20+ термина, с които да проговорите „езика на хостинга“

от | фев. 4, 2021 | Хостинг

Днес за секунди намираме информация за значението на всеки неясен термин, независимо дали става дума за езикови справки или ядрена физика. Тук нямаме претенцията да ви осигурим речник, а нещо като стартов „кит“ за всеки, който, иска или не, ще се сблъска със света на хостинга. Ако сте собственик на сайт, маркетолог, автор на съдържание, на когото му предстои да избере хостинг партньор, или пък просто искате да подобрите общата си култура в нашата област, това четиво е именно за вас. Представяме ви 20+ основни термина, които ще ви помогнат да намерите общ език със специалистите. Обясняваме ви ги извън строгия терминологичен език, което пък би могло на места и да ни вкара в спор със същите тези специалисти, но целта е само една – базова обща култура по темата за хостинга. Започваме точно с него.

 

1. Хостинг

Ами да, щом ще говорим за хостинг, очевидно е добре да сме наясно какво е това. От палеозойските времена на интернет, та до днес, основният принцип, по който работи мрежата си остава един и същ. А именно – клиентът, най-често вие чрез браузъра на компютъра или телефона си, прави заявка към отдалечен компютър, наречен сървър, който пък му изпраща исканите данни, обикновено интернет страница. Уеб хостингът е именно услугата, в която ние от ZETTAHOST.bg вече имаме 17-годишен опит – приютяваме страниците ви и се грижим за това те във всеки момент достатъчно бързо да стигнат от сървърите ни до потребителите. Как става всичко това на практика?

 

2. Домейн

На първо място чрез домейна – терминът идва от английската дума за „владение“ и е именно това – нашият виртуален дом онлайн. Домейн наричаме адреса на сайта, който въвеждаме в браузъра. Онова име, както например www.zettahost.bg, което би отвело потребителя на нашата страница. Разбира се, изборът на домейн е важен – той трябва да е интуитивен, да се въвежда лесно. Още сега можете да проверите дали този домейн, който търсите, все още е свободен, или някой вече го е заел в глобалната мрежа тук. Важно е също да отбележим, че обикновено домейнът се регистрира и купува за определен срок, например година, и ако не бъде подновен, той отново става свободен за следващия собственик на владението. А как точно работи домейн системата? Отговорът идва със следващата точка.

 

3. DNS

Системата за имена на домейните (Domain Name System) се грижи вашият домейн да бъде свързан с конкретна комбинация от цифри, наречена IP адрес. Компютрите – клиентът и сървърът, се свързват именно на базата на тази комбинация, а името на домейна служи за улесняване на потребителите. Информацията за това кой IP адрес отговоря на кой домейн се съхранява на DNS сървърите, ключово звено от архитектурата на световната мрежа. Домейните се делят на такива от първо ниво (например .com, .org, .net) и други, разпределени по държави – както .bg е за България. Често домейнът се разделя на поддомейни – допълнителни подстраници към главната, които се разделят с допълнителни точки.

 

4. Сървър

Както вече стана ясно, цялата информация, която можете да получите от интернет, се съхранява именно в тези машини. В началото на интернет ерата сървърите бяха само физически – всеки от тях беше един отделен компютър, обикновено много по-мощен от потребителските, който имаше своя операционна система и целия необходим хардуер за работа. На тези физически сървъри пък работеха програми, наричани уеб сървъри, които организираха връзката им с потребителите. Постепенно обаче нещата се разрастваха, ставаха все по-динамични и тази система се оказа недостатъчна, така се появиха виртуалните сървъри, които днес крепят на гърба си интернет.

 

5. Виртуален сървър

Тук се налага да подходим по-абстрактно. Имате компютър, но нямате компютър :). Виртуалните сървъри са софтуерни приложения, работещи сходно на физическите сървъри, но на софтуерно ниво. Всеки виртуален сървър има своя операционна система, която може да се ползва по подобие на тази на физическите им предтечи. Най-често става дума за частни виртуални сървъри (Virtual Private Server или VPS), които си поделят ресурсите на един или няколко реални сървъра. Благодарение на виртуализацията, става много по-лесна поддръжката – значително по-удобно е да се добавят нови ресурси, ако например ви е нужен сървър с по-голяма RAM памет. Също е по-лесно обновяването и прехвърлянето от една на друга физическа машина. Този вариант е и значително по-скалируем.

 

6. Облак 

И щом стана дума за виртуализацията, стигаме до нейната еманация – облака. Със сигурност, дори да работите в много далечна сфера от информационните технологии, безброй пъти сте чували за този облак. И има защо, смята се, че днес 94% от фирмите използват основно облачни технологии срещу само 6% за традиционните. При облака вие ползвате определен ресурс през интернет, като не ви интересува какво се случва зад кулисите, ако получавате услугата, за която плащате – независимо дали е хостинг или поддръжката на имейла ви. Облачните технологии са хитът на последните години, а ако ви и интересно от какво са направени облаците, как работят и на какви основни групи се разделят, можете да прочетете повече тук.

