6 мига от историята на хостинга

от | май 5, 2022 | Хостинг

Хостингът е една от сферите на дигиталния живот, която се промени най-главоломно и неуловимо през последните десетилетия. Заедно с технологиите, които го съпътстват, домът на уеб страниците еволюираше драстично. Огромен път беше изминат заедно с потребителите, които в началото на века се нуждаеха от телефона си и си радваха, когато успеят да свалят за минути цяла снимка. До днес, когато сайтовете са мултимедийни, свръхсложни компютърни приложения, които някога не бихме си могли да си представим, че ще съществуват.

Понякога човек трябва да спре и да се поогледа. Е, ние, като фирма с повече от 17 години опит в безплатния хостинг, имаме доста, доста сериозен поглед върху тази история, а и върху следващите ѝ стъпки. ZETTAHOST.bg е, без никакво преувеличение, е сред най-опитните в глобален план доставчици на безплатен хостинг. И така, ето няколко истории от миналото на хостинга, преди, за финал, да погледнем напред.

 

1. 1983 г. Когато се наливаха основите

Почти 4 десетилетия ни делят от тази година, през която се раждат толкова много от технологиите, които след това ще направят възможно съществуването на днешния интернет.

Първата голяма новина идва още в първия ден от годината. Може би сте чували за ARPANET, това е един от първообразите, които показват, че е възможно да се създаде глобална компютърна мрежа, която да функционира достатъчно добре.

1 януари 1983 г. е моментът, когато този прадядо на интернет официално преминава към използването на протокола TCP/IP. Събиращо интернет протокола (Internet Protocol) и протокола за контрол на трансмисиите (Transmission Control Protocol), и до днес това не толкова сложно, но изключително визионерско решение крепи на плещите си всяка една интернет връзка, която се осъществява някъде на планетата.

Почти без да е променян през дългите десетилетия на своята история, TCP/IP е разработен през 70-те години, за да помогне за сигурния трансфер на данни в областта на компютърните мрежи. Протоколът определя как точно да се случва това, как данните да бъдат разделяни на малки порции, да се изпращат, управляват и получават без загуби. Едва след като той е приложен в ARPANET, става ясно, че той наистина работи достатъчно надеждно и е готов за следващата голяма стъпка. За следващата мрежа, която днес е част от живота на всички ни.

Както стана ясно, 83-а е знаменита в областта на хостинга не само с един пробив. Именно тогава е представена още една технология, която проправя пътя на глобалната мрежа. Системата за имена на домейни DNS (Domain Name System) също продължава да е неделима част от интернет общуването на компютрите и до днес.

Преди това в пионерните интернет решения се е налагало всеки адрес на друг компютър в мрежата да се въвежда като поредица от числа. С DNS обаче стана лесно и възможно вместо да трябва да въвеждате 121.243.12.1 например, да е нужно само да напишете в браузъра си www.zettahost.bg … и това да е напълно достатъчно, за да се озовете на търсената страница. Забавно е да отбележим, че за първите три години на проекта – до 86-а, са регистрирани цели… 6 домейна! А първият с разширението .com е Symbolics.com. Продължете да ни следвате за още любопитни факти от историята на хостинга.


 

2. 1991 г. Светът на паяжината

91-а е годината, която наистина промени всичко, защото тогава се появи „паяжината“, прословутият WWW или World Wide Web.

Тим Бърнърс – Лий, учен, който работи на свободна практика в Европейската организация за ядрени изследвания CERN, създава собствена база с информация за хора, наречена ENQUIRE. При нея се използват хипертекстови връзки – документите за всеки от хората са свързани помежду си със своеобразни връзки, наричани линкове.

Той предлага нещо подобно да се използва в нова глобална мрежа още през 1989 г., за да могат физиците да комуникират удобно един с друг. Постепенно той създава програмни решения, които да го направят лесно. Така се раждат някои от най-разпознаваемите днес технологични решения като HTTP – протокола за трансфер на хипертекст (HyperText Transfer Protocol), който днес крепи всяка страница и езикът за това – HTML (Hypertext Markup Language).

Останалото е история, ражда се модерният интернет, а Тим Бърнърс – Лий добавя към и без това достолепното си име званието „сър“.

 

3. 1994 г. Идва сигурността

Година по-рано се появява първият регистрар – компания, която отговаря за това домейните на интернет страниците да се вписват лесно и удобно в DNS регистъра и на практика всеки да може да си създаде сайт.

А през 1994-а е създадено нещо също много важно, което обаче става популярно доста по-късно. Появява се първата версия на SSL протокола, който днес ни гарантира с доста голяма сигурност, че сме на правилния сайт и можем да бъдем спокойни за сигурността си онлайн.

SSL е дело на компанията, която ни даде и JavaScript, езика за програмиране, формиращ днешния фронтенд свят. Netscape, фирмата, създала пионерния популярен браузър Netscape Navigator, е своеобразен инкубатор за невероятни начинания, които формират следващите поколения уеб технологии.

 

4. 1995 г. Направи си сайт

Интернет стана особено популярен, когато се оказа, че всеки може да си направи собствен сайт. Сигурно сте я позабравили, дори да сте сред нейните свидетели, но през 1995-а се появи платформата GeoCities, която за първи път позволи всеки човек, без особени технически познания и програмни умения, да си създаде свой сайт. GeoCities предлагаха изумителния (за тогава) обем от 1 мегабайт безплатно пространство, което наистина си беше огромна възможност.

Разбира се, онези сайтове нямат нищо общо с днешните, по-скоро бихме ги нарекли прасайтове. Статични и доста грозни html-и с почти никакво мултимедийно съдържание, своеобразен Hello world! на достъпните за всеки уеб възможности от следващите поколения.

И все пак, те бяха доста сериозна стъпка в света на хостинга, защото за първи път позволиха интернет наистина да стане достъпно решение и за обикновените потребители. Докато…

 

5. 2003 г. WordPress води народа

Тук направихме доста рязка стъпка в технологиите, с уговорката, че ги гледаме отдалеч, заради огромното им влияние за това хостингът да стане услуга, достъпна за повече хора.

1 април 2003-а. Като на шега младият програмист Мат Муленвег решава да поработи над системата за създаване на сайтове, която ползва, защото не може да се свърже с нейния създател, който да му помогне. Така, съвсем не на шега, се ражда WordPress, платформата, която днес крепи на раменете си 1/3 от световните сайтове и дава възможност на всеки да получи достойното си място в мрежата. Стъпката е голяма, историята е повече от интересна и още за нея можете да намерите тук.

 

6. 2022 г. Web 3.0… а после?

И ето че направихме още по-рязък преход в годините, за да стигнем до настоящата.

Междувременно се появиха немалко направления, стъпки, технологии. Почти всичко премина в облака, що се отнася както до хостинга, така и до ежедневните ни задачи онлайн. Днес вече говорим за Web 3.0, съвсем нова парадигма от технологии.

Дойде 5G, изкуственият интелект напредва… Технологиите се развиват главоломно, интернет също, а с нещо – и хостингът. И все пак, основите си остават до голяма степен непроменени от огромните първи стъпки.

Първите крачки наистина са най-трудни. Така е и със създаването на сайт, който да посреща вашите онлайн гости. Както личи обаче и от стъпките, които ви представихме, най-важна винаги е смелостта. Имайте смелостта да започнете работата по своя сайт. А това, с което ние може да ви помогнем, е хостингът

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This