Не бързай! Как се промени скоростта на интернет в България

от | мар. 17, 2022 | Тенденции

Бързай бавно… казваха старите хора, преди да го има интернет. Откакто дойде той, скоростта бързо се превърна в основен състезателен фактор.

Често обръщаме внимание на нея и ние, от ZETTAHOST.bg. Преди година, стартирайки блога на нашата компания, подготвихме подробен и задълбочен поглед към темата за това колко е важен бързият интернет при избора на хостинг партньор и изобщо: за успеха на който и да било интернет сайт.

Свикнали сме да мислим за България като за място, където разчитаме на много бърза връзка с мрежата, този стереотип имаше много сериозни основания и ясни корени. Днес обаче има доста пробойни. Както показва прелюбопитен анализ на страниците на в. „Капитал“, много бързо успяхме да загубим сериозните си позиции в това отношение.

Какво се случи със скоростта? Как така изведнъж българският интернет достъп се оказа губещ?


 

На скоростта са всички възрасти покорни

Всички знаем колко бързо и динамично се променят технологичните времена. Само допреди едно поколение за да влезем в мрежата трябваше да ползваме модеми, телефонната връзка, което пък често създаваше тежки търкания между поколенията. Първите LAN мрежи дойдоха като своеобразна благословия. Изведнъж имахме значително по-бърз достъп, картинките от сайтовете не се сваляха с минути, а на всичкото отгоре и телефонът се освободи, за да си го ползва по-старото поколение, пък после да си отива като технология заедно с него.

Така стигнахме до 2009-а, когато изведнъж се оказа, че… България е на четвърто място в целия свят по скорост на домашния интернет! Рядко ни се случва в каквато и да било позитивна класация… Оценката никак не беше пресилена (макар и изненадваща, на фона на общата ни технологична изостаналост). Всеки можеше лесно да се убеди, пътувайки по света, че връзката ни с мрежата беше наистина значително по-добра, дори от тази в много по-напреднали държави.

Причините за това са много. Основната е, че голяма част от населението у нас е концентрирано в големите градове. При тази гъстота е сравнително лесно и удобно да се създават бързи мрежи, да се покриват повече точки, без да трябва да се прокарват километрични кабели и да се търсят технологии, които да подсилват връзката.

От чисто икономическа страна пък тогава имаше много малки фирми, които влязоха в оспорване състезание, стараейки се да предлагат все по-добра услуга.

 

По жицата

Освен това имаше и друг фактор, който специалистите често изтъкват в тази посока. А именно: доставчиците на този тип услуги получиха достъп до шахтовата мрежа на тогавашната телекомуникационна компания монополист. Кабелите бяха прекарвани на сигурно място, достатъчно дълбоко под земята, което и днес продължава да е проблем за много други държави.

И изведнъж… е, може би не толкова изведнъж, но 12 години по-късно, през 2021-а се оказа, че страната ни вече е… чак на 53-о място в света по скорост на домашния интернет от общо 181 държави. Как е възможно това? На какво се дължи сривът ни?

Всъщност, истината е, че по-скоро е изненада предходната ни висока позиция, отколкото днешното място. Защото пък постепенно нещата започнаха да следват и икономическата логика. Сравнително по-ниската цена на услугата, която могат да си позволят българските домакинства, направи така, че развитието на мрежите да се забави. Все още много от тях дори не са изцяло оптични, което сериозно се отразява на скоростта.

 

Бързата работа – срам за майстора?

И все пак… колкото и да напредват компютрите, много малко са приложенията за ежедневния потребител, за които не са достатъчни скоростите у нас. Все още са изключително малко държавите, където срещу такса от порядъка на 10-15 лв. можете да имате в дома си 100-мегабитова връзка, напълно достатъчна при нормалните условия. Достатъчна и за това почти всеки, чиято професия го позволява, да изпълнява служебните си задължения от разстояние.

За сметка на това, ако попаднете в Германия или Великобритания, отново е много по-голям шансът да попаднете на бавен жичен интернет, отколкото у нас, показва опитът от практиката. А в още по-голяма степен това важи в по-отдалечени райони и малки населени места поради всички причини, които изброихме.

И още нещо. Особено с навлизането на 5G технологиите се очаква много сериозна промяна в начина, по който използваме интернет. Безжичните технологии се очаква почти напълно да изместят обичайните мрежи, защото дори и без домашен интернет ще имаме достъп на достъпна цена и при впечатляваща скорост.

А това в още по-голяма степен важи у нас. Защото, оказва се, според същата класация, България все още е в изключително престижната челна десетка, щом става дума за мобилен интернет.

 

Заекът и костенурката

Влияние има и самият пазар. Днес жичният достъп до интернет в България в огромна степен е концентриран върху няколко компании, доставчиците на мобилна услуга постепенно окрупниха пазара, който беше много, много по-сегментиран едва няколко години назад.

Освен това разликите днес между различните държави са много по-малки. Доказва го фактът, че от първата петица на страните с най-бърз нет през 2009-а, до днес само една е запазила позицията си. Странно или не, става дума за Румъния. Любопитен щрих е, че въпреки това цената на достъпа в южната ни съседка е средно малко по-ниска, отколкото у нас.

През 2009 г. средната скорост у нас се пресмята на около 7 мегабита в секунда, а миналата година е достигнала 88 мегабита в секунда. Междувременно Румъния достига впечатляващите 241, малко зад победителя в класацията Монако с 270 мегабита в секунда.

Класацията се прави от престижната платформа за измерване на скоростта Ookla Speedtest.

 

Побързайте!

Така или иначе, скоростта продължава да има сериозно значение. Само че не в такава степен, що се отнася до достъпа на потребителя. Вече почти навсякъде в страната всеки от нас има достъп до достатъчно бърз жичен и безжичен интернет, а това е прекрасно.

Само че вдига летвата от другата страна. Защото хората вече са в много по-голяма степен свикнали да получават бърза услуга. Търпението им намалява, всяка секунда по-бавно зареждане на страницата ви може да се превърне в проблем и да откаже огромна част от потенциалните ви гости или клиенти.

Скоростта в този смисъл, разбира се, зависи от много фактори. И все пак, на първо място си остава хостингът. А тук ние, от ZETTAHOST.bg, определено имаме какво да предложим. И нещо повече: преди да се насочите към някой от нашите планове, можете да опитате напълно безплатно услугата ни и да видите на какво е способна. Бързината понякога наистина е от жизненоважно значение. Не отлагайте, а опитайте напълно безплатно и безсрочно тук.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This