 

7. Трафик и скорост

Значението на тези термини няма нужда да обясняваме – ясно е, че трафикът обобщава колко посетители посрещаме ежедневно на сайта си, а скоростта е свързана с това колко бързо се зарежда той. Тук обаче оставяме двата термина, защото са изключително важни за всеки собственик на страница а предполагаме, че вие или сте такъв, или се подготвяте да станете, след като четете този текст. Що се отнася до трафика – ключов фактор за успеха е човек да е подготвен да посрещне гостите си онлайн. Ако не сте помислили дали хостингът ви може да издържи на достатъчно сериозен трафик, това може да ви струва успеха. Яко кампанията за реклама на много успешен продукт доведе дотам, че страницата ви с дни не може да бъде заредена, загубите са огромни. Важно е да следите трафика на сайта си и при нужда да смените своя хостинг план, за да не изпаднете в подобна ситуация. Що се отнася до скоростта – днес бавният сайт спокойно може да разруши дори много сериозен бизнес. Темата е доста дълга и има много страни, повече можете да прочетете тук.

 

8. Скалируемост

Често днес ще чуете, че добрата технология, особено в света на хостинга, трябва да бъде скалируема. Ние също споменахме този термин, когато ставаше дума за виртуалните сървъри, а ето какво точно значи. Идва от английската дума scale, в случая – „мащаб“. Когато една технология е скалируема, тя лесно може да променя мащаба си – обикновено това значи да осигурява повече от даден ресурс при нарастване на търсенето. Тоест, в света на хостинга – ако изведнъж блогът ви се превърне в хит и вместо обичайните 100 дневни посетители, се опитат да го отворят 100 000 (което искрено ви пожелаваме!), от това услугата няма да пострада, всички ще заредят страницата бързо и ще четат с интерес публикациите ви.

9. Споделен хостинг

В определен момент, доста рано в историята на масовия интернет, собствениците на сайтове разбраха, че не е особено рационално всеки да поддържа свой сървър. И първата стъпка това да се промени беше споделеният хостинг – когато няколко фирми разделят ресурсите на сървъра, като си разделят и разходите за поддръжката му. Разбира се, не е задължително това да бъде организирано от самите фирми, за споделения хостинг обикновено се грижат хостинг фирмите.

Вече 17 години ние, от ZETTAHOST.bg, предлагаме пълната гама предложения за споделен хостинг – от безплатен до висококачествен, готов да посрещне нуждите и на най-големите компании. При нашия споделен хостинг получавате удобен и интуитивен контролен панел, лесно инсталирате WordPress или друга CMS платформа (ако не знаете какво е това, ще научите след броени редове). Всичко по темата и различните ценови предложения можете да намерите тук.

 

10. Semi-dedicated хостинг

Продължавайки с палитрата на различните хостинг решения, стигаме до този избор, особено подходящ за собствениците на много сайтове, или пък на един сайт, който обаче има много по-сериозен трафик и съответно, има нужда от повече ресурси. При него всеки сървър се ползва от значително по-малко потребители. Semi-dedicated хостингът е хибридно решение, което по същество прилича на нает сървър, но работи и като обичаен  cloud хостинг акаунт. Така не се тревожите за ресурсите, дори да се задава Черния пътек и да чакате огромен трафик, а същевременно не се занимавате с технически детайли и поддръжка на сървъра. Предложенията ни в тази посока ще намерите тук.

 

11. База данни

Базата данни е онази част от информацията ви, която стои на сървъра и се извиква само при нужда. Тя може да съдържа потребителската информация на клиентите ви, данните на продуктите, които предлагате – всичко онова, което трябва да бъде подредено в таблички и защитено добре на сървъра, без да има опасност да попадне в зложелатели. И щом стана дума за таблици, редно е да споменем, че системите за управление на бази данни се делят основно на релационни и нерелационни. При първите, като например MySQL и PostgreSQL, информацията наистина се съхранява под формата на множество свързани една към друга таблици. Те са значително по-използвани днес онлайн в сравнение с нерелационните.

 

12. Готовност на мрежата; поддръжка; резервни копия

Тук събираме в едно три от най-важните показатели, които да вземете предвид при избора на хостинг партньор. Готовността на мрежата (често ще я срещнете и с английския термин uptime) показва в проценти времето, за което хостинг партньорът ви гарантира, че услугата, която ползвате, ще е активна. Важно е процентът да е максимално висок, например 99,9%. Поддръжката е друг фактор, който не бива да се пропуска. Важно е да изберете хостинг с поддръжка 24 часа 7 дни в седмицата. За да не се окаже, че за да получите съвет в напечен момент, трябва да изчакате понеделник. Поддържането на резервни копия пък е важно, защото дори и най-съвършените технически решения понякога допускат грешки. Няма да е никак добре изведнъж да загубите всичките си стотици блог постове заради развален харддиск на определен сървър.

