Какво е CDN и кога има смисъл да го използваме

от | сеп. 23, 2021 | Хостинг

Отваряш си сайта и се зарежда на микросекундата. Отваря го някой на другия край на света и… същата работа. Да, бързината е страшно важна онлайн, но нещо такова просто не би трябвало да е възможно?! Нали все пак има физически ограничения за скоростта, с която информацията „пътува“…

Е, факт е благодарение на технологията CDN. Която звучи неземно изкусително и определено ще ви се стори като панацея, но си има и своите особености, трудности, проблеми, които създава.

Накратко: при нея информацията се намира едновременно на сървъри, пръснати на разни места из планетата и при заявка я изпраща този, който може да я обещае най-бързо на потребителя. И толкова. А надълго… е, по-подробния отговор четете нататък.

Седни, CDN

Да кажем, имате фейсбук. Ако имаше един-единствен суперизчислителен сървърен център някъде на планетата, всички потребители щяха да се насочат към него. И той щеше да си върши съвестно работата, тъй като наистина щеше да е пропорционален на търсенията, щеше винаги да праща заявената страница, да отговаря на всички следващи заявки на потребителите.

Обаче, цялата система щеше да се срути много бързо. Защото, колкото и светкавично да лети информацията в световната мрежа, днес дори и светкавичното не е достатъчно. Дори и само заради ограниченията, оставени от физиката, не е възможно заявките към сървърите да се върнат неусетно бързо като отговори, ако сървърът е на другия край на света.

Тогава? Хващаш сървъра и тичаш с него… Така де, сериозно: намираш вариант сървърът ти винаги да е много близо до потребителя, като просто копираш подготвения отговор на заявката на достатъчно много отделни сървъри, пръснати из различни точки на планетата, които достатъчно бързо могат да отговорят на потребителите от всяка точка.

Ами, ето точно това е CDN.

 

CDN по CNN

Идеята съвсем не е нова. И терминът, и технологията, са на повече от 20 години. И все пак, стават все по-популярни с времето, защото непрестанно расте и скоростта, с която всичко вече се случва онлайн.

25% от потребителите изоставят страницата, която не се е заредила за 3 секунди. Стават „малко“ повече – 74%, тези, които „са си излезли“ на петата секунда.

Скоростта онлайн има огромно значение, не ще и дума. И ето тук идва мястото на мрежите за доставяне на съдържание, content delivery networks, или просто CDN.

Както интернет е по същество мрежа от различен тип сървъри, така и CDN е мрежа, която обаче е изградена от т.нар. „гранични“ или edge сървъри. В момента, когато даден потребител реши да зареди страница, която е качена на тази мрежа, получава я веднага. Това е възможно, тъй като тя идва от този сървър в системата, който чисто физически е най-близо до него. Докато съответната страница има копие на всеки от сървърите, което се подменя всеки път, когато нещо е различно и в самата страница.

 

О, миг, поспри

Да кажем, сте в Сан Франциско и като потребител искате да изтеглите изображение на сървър, който се намира в София. Разстоянието е повече от 10 000 километра, дори с помощта на най-модерните технологии, това са си повече от 350 милисекунди, така че чисто физически данните да пътуват между точките. За сравнение, ако сте само на 100-ина километра техническото време е едва 10 милисекунди.

При това, тук говорим за идеалните условия. Колкото и да е бърза световната мрежа, на практика това е невъзможно оптимистичен вариант по ред причини. Пътуването на информацията си отнема доста сериозни технически ресурси.

Единият вариант, ако например сте сигурни, че основният ви обем от посетители ще идва от даден географски регион, е да си позиционирате хостинга максимално близо до него. Ако ще работите основно на българския пазар, логично е да изберете български хостинг и това, че заявките от Фиджи няма толкова бързо да получат страницата ви, не е е особен проблем. Защото, така или иначе, не доставяте например марковата салата в менюто на ресторанта си отвъд Околовръстното.

Ако обаче за вас е важно гостите от всяка точка на света да отварят светкавично страницата ви, тогава идва време именно за технологията, на която сме посветили тази публикация.

 

Отвъд хоризонта

Това, разбира се, си има цена. CDN мрежите са собственост на огромни компании, които могат да си позволят сериозната им инфраструктура. Хостването на цяла страница при тях често е прекалено сериозна инвестиция, която не би могла да се възвърне.

За щастие, както обикновено, съществуват и компромисни решения. Например, възможно е да поддържате само по-тежките си файлове, като снимките например, качени на CDN сървъри. В такъв случай отново бихте получили предимствата на технологията. Всъщност, обичайната практика е да се качва единствено кешираното статично съдържание на страниците, това, което не се променя в зависимост от интеракциите на потребителя.

Конкретен акцент е и видеото. Тъй като това все пак е типът съдържание, който изисква най-бърза връзка, почти всички сайтове за разпространение на какъвто и да било тип видео съдържание разчитат на технологията, за която ви разказваме.

Още едно предимство на CDN идва от гледна точка на защитата от онлайн нападения. Когато съдържанието така или иначе има много копия, то трудно може да бъде унищожено, а и е на практика неподвластно на много от най-плашещите атаки, като например DDOS.

 

Кеш за кеш

Всеки от сървърите, включени в CDN мрежата, пази кешираните версии на страниците. Всеки път, когато новата им версия бъде създадена, кешът се подменя и така отново е готов да потегли към потребителите, които се намират най-близо до конкретния сървър. Тези отделни сървъри се наричат и с по-звучното наименование PoP – “points of presence” или „точки на предоставяне“.

Именно броят и географското им разпределение са двата основни показателя, които показват доколко дадена CDN мрежа покрива потребителите от различни географски точки. Отново е важно да ги имате предвид, ако се спрете на тази технология, тъй като, например, дадена мрежа може да има много на брой сървъри, които обаче да не покриват важни за вас локации. А по този начин включването на това съвсем не евтино удоволствие към хостинг стратегията ви става на практика безсмислено.

И така, CDN наистина звучи като много, много добра идея и безспорно е такава. И все пак, тя има смисъл само в конкретни случаи и си струва да прецените добре дали тя си заслужава допълнителната инвестиция, ако целите на вашия сайт не го изискват. Ако например за вас е най-важно страницата ви да се зарежда бързо и както трябва от България, предостатъчно е да изберете качествен хостинг, базиран у нас. Именно това ви предлагаме и ние, от ZETTAHOST.bg. Освен това – можете да опитате напълно безплатно и да видите какво предлагаме. Очакваме ви!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This