10 начина как да подобрите сигурността на вашия онлайн бизнес

от | сеп. 8, 2022 | Сигурност

Малък бизнес, но куберсигурен нивга не е казал народът, а трябваше. Поверителността и сигурността винаги трябва да бъдат приоритет за всеки онлайн бизнес независимо колко голям е той. Защо ли? В следващите редове ще ви разкажем защо е нужно да защитите вашия сайт и посетителите си и как да го направите.

Доскоро киберпрестъпността засягаше основно големите компании, но в наши дни малкият бизнес е все по-честа мишена на различен вид атаки. Това е така, защото почти всички фирми разчитат главно на своята онлайн изява, като нерядко дори те не разполагат с физически магазин или офис. Точно поради тази причина киберпрестъпниците стават все по-изобретателни и е изключително важно да знаете как да им противодействате.

Истината е, че грижата за сигурността на сайта ви прилича на тази, която полагате за вашето здраве. Ако не вземете превантивни мерки после лечението става прекалено скъпо, а последиците могат се превърнат и в трудно обратими.

Защо сигурността е важна дори и за малкия бизнес

Кибератаките могат да нанесат значителни щети върху функционалността и ефективността на вашия сайт. Това означава, че така важните за бизнеса ви онлайн видимост, трафик и продажби е възможно да бъдат засегнати.

Вашите данни и тези на вашите посетители задължително трябва да бъдат в безопасност. Липсата на добра защита може да повлияе върху репутацията ви и да намали доверието на вашите посетители, а те е нужно да знаят, че могат да извършват плащания или да се регистрират без това да засегне тяхната безопасност.

Добре защитеният сайт има много по-голям шанс да привлечете и да задържи посетилите, увеличавайки и възможността те да се превърнат в постоянни клиенти. Все пак, за да стигнат потребителите до вас главна роля играе и Google. Ако сайтът ви влезе в неговия черен списък поради засечен злонамерен софтуер или код, то това ще повлияе силно на вашата видимост при търсене.

Важно е Google докато обхожда ваша страница да не се натъкне на грешка заради срив на сървъра (Internal Server Error 500). Това означава, че сървърът е срещнал неочаквано проблем, който му е попречил да изпълни дадена заявка. Тогава ботовете на търсачката могат да решат да не обходят отново страницата ви и съответно да не я индексират. А неиндексираните страниците са тези, които са неоткриваеми при потребителско търсене в Google.

Атаките срещу сигурността могат да доведат още до спиране или нарушаване на различни важни за сайта ви функции като влизане или регистрация на потребителите или при пазаруване.

След като разбрахте защо е важно да се защитите е хубаво да знаете срещу какво се защитавате и как да го направите.

10 начина да подобрите сигурността на вашия онлайн бизнес

Заплахата за киберсигурността се равнява на всякакъв вид незаконен опит за достъп до лични данни, повреждане на информация или прекъсване на различни операции онлайн. Разбира се, основната причина за атаките е печалбата, но нерядко това може да се дължи и на факта, че отсреща стои някой, който просто може и иска да го направи.

Ето и кои са слабите звена, през които атаките най-често могат да пробият:

„Враговете“ в онлайн пространството са много и различни, но целта почти винаги е една и съща, а тя е данните на потребители и тези на сайта или онлайн магазина ни. Вярно е, че данните се събират, обработват и използват в безпрецедентен до момента мащаб и това не е тайна за никого. Но, за да сте сигурни, че клиентите ви, а и вие самите сте в безопасност е добре да обърнете внимание на слабите звена от един сайт.

Това са местата, на които потребителите въвеждат своите имейл и парола, за да влязат в профила си или всички други необходими данни нужно при регистрация, както и страниците с последните стъпки при извършване на плащане.
Съхранението на данните и прехвърлянето им в различните лични устройства улеснява повече от всякога нас, но и самите хакери в това да намерят своята входна точка за действие. Интернетът на нещата (IoT) може и да прави устройствата по-умни, но нас със сигурност ни прави и по-уязвими за кибератаки. Именно свързаността на устройствата, които използваме може да бъде причина да попаднем под ударите на зловредните софтуерни (malware) атаки.

1. Изберете сигурен хостинг за вашия сайт

Ето защо една от първите стъпки, която е важно да направите, за да защитите вашия сайт е свързана с избора на сигурен и надежден хостинг. Така ще бъдете спокойни, че имате свободата да се съсредоточите единствено върху съдържанието, дизайна и управлението на вашия сайт.

Сигурният уеб хостинг може да ви защити от различните атаки, които могат се дължат на сървъра. Това означава, че ще можете да устоите дори и на т.нар. DDoS атаки.  Макар DDoS атаките да е по-вероятно да споходят големите компании, то това не означава, че малкият бизнес е подминат от тях. Модата на Черния петък и друг вид подобни маркетингови кампании с намаления са перфектният момент за проява на подобен тип заплаха.

