелект, невронните мрежи, обработката на големи масиви от данни.

В нашето непредставително проучване в Jobs.bg той се нареди на престижното второ място с 491 обяви за работа (макар че в dev.bg e доста по-назад с 68). В проучването на Noble Hire пък участниците с основен език Python са 112, което показва, че търсенето му бързо расте и у нас. 


Това е основният език, който се ползва в разработките, свързани с изкуствения интелект, ето защо смело може да прогнозираме, че интересът към него тепърва ще расте. А в този смисъл: ако пък това направление ви интересува и лично, струва си да се замислите дали да не изберете Python. 

Но с това не се изчерпва всичко, Python е популярен и като бекенд език. През последните години основните му фреймуърци – Django и Flask, също са доста популярни и имат доста голяма база от информация, натрупана в интернет.

Неслучаен е фактът и че през последните години Python става най-популярният език за изучаване на университетско ниво 

 

3. Java (+Kotlin)

Java беше, е и си остава класика. Това е езикът, на който са писани огромна част от бекенд приложенията на най-солидните айти проекти. Почти няма да срещнете приложение, свързано с финанси, което да не се крепи именно върху бекенд на Java. Езикът е доста по-консервативен, на него може да се разчита. 

Определено не е толкова лесен за учене, трябва да пишете много повече код, за да се случи нещо. А и първоначалната ви среща с него може би би била една идея по-стряскаща, отколкото с другите ни предложения, но пък ще си струва. По света Java програмистите се отличават със сериозни доходи, а и у нас търсенето е сериозно. 

В проучването на Noble Hire това е езикът на второ място като популярност (с 377 души). За съжаление, тук няма как да ви дадем достоверни данни за работните места в Jobs.bg, тъй като излизат цели 1268 резултата… но това е защото търсачката не работи както бихме очаквали и тук влизат също и позициите, свързани с JavaScript. Да, ако ще ставате програмисти, трябва да сте наясно, че няма съвършено работещ софтуер :).  В dev.bg позициите са 291 и именно Java e най-търсеният език.

Струва си да споменем и за „братовчеда“ на Java – Kotlin. Той е нещо като неин наследник, много сходен като синтаксис. Използва се основно за разработването на приложения на платформата Android, която отдавна владее мобилния пазар. Може би ще ви подведе фактът, че само 31 работни места в Jobs.bg го поставят сред изискванията, факт е, че мобилните приложения определено имат своето място в бъдещето.

 

4. C#

Стигаме до флаглама на Microsoft – езика C# и платформата .NET. През последните години те се откъснаха от зависимостта си към Windows базирания софтуер и вече успешно работят на всякакви платформи. C# може да се ползва за абсолютно всичко – бекенд или фронтенд. Макар че във второто направление определено през последните години се наблюдава отстъпление. 

.NET също се използва много сериозно в софтуерните проекти, свързани с банкиране и финанси.

302 са работните места със C# в Jobs.bg, 215 – в dev.bg. Това е език, който може да ви осигури работа и в следващите години. Също се радва на доста натрупан опит и голям брой програмисти, които го ползват. 

Така че винаги можете да намерите помощ. Струва си да се добави, че като синтаксис доста си приличат с Java и отново не е трудно, ако започнете с единия, да продължите с другия. Затова той също се използва 

 

5. PHP

Да, знам, ако случайно дотук са стигнали по-опитни програмисти (макар вече да ги предупредих, че текстът не е за тях 🙂 ), ще се посмеят. Заслужено или не, в средите на по-дългогодишните разработчици PHP определено не се ползва с особено високо реноме. (Ако ви е интересно за какво става дума и особено ако сте се насочили към PHP като първи език – четете тук.)

Независимо дали им харесва на разбирачите, на PHP се крепят повече от 1/3 от сайтовете в днешния интернет. Факт е, че той е създаден почти случайно, в началото е бил доста по-бавен и несъвършен, но днешният PHP почти не се отличава от роднините му, с които вече ви запознахме. WordPress, най-популярната и обичана CMS система с отворен код (почти случайно – историята четете тук) се крепи на PHP. 

Езикът е лесен за начинаещи, разбираем. И също определено може да ви осигури работа, дори след това да не го допълните с друг. Обявите за него в Jobs.bg са 361(109 в dev.bg), конкретно за WordPress – 143. 

Възможностите на PHP съвсем не се изчерпват дотук, от доста години са доказани и фреймуърците Laravel и Symfony. Отличават се с това, че голяма част от писането на базовия код при тях е автоматизирано.

 

…и други

Wikipedia ни казва, че днес съществуват 700 езика за програмиране, другаде може да чуете и за 6000. Да, разнообразието е голямо. Показателен е фактът, че дотук не споменахме например двата езика, чиито специалисти са най-високоплатени според проучването на Noble Hire – Go и C++. 

Със сигурност в началото е препоръчително да изберете достатъчно популярен и едновременно достатъчно разбираем език. А после, ако решите, да продължавате нагоре – към доста по-сложни, модерни, екзотични решения.

Така или иначе, програмирането е много повече от език, той идва впоследствие. А то е преди всичко алгоритмично мислене. Способност да анализираш, да работиш с абстракция. Да разделяш проблема на малки подпроблеми и да ги решаваш, за да постигнеш нещо. Бързо да намираш правилната информация в огромното море от документация и форуми онлайн.

Изборът на езици е огромен и все пак – целта ни беше по-скоро да обобщим най-добрите идеи за това с кой да започнете. А направите ли го – оттук нататък пределът е небето. Достатъчно е да имате смелост и е много вероятно да откриете, че програмирането е вашето нещо. Че ви увлича, харесва ви и… в резултат може да ви изхранва. Който и език да изберете, имайте смелост, струва си!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This