 

13. Контролен панел

И ето че стигнахме до момента, когато вече сте избрали своя хостинг партньор и можете да започнете да пълните своя сайт със съдържание. Първото място, което ще ви посрещне, когато се регистрирате, е контролният панел – сърцето и душата на вашия сайт. Това е мястото, от където всичко започва и завършва. Оттук давате старт на проекта, оттук следите трафика. Оттук можете да вземете мерки, ако посетителите ви са повече, отколкото настоящият ви тарифен план може да посрещне. За контролния панел, който предоставяме на потребителите, в ZETTAHOST.bg даваме наше собствено софтуерно решение, създадено на базата на дългогодишния ни опит, което е интуитивно и лесно за използване.

 

14. „Заки инсталатор“ и „Заки уебсайт конструктор“

Това са единствените термини в днешния ни списък, които важат само за потребителите на ZETTAHOST.bg. Щом попаднете в контролния ни панел, това са двете софтуерни приложения, които ви позволяват бързо и интуитивно да създадете своя сайт. Чрез „Заки уебсайт конструктор“ можете за броени минути да създадете началния вариант на своята страница, като той е конкретно съобразен с нуждите ви, ако става дума за блог или електронен магазин. „Заки инсталатор“ пък ви помага отново много бързо да инсталирате WordPress или друга ваша любима CMS система, с които веднага да започнете. 

 

15. CMS и WordPress

CMS е съкратено от „система за управление на съдържанието“ (Content Management System). Това е софтуер, който позволява на потребителите да създадат, редактират и поддържат своя сайт, дори без да има нужда да разбират от компютърен код. Така се изграждат динамични сайтове, чието съдържание може бързо и лесно да се променя. Безспорно най-популярната такава система пред последното десетилетие се нарича WordPress. Само ще кажем, че в наши дни чрез него са създадени цели 35% от сайтовете онлайн или повече от 400 милиона! WordPress е доказан, удобен и разумен вариант, ако искате да започнете свой сайт, независимо какво е съдържанието му – блог, електронен магазин или имиджова страница. (Прелюбопитната история за създаването на платформата ще намерите тук.)

 

16. Теми и плъгини

Темите и плъгините пък са може би най-силните оръжия на WordPress. Днес в онлайн света има стотици хиляди теми, които да използвате като визуална и структурна основа за вашия WP проект. Някои от тях са безплатни, други се продават, но богатството им е толкова голямо, че всеки може да намери нещо за себе си. Плъгин (plugin) пък е често използван в софтуерните технологии подход, при който части от програмата се добавят към нея само ако са нужни на потребителя. Плъгините в света на WordPress са не по-малко пъстри, разнообразни и полезни от темите му. С тяхна помощ можете да добавяте най-различни възможности към сайта си бързо, лесно и безопасно.

 

17. PHP

Ако пък решите да излезете извън базовите възможности на WordPress, ще ви се наложи да научите не само какво е PHP, но и как се използва той. Надали ви говори много информацията, че е скриптов език с отворен код, но това, което е добре да знаете, е, че именно това е езикът, който се използва от WordPress и повечето други CMS системи. И съответното, ако решите, че искате сами да изпипвате всеки детайл от страницата си, трябва да започнете да учите именно него. Дълги години PHP остана един от най-използваните езици в уеб технологиите, а преди месец излезе неговата 8-а версия. 

 

18. HTTP и FTP

Всеки от нас вижда ежедневно в адресите на сайтовете магическото съкращение HTTP. За да се опитаме да избегнем техническите термини, достатъчно е да кажем, че това е стандартът, който позволява бързия пренос на данни онлайн и направи възможен днешния интернет. Ако след http видите преди адреса на страницата и едно „s“, значи сигурността ѝ е допълнително подсигурена. FTP пък е „братовчед“ на този протокол, удобен за използване тогава, когато през мрежата трябва да преминат по-големи по размер файлове.

 

19. SEO 

Тази абревиатура не е свързана с техническата страна на хостинга, но също е задължителна за всеки собственик на сайт. Оптимизацията за търсачки (Search Engine Optimization) са грижите, които трябва да полагаме, за да се класира добре сайтът ни при търсенето на различни ключови думи в Google. Очевидно е, че днес много хора, които решат да си купят нови обувки, ще напишат тези думи и ще изберат от първите резултати. Затова е добре и вашият интернет магазин да се покаже именно там. Това никак не е лесно, конкуренцията в това отношение е огромна, а SEO се е превърнала в цяла професия и едва ли не наука. Но това, което не бива да пропускате, е да изпълвате сайта си с качествено съдържание. Да се грижите той да е бърз и стабилен. А оттам нататък може винаги да надграждате.

 

20. Безплатен хостинг

И така, вече знаете не само какво е хостинг, но и базовата палитра от думички, с чиято помощ да се възползвате от него и да създадете своето кътче в мрежата. А най-хубавото е, че можете да започнете абсолютно безплатно с помощта на ZETTAHOST.bg. Достатъчно е да имате какво да кажете на света, а ние ще се погрижим това да се случи по най-добрия възможен начин. Очакваме ви, не се колебайте!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This