DDoS събития се случват по редица причини, но всички те се свеждат до това, че киберпрестъпник затрупва изкуствено уебсайта ви със заявки, така че той да не може да отговори на реалните опити на клиентите, които искат да осъществят покупка. Това „наводнение“ е причинено от ботнет мрежи, армия от свързани устройства, заразени със зловреден софтуер (malware).

В идеалния случай защитеният хостинг трябва да включва непрекъснато тестване и 24/7 мониторинг, за да се гарантира, че може да устои дори на този тип, а и на най-модерните кибер заплахи.

Сигурност можете да получите от подходящия за вашия онлайн магазин споделен хостинг от  ZETTHOST.bg, а вие да мислите за по-приятни неща като оформлението на следващата ви кампания с намаление или да се съсредоточите върху това да развиете имейл маркетинговите си умения.

2. Преминете към HTTPS със SSL сертификат

Сигурният уебсайт задължително разполага с т.нар. SSL протокол или сертификат. Неговата работа е да защитава комуникацията между уебсайта и сървъра като я криптира. Този протокол не позволява на хакерите да имат достъп до информацията, предавана от един компютър на друг компютър.

Макар плащанията онлайн да стават все по-сигурни, то SSL атаките е важно да бъдат предотвратени, особено ако в сайта ви се извършват онлайн парични транзакции.

Наличието на SSL сертификат ясно показва на потребителите, че сайтът ви е безопасен и надежден, а това може лесно да се забележи заради съкращението https преди домейна в URL адреса на сайта ви.

Този сертификат ви превръща не само в сайт, на който клиентите могат да се доверят, но и ще повлияе и на Google при вашето позициониране в търсачката. Още през 2014 г. Google обяви, че HTTPS ще стане сигнал за по-доброто класиране на сайтовете, които притежават SSL сертификат. Освен това днес почти всяка иновация, случваща се в мрежата изискват преминаването към HTTPS.

3. Използвайте сигурна виртуална частна мрежа или VPN

Винаги използвайте VPN или виртуална частна мрежа, защото тя ще ви осигури защитена връзка в интернет.

Тук е важно да отбележим, че е добре да внимавате, когато използвате обществен или незащитен WiFi. Киберпрестъпниците е възможно да ви подлъжат с „Безплатна гореща точка“, за да извършват една от най-разпространените атаки, наречена „човек в средата“ или Man in the Middle (MITM), чрез която вашите данни и тези на клиентите ви могат да бъдат откраднати. Ето защо е добре да използвате VPN на всичките си устройства, не само на работните си компютри у дома или в офиса.

Атаките тип Man in the Middle се получават заради слаба мрежова защита или чрез фишинг (phishing). Така на компютъра може да се озове зловреден софтуер, който да шпионира, да запише тайна информация и накрая да я изпрати към нападателя.

Самите фишинг атаки представляват 90% от всички пробиви на данни и са най-честите измами онлайн. Типичните фишинг атаки обикновено са под формата на злонамерени имейли, които ви подканват да отворите съобщението или да кликнете върху линк.

Ето защо освен използването на VPN е добре също да не забравяте да четете внимателно името на подателя на имейла. Ако не използвате услугата на фирмата или банката, за която така удобно се представя вашият подател е препоръчително да не отваряте съобщението и директно да го запратите в спам кошчето.

4. Изберете силна парола, която можете да запомните

Този съвет може и да ви се струва смешен, но това наистина е едно от най-уязвимите места за всеки един сайт. Вече ви разказахме как можете да създадете и запомните своята силна парола, но освен това е важно редовно да я сменяте, да не я запазвате в браузъра си и да не повтаряте едни и същи пароли за влизане в различните платформи.

Този съвет може да спомогне за предпазването ви от т.нар. SQL инжекции. Чрез тях хакерите могат да поемат контрол върху базата ви с данни и да извлекат чувствителна информация, касаеща вас и вашите потребители. Такава атака може дори да се използва за извличане на пароли или друга важна потребителска информация, засягаща банкови сметки.

5. Поддържайте софтуера си винаги с последната версия

Това също може да ви се стори ненужно за напомняне, но всъщност е стъпка, която често забравяме и ни се струва досадна. Софтуерните актуализации са не просто препоръчителни, а задължителни и за тях ви разказахме подробно в предишна статия. Нека само припомним факта, че операционните системи и различните програми винаги целят да предоставят на потребителите по-голяма сигурност с по-новите си версии и е добре да не пренебрегваме това.

