Да си направите ли блог? Време е!

от | юли 14, 2022 | Грижа за сайта

Пише ви се, време е да си направи блог? Ако ви е дошла тази мисъл, уловете я, запазете я и прочетете следващите редове. Ще се спрем да основните причини защо днес блогът е чудесно решение в много посоки и ще разкажем накратко за първите стъпки в едно подобно начинание. А дано успеем и да ви мотивираме да не се откажете и да предприемете сами следващите действия!

 

Блога дума

Днес мнозина смятат, че щом присъствието ни в социалните мрежи е достатъчно добре подготвено, няма никаква нужда собственият ни сайт да бъде допълнителен извор на смислено съдържание.

Не е така. Във времената, когато социалните мрежи са толкова динамични, търсени и безспорно важни, не по-маловажно е да се погрижите и за това да имате свое кътче в мрежата, където да бъдете независими от алгоритмите им. Да си създадете сайт, задължителна част от която е и блогът.

Независимо дали искате да представяте идеите си за удоволствие. Дали имате онлайн бизнес, в която и да е област. Дали търсите интересно хоби или професионално развитие, блогът винаги е добра идея. Ето 5 идеи, които ще ви помогнат да започнете.

 

1. Моят блог е моята крепост

И така, ето я и първата причина: получавате място, където можете да експериментирате, без да се съобразявате чак толкова със средата, както е в социалните мрежи. Да, разбира се, важно е да се подготвите за гостите, които очаквате, да се насочите към определена група, да си представите потенциалните бъдещи гости.

Но все пак, имате много повече свобода да се развихрите. Всяка социална мрежа идва както със своите успешни формати, така и със специфичните алгоритми, които постоянно се менят. Едни и същи решения бързо се издигат като хитови и се превръщат в неработещи. И това е нормално: все пак и тези платформи не са благотворителни организации и целта им е по някакъв начин да управляват вниманието на гостите си.

Докато сайтът си е вашето място, където можете да бъдете най-близкото лице до своя бизнес или личен проект. Да експериментирате, а после да развивате експериментите си в социалните мрежи, допълвайки ги със специфичната „украса“, която работи при всяка от тях.

 

2. Раз, два… сайт

Доста от вас познават времената, когато да имаш свой сайт беше доста сериозно усилие. Днес не само е по-лесно от всякога да си отвориш място в интернет, но е и достъпно и удобно то да изглежда на достатъчно високо ниво. Благодарение на WordPress и цялата екосистема, стояща зад него, е повече от лесно да си създадеш сайт.

И наистина, нужно е толкова малко. От нас имате безплатния хостинг и цялостното първоначално усилие по сдобиването с домейн и инсталирането на основните апликации, които ще са ви нужни. После получавате… готов сайт, на който можете да се вихрите. Пробвайки, учейки, напредвайки с различните стъпки по изграждането му.

И докато огромно значение за успеха на бъдещото ви начинание несъмнено имат безброй елементи, като например съдържанието, дизайна, цялостното послание, маркетинговите решения… именно блогът е мястото, където да се отличите.

 

3. Като никой друг

При това така, както сами прецените. Блогът е не само мястото, където сте свободни да проявите повечето творчество, но и частта от сайта, която ви дава шанс за многобройни експерименти, проби и грешки.

Той може да е личен или корпоративен. Да има директен, прям, дружески стил на публикуване, или пък да е строго корпоративен. Понякога е мястото, където екипът да разкаже за работата си, а в други случай – подходящото поле за ревюта на различни продукти. Или пък за полезни съвети в областта, в която се чувствате най-добри. Така е например и с блога на ZETTAHOST.bg, който от година и половина всяка седмица събира за вас различни идеи, които могат да бъдат полезни да днешните или бъдещи собственици на сайтове.

Блогът е мястото, където да публикувате различното съдържание. То може да допълва по някакъв начин основните елементи, или пък да се превърне в главен герой, ако прецените, че такива са вашите приоритети.

Но докато малко или много… всички онлайн магазини за бижута например и всичките им страници в социалните мрежи ще си приличат, в блога имате шанса да се отличите с доста разнообразни идеи в посоката, която сте избрали: като тип съдържание или като отношение към гостите ви.

 

4. Има място

Ето защо тази форма на комуникация по никакъв начин не залезе нито с идването на Instagram, нито с доминацията на новия социален хит TikTok.

Блогът ви може да се възползва от възможностите, които дават новите платформи, за да ги допълва. Да продължава посланията, от които последователите ви в тези мрежи са били спечелени.

Ако си представяте този тип страници като големи блокове от текст, редувани от снимки, определено се ограничавате. Мултимедийното съдържание е това, което не спира да се развива и променя отношението ни към онлайн средата.

Блогът може да е платформа, която да посреща гостите ви, дошли от най-различни платформи. Понякога посетителите могат да са харесали създавания от вас подкаст, в други случай – да са впечатлени от продуктите ви, попаднали на тях на платформа за ръчно изработвани бижута.

А междувременно няма как един сайт да бъде успешен, ако подцени и възможностите си за оптимизиране, що се отнася до търсенето. Тъкмо тук идва поредният смисъл от блоговете.

 

5. Труд и творчество

Сайтът наистина е вашият дом онлайн, а блогът е шансът да блеснете пред другия голям господар на днешното уеб пространство, освен социалните мрежи: търсачките. Не бива да забравяме, че макар да прекарваме толкова много време във фейсбук и наследниците ме, ако тръгнем да търсим информация по каквато и да било тема, ще се озовем при големия му онлайн съперник.

Понякога само една блог статия, попаднала на точните ключови думи, създадена със смислено и оптимизирано съдържание, може да води към сайта ви постоянен приток на гости. Нещо, което няма как да се случи в социалните мрежи, където всяко чудо си отива за три дни и дори най-подходящият пост остарява със скоростта, с която го прави еднодневката.

Блогът остава. Той има много и различни форми, жанрове и възможности. Не го подценявайте, това е и прекрасната платформа за експерименти. Ако събирате сили за своя сайт, за собственото си приключение онлайн, каквито и особености да има то, не подценявайте изпитаното решение да направите и блог. А когато нещата ви се получат, ще се радваме да ни пишете и да ни разкажете…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This