Лесно начало. Кой език за програмиране се учи най-бързо?

от | мар. 24, 2022 | Тенденции

Решили сте да опитате да програмирате. Няма как да си позволите за това прекалено много време, причините със сигурност са сериозни. Трябва междувременно да учите, или да си изхранвате семейството, или пък просто нямате търпение… Каквато и да е причината, озовали сте се тук в търсенето на отговор.

Кой е езикът за програмиране, който да се хванете да учите, така че максимално бързо да сте готови да започнете работа?

Отговорът никак не е лесен, но ще се опитаме да го потърсим заедно.

Бързи, смели, сръчни. Или пък: бързай бавно?

 

Вавилонската кула

Езиците за програмиране са пъстри като човешките. Има ги всякакви: популярни и екзотични, изчезващи и свръхмодерни. И, точно както с човешките езици, много е трудно да ги разделим на лесни и трудни, всеки език е цяла екосистема, общо технологично решение с много детайли.

Но, отново също както при човешките езици, все пак винаги могат да се разделят по-лесните и трудните, дори и донякъде условно. Няма как да ви е еднакво лесно, ако утре ви се наложи да научите първите си думи на английски или китайски.

Нека продължим с асоциациите от света на човешките езици. Разбира се, много често при тях има доста сходства. Ако знаете някой южен славянски език например, ще ви е доста по-лесно да добавите към него друг, най-малко заради сходствата в лексиката – огромна част от думите в рамките на езиковите семейства са ако не еднакви, то доста сходни.

А после идват и граматическите правила, които също обикновено имат сходства. Е, така е и с програмните езици.

 

От език на език

В този смисъл, може да се каже, че всички най-търсени у нас програмни езици (ако например погледнем броя на обявите за всеки от тях в платформата на dev.bg) попадат в рамките на едно и също семейство – езиците, базирани на C.

Разбира се, това по никакъв начин не покрива целия пазар. И днес продължават да се търсят много специалисти, насочени към по-редки, по-стари езици и такива с по-различна парадигма. Те обаче при всяко положение се учат по-трудно, най-малкото защото курсовете и източниците на информация по тях са значително по-малко. А щом сте попаднали тук и ви е привлякло заглавието за бързото учене, със сигурност това не е добро решение.

Ето че стигаме и до конкретните ни предложения. Започваме с безспорния владетел днес на интернет света, включително и ако се насочим към обявите за работа.

 

Цар Лъв

Както обичаме да ви казваме често, JavaScript може да е обект на шегички от страна на опитните програмисти с 30-годишен опит, но, харесва ли им или не, той е днешният владетел на онлайн света (ето защо).

Основната причина това да се случи е, че той е единственият език, който се стартира без допълнителни усилия в браузърите. А днес почти всичко, седнем ли на компютъра ни, се случва именно в тези програми. Които пък приютяват не прости сайтове, нарисувани на екрана, а сложни, многопластови приложения като например социалните мрежи. И огромна част от тях се крепят на JavaScript.

През последните години езикът извървя сериозен път, стана значително по-стабилен и удобен. После пък идва и това, за което сме се събрали, а той го носи още от генезиса си – лесен е за употреба. Разбира се, това понякога има и обратната страна, истината е, че за да го опознаете в дълбини, са нужни доста години работа и той пак може да ви изненада винаги. Но също така, за да научите основите и дори да започнете работа, ви е нужно не чак толкова много време. Вече се разбрахме, че щом сте тук, значи бързате…

Синтаксисът му е разбираем и удобен, наложилите се през последните години фреймуърци, които го надграждат за конкретни приложения, са удобни за употреба, огромен брой са и у нас, и по света специалистите, от които можете да потърсите съвет. А бъдещето му, поне за момента, изглежда не по-малко бляскаво. Ето защо с голяма разлика пред преследвачите му ви препоръчваме именно JavaScript като най-бързото решение, с което да навлезете в програмирането.

 

И още от фронта

Докато в света на по-сложните приложения във фронтенда продължава да властва JavaScript, заговорим ли са по-масовите сайтове, там безспорният доминатор се казва WordPress, на чиито плещи се крепят цели 1/3 от сайтовете онлайн (ето защо). И въпреки че в идеалния случай там не се налага да се пише код… идеалният случай не винаги е най-чест.

Ако се насочите към WordPress света, познаването му минава през програмния език PHP. Да, често иронията към него в програмистките групи е дори повече от тази към предишния ни състезател, но това често е без особено основание. В последните си версии езикът доста се разви и напредна. Той също определено е лесен за учене, бързо можете да навлезете и да започнете работа.

Дали ще изберете като първи език PHP и JavaScript, все няма да сбъркате. Но е важно да сме ви предупредили. Тези две решения „вървят“ заедно с два „по-малки братя“, които ще ви се наложи да научите в някаква степен. За щастие, те не са точно програмни езици и определено отнема по-малко време да се разберат основните им парадигми. HTML „казва“ какво ще има като съдържание на една страница, а CSS помага да му вдъхнем правилната визия. Факт е, че те са нещо допълнително, което не е нужно на бекенд специалистите например, но пък и наистина са достатъчно удобни решения, които ще ви се сторят лесни, ако успеете да се справите с основния си програмен език.

 

Питоне, питоне

Ако търсите езика с най-простия синтаксис, няма да ви е особено трудно да го намерите. Python през последните години се утвърди като работещо решение, при това се наложи в едно от най-бързо прогресиращите направления в айти света – разработването на изкуствения интелект.

В случай че например имате добри познания по математика, а искате да ги обогатите с умения в коденето, ето това е вашият кандидат. Той наистина печели с четимост, максимално свършена работа с минимален брой редове код.

Освен това, безспорно, търсенето на специалисти с този език ще расте през следващите години, докато машинното самообучение и дълбоките невронни мрежи навлизат в още и още нови области от живота ни.

 

В задния край

За финал оставихме онези, които работят на сървърите и макар че са последни в списъка ни, също определено ги препоръчваме. Постепенно с помощта на Node.js там се намесва и JavaScript, но със сигурност още дълго в света на бекенд технологиите ще властват Java и C#.

Определено и двата са много добро решение, с което да започнете. Може би ученето им ще ви отнеме малко повече време и усилия, отколкото на предишните в списъка, но пък след това ще ви се изплати. В двата езика всичко е проверено, изпитано и доказано. На тях се крепят огромни и дългогодишни проекти.

Що се отнася до това кой измежду тях е по-доброто първо решение, аргументи и детайли ще намерите и в двете посоки. Истината е, че разликата не е чак толкова голяма в която и посока да погледнете. C# е решението на Microsoft, тясно свързано с екосистемата на другите софтуерни решения на компанията, докато Java е по-независимото предложение. През последните години обаче те все повече си заприличват, всяка добра идея, доказала се в единия език, отива и при другия.

 

Време разделно

И така, надяваме се, че вече имате достатъчно начална информация, за да прецените с кое от предложенията ни да започнете. Ако един език не ви хареса, винаги можете да го смените с друг. А и всички споменати от нас решения на практика следват една и съща парадигма и, особено в ранните етапи от ученето, не е особен проблем да ги смените.

Важни са по-скоро желанието и упоритостта, с които ще влезете в това начинание. А после: ние сме насреща, за да опитате наученото. Безплатният ни хостинг е прекрасна основа да опитате как биха изглеждали в мрежата учебните ви проекти. Също и след това, когато започнете да създаване истински начинания.

И така, приятно кодене! Превърнете софтуерното инженерство в смислено начинание, което има силата да промени живота ви!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This