Един от най-сигурните начини да се защитите срещу т.нар. XSS атаки, касаещи допълнителните апликации е като поддържате софтуера и сайта си винаги с последната налична версия. Полетата за въвеждане са най-честата точка за вмъкване на зловреден код или XSS скриптове за атака. Следователно винаги трябва да проверявате къде и каква информация въвеждате.

6. Подбирайте внимателно разширенията и апликациите

Тази точна почти можем да кажем, че се припокрива с предишната, но тук фокусът е основно върху разширенията. Платформите за уебсайтове като WordPress се нуждаят от голямо количество плъгини или разширения, които, ако не сте внимателни, могат да ви направят уязвими. Направете вашето проучване и се уверете, че всички приложения или други софтуерни добавки и апликации, които използвате са сигурни и следете за тяхната редовна актуализация.

Имайте предвид, че т.нар. приложенията на трети страни (приложенията, разработени от компания, различна от производителя на устройството или платформата, която ползвате) също могат да бъдат основен източник на пробиви в сигурността на сайтове, с потенциал да навредят на милиони сайтове наведнъж. Т.е. това са допълнителните функции, с които вашето устройство или сайт може да бъде надграден.

7. Проверете защитната си стена (firewall)

Защитната стена известна като firewall може и да ви звучи като отживелица, но все още е важен метод за защита. Ролята ѝ е да предотврати достъпа на нежелани или опасни потребители до вашия компютър или мрежа. Повечето операционни системи в наши дни, включително Windows 10 разполагат с вградена защитна стена.

Заедно с интегрирана система за предотвратяване на проникване (IPS), защитните стени от следващо поколение са в състояние да реагират бързо и безпроблемно, за да открият и да се борят с атаки, идващи от цялата мрежа.
Защитните стени могат да действат по предварително зададени правила, за да защитят по-добре вашата мрежа и могат да извършват бързи оценки, за да открият инвазивна или подозрителна дейност, като злонамерен софтуер, и да я изключат.

8. Архивирайте данните на сайта си

Тази стъпка е важна, защото ако по някаква причина информацията на вашия сайт бъде компрометирана или изгубена по време на пробив, след това ще можете лесно да я възстановите.

Въпреки че най-добрите методи за сигурност на уебсайтове включват изпреварващи атаки, в случай на пробив в сигурността, бързото възстановяване ще зависи от архивирането на вашия сайт. Това означава да запазите версия отделна версия на вашия сайт или онлайн магазин и да се уверите, че тя може да бъде възстановена, ако оригиналът бъде атакуван.

9. Контролирайте достъпа на служителите си

Уверете се, че всеки, който работи за вас, познава въпросите, свързани със сигурността като например използването на VPN, когато е използва обществен WiFi. Също така се уверете, че използвате мениджър на паролите, за да генерирате силни пароли и да ги шифровате.

Уверете се, че сте помислили внимателно и за това какъв достъп е необходим за вашите служители, не всеки е необходимо да има администраторски достъп до вашия сайт. Сляпото предоставяне на пълен достъп на всеки, който работи на вашия сайт, ще го направи по-уязвим за атаки.

10. Инсталирайте инструменти, които да подсилят сигурността ви

Не на последно място е нужно да кажем, че е важно да инсталирате качествен антивирусен софтуер, който да ви предпази от потенциални атаки. Дори безплатните версии могат да се справят със задачата, макар и да ви препоръчваме да се доверите на професионалистите.

Ако искате да проверите нивото на сигурността на вашия сайт можете да го направите още сега като изберете някой от безплатните и удобни онлайн инструменти за целта, за които ви разказахме в предишна статия.

Всъщност компютърът на всеки един от нас може да стане част от ботнет (или зомби мрежа), без дори да разберем това. Затова е важно да имате добра защитна стена (firewall), да използвате частна виртуална мрежа или VPN и задължително да разполагате с SSL сертификат.

Вашият сайт е електронният дом на бизнеса ви и затова е важно той освен красив и приветлив, да бъде и сигурен за вас и вашите клиенти. Дори и да прохождате в попрището на онлайн търговията, недейте да пренебрегвате въпросите, свързани с киберсигурността. Влагайки усилия и средства в тази посока ще си спестите главоболия и разходи в бъдеще. Освен това добрата защита на вашия сайт ще повлияе пряко върху репутацията, доверието и увеличаването на лоялните ви клиенти… И така, малък онлайн бизнес, но киберсигурен ще каже утре народът.

<a href="https://www.zettahost.bg/author/mihaelats/" target="_self">Михаела Ценкова</a>

Михаела Ценкова

Михаела Ценкова-Хели е журналист, редактор, страстен пътешественик и нещотърсач, а отскоро е част от екипа на ZETTAHOST.bg като маркетинг специалист.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This