Divi и щастливи. Какво отличава най-популярната WP тема

от | юни 30, 2022 | Грижа за сайта

WordPress е свят. Свят, който създава повече от 1/3 от днешните интернет страници и се е превърнал в невероятна възможност за това всеки да получи своето достойно място в мрежата. Ако се готвите да създадете свой сайт, тази информация определено ще ви се стори интересна.

Divi официално, при това с голяма разлика, е най-популярната тема, която може да ви помогне да създадете своя сайт на плещите на WordPress. Макар и платена, тя има доста особен модел на съществуване и самоиздръжка, за който ще разкажем след малко. Но пък безспорно е и темата, която прави по-лесно от всякога не просто да имате страница в мрежата, а с минимални усилия тази страница да изглежда авторитетно и изпипано, да отговори на очакванията.

И така, време е да се запознаем с WordPress бестселъра от последните години.

 

Divina Commedia

Divi е продукт на компанията Elegant themes. Днес с нейна помощ се създават огромен брой сайтове, много повече, отколкото можете да си представите. Защото тя надгражда над удобството на WordPress точно това, което най-много липсва на всеки потребител, който реши да си създава сайт: нуждата да се занимава с дизайна.

По начало това е и основната задача на темите в платформата. Да придават визуалното съвършенство на това, което тя дава, що се отнася до самата информация: ясна и бърза структура. С други думи: сайтът не просто да се създава и поддържа лесно, постовете за него не просто да се управляват лесно.

Но и всичко това да изглежда добре.

Темите наистина са безброй, включително и платените. И все пак, неслучайно именно Divi официално е първенецът в тази надпревара, при това, както стана дума, с голямо предимство пред конкурентите си.

Седни и се Divi

Мечтата на много хора е да си направят сайт, без да трябва да се занимават с досадни, на пръв поглед сложни и специализирани задачи като дизайна, програмирането, дребните технически решения.

Със сигурност повечето потребители си мечтаят просто да имат блокчета, които да си наместват с минимални собствени корекции, а в резултат всичко хем да изглежда добре, хем да отговаря на стандартите.

Е, точно това прави Divi. Темата беше един от първопроходците в това начинание, макар днес онлайн да се намират и доста други решения, предлагащи същото.

Разбира се, не очаквайте някаква магия, която с два клика ще ви създаде прекрасния персонализиран сайт, за който мечтаете. Уви (или напротив, от гледна точка на програмистите), такова нещо все още не съществува и надали ще се появи. И все пак, Divi е едно от най-близките възможни решения.

 

Блокчета

В същото време не са малко и очевидните минуси на такъв избор. Divi е създадена така, че да може да покрие абсолютно всички нужди. Което върви и със своите неудобства, доста от по-опитните WordPress програмисти ще ви кажат, че винаги е по-добре да изберете решение, което е конкретно насочено към конкретно вашия тип сайт, независимо дали ще е блог, магазин, портфолио или каквото и да било друго.

На второ място идва въпросът, че все пак няма как всички да създават сайтове на базата на платформата и това да не си личи. Ако натрупате малко опит с Divi, много бързо ще започнете да разпознавате характерните особености много от сайтовете, които отваряте. Този проблем обаче надали е чак толкова важен, при положение, че малцина са чак толкова опитните гости, които ще са в тази позиция.

И, все пак, ако това беше решението за всякакви сайтове, нямаше да има наистина нужда от програмисти. Винаги ще се сблъсквате с проблем, който е малко по-трудно решим и е свързан с конкретните ви нужди.

Завършваме негативния списък с известния копромис със скоростта, които винаги върви с готовите решения. Няма как една проста страница, която създадете сами на основата например на React, да е по-бавна от тази, излязла изпод шаблона на Divi.

 

Divi, vidi, vici

И все пак, ако можехте да си изкодите сами сайт, имахте уменията и времето, нямаше да четете дотук. Да, Divi е известен компромис с някои от факторите, но прекрасно решение за огромна част от останалите.

Защото са ви нужни наистина съвсем малко упражнения и „разцъкване“ (например с помощта на безплатния ни хостинг), за да се научите да създавате страници, които изглеждат наистина приятно и могат да хванат погледа дори на по-придирчивите гости.

Особено ако сте начинаещи, можете да започнете с пълните шаблони. Това са на практика готови страници, групирани по тематиката на сайта и на съответния тип страница, които просто запълвате със своето съдържание. Всичко се случва в браузъра ви, в своеобразната програма на Divi, чрез което се създават страници.

Важно е да започнете с генералните настройки, за да зададете името на сайта си, основните цветове, логото, всички онези неща, които след това ви предстои да използвате често.

 

Прелистени страници

После идва ред на основните страници, като например тази, която ще посреща гостите ви, страницата за контакт, блога, магазина.

Следващото голямо удобство са шаблоните. Можете да създадете хедър, който да се появява на всяка страница, или пък такъв, който да важи само за избрани подстраници или пък постове. Да добавяте или махате елементи при различни условия, например, свързани с отделните рубрики.

Оттук започва времето на големите експерименти и е факт, че много бързо нахвърляната идея може да се превърне в симпатичен сайт. Постепенно от готовите шаблони можете да минете на следващата стъпка – да създавате свои блокове, бързо ще схванете логиката, която се крие зад този принцип. Струва си и да ги запазвате и преизползвате не само за да пестите усилия, но и за да остава сайтът ви консистентен.

 

У-Divi-телно

Да, темата Divi е платена. Безплатната версия е по-скоро удачна, за да поекспериментирате, преди да сте взели крайното решение. Но пък веднъж щом имате достъп до лиценза, границите изчезват, защото той не само е безсрочен, но и може да се използва за неограничен брой сайтове.

Така или иначе, не сме се събрали, за да правим реклама, а да ви разкажем за предимствата и недостатъците на най-популярната WordPress тема, да ви я представим накратко, така че да прецените сами дали именно тя е най-подходящата за вас.

Оттам нататък, както стана дума, е ваш ред. Струва си да опитате на какво са способни Divi и WordPress с помощта на безплатния ни и безсрочен хостинг. Успех!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This