Progressive Web App (PWA) – новата голяма мода в уеб света

от | юни 1, 2021 | Тенденции

Онлайн животът е динамичен, както нищо друго, в него постоянно изгряват и залязват различни концепции, технологии, софтуерни решения. През последната година например толкова много се говори за прогресивните уеб приложения, Progressive Web App или PWA. От тях се очаква да изведат на следващо ниво уеб проектите, защото са удобни за мобилна употреба, а с идването на 5G се очаква доминацията на потребителите, влизащи на страницата ви от телефона си, да се установи окончателно.

Щом сте тук, може би сте собственик на сайт, или пък планирате скоро да започнете (повече от лесно е, опитайте безплатно тук!). Със сигурност си струва да научите какво са PWA, защо им обещават велико бъдеще и си заслужава да помислите дали да не ги изберете като част от концепцията за своя сайт.

 

Прогресивно начинание

Накратко: PWA е концепция и технология, при която сайтът се превръща в приложение, апликация с много и различни страници и възможности. Това важи и за апликациите в една страница, Single page application или SPA, които изгряха с навлизането на трите големи JavaScript фреймуърка – React, Angular и Vue (още за тях – тук).

Новото обаче е, че акцентът попада върху мобилните потребители. При PWA наистина водещ е телефонът, апликацията е създадена така, че да действа като отделно негово приложение. Може да ви уведомява за новости, да се възползва от допълнителните хардуерни възможности, които има компютърът в джоба ви. А също така – да работи офлайн, ако се окажете далеч от мрежата.

Нека го кажем по още един начин. Преди време беше задължително за всички основни задачи, които вършим на компютъра, да изтеглим приложение, което да включим, да заработи отделно в свой прозорец и една тогава да ни свърши работа. SPA направиха всичко това излишно – днес е достатъчно да отвориш браузъра си и имаш достъп до социалните мрежи, имейлите, всичко, което ти е нужно – апликациите оживяха вътре в програмата, която отваря страниците.

 

Чрез телефон към прогрес

Е, същото ще направят PWA приложенията, само че с телефоните, които вече са едва ли не част от телата ни и са основната връзка със света. Те използват едновременно всички предимства, които имат приложенията, инсталирани на телефона ви, и тези на страниците, които се зареждат динамично, без да минавате през досадния процес по инсталиране, верификация и какво ли още не.

Идеята не е чак толкова нова, просто чакаше своя момент, който, по всичко личи, че е настъпил.

Терминът PWA е измислен от дизайнера Франсис Бериман и софтуерния инженер от екипа на Google Chrome Алекс Ръсел още през 2015-а. Постепенно обаче технологиите направиха възможна самата концепция, благодарение на по-бързата връзка, напредъка във възможностите на браузърите и в шанса да се съхранява все повече кеширана информация заради по-голямата памет на телефоните.

 

Темпо, темпо, боядисвай!

Надеждна, бърза и увличаща – така накратко определят технологията PWS инженерите на Google. Надеждна е, защото апликацията се зарежда моментално, дори да нямате връзка с интернет. Мигновена – защото го няма досадното лоудерче. Всичко се случва плавно, анимирано, без потребителят да изпитва неудобство от зареждането. И същевременно увличаща – защото носи всички останали предимства на обичайните уеб приложения, които днес владеят часовете ни в интернет.

На няколко пъти споменахме Google и това съвсем не е случайно. Именно тази компания със своята платформа Angular направи възможни SPA приложенията, преди в битката да се включат и конкурентите. А по всичко личи, че сега залага сериозно и на новата си концепция. PWA се класират значително по-добре в резултатите от Google търсенията. Нещо повече – Lighthouse, приложението, което измерва колко бърза е страницата ви (жизненоважен показател днес онлайн!), има цяла секция, в която следи дали вашият сайт отговаря на критериите за Progressive Web App.

Оттук нататък има безброй възможности за надграждане. Прогресивните апликации знаят как да реагират на различни бързи клавишни комбинации. А това дава още и още възможности на потребителите ви да ги възприемат като отделни приложения. Те могат да взаимодействат с различни файлове от телефона на потребителя.

 

Мобилизирай се!

Сред изискванията са SSL сертификат и възможност сайтът да се отваря еднакво добре с различни операционни системи и браузъри. Това обаче и без PWA е задължително условие за успех, така че не е нужно да навлизаме в подробности.

Също така обаче, да изглежда добре на мобилен екран. Да има отделна, мобилна версия, или пък адаптивен дизайн, който да позволява всичко да стои както трябва на всеки модел телефон.

По този начин се създава огромен арсенал от нови възможности, които си струва да използваме с достатъчно креативност. Защото вниманието на потребителя днес трудно ще грабнем с красиви картинки и фончета, изумителни цветове. Трябва да помислим за доста неща, това е ясно. Но пък, с концепцията за PWA имаме и възможност за много нестандартни допълнителни решения. Не забравяйте, че онлайн основна цел е да успеете да запазите вниманието на своя гост, при това в ожесточена конкуренция. PWA дава доста механизми, с които това може да бъде постигнато.

И ако още не сте се убедили, че е време да подготвите своя сайт за предизвикателството PWA, ето малко числа. Според Twitter преходът към такъв тип страница води след себе си до 65% повече разгледани отделни подстраници за една сесия. 75% повече туитове и 20% намаляване на процента на отпадане. Като, от друга страна, обемът на апликацията намалява драстично.

Доста са и историите на отделни компании, които отчитат сериозни позитиви, когато направят стъпката, за която искрено ви съветваме.

 

Чек и после чек

И така, нека отново съберем накратко изискванията за това една страница – или, както е по-правилно да я наречем днес, уеб апликация, да бъде определена за progressive web application:

  •  Зарежда се бързо, остава си бърза
  •  Работи пълноценно във всеки браузър
  •  Изглежда добре на всеки екран
  •  Удобна е за всеки тип устройство
  •  Приема данни, въведени от потребителя по всякакъв начин
  •  Позволява да я разгледате пълноценно и докато сте офлайн
  •  „Държи се“ като отделно приложение
  •  Оптимизирана е за бързо намиране онлайн.

 

Бързо, лесно, вкусно

И пак – трите основни постулата за това един сайт да бъде смятан за PWA – надежден, бърз и увличащ. Това е и най-обещаващото в идеята – че поставя на преден план очакването на потребителя, а не се опитва да залага чисто технологични правила. Защото технологиите са достатъчно сложни и комплексни днес, че да могат да бъдат вкарани в някакви унифицирани изисквания. Много по-рационално е да се формулират изискванията към това, което ще получи потребителят.

Затова е важно да споменем, че много бързо всички основни платформи за създаване на сайтове позволиха страниците да се превърнат в PWA. Да, понякога преходът не е толкова лесен, изисква усилия и внимание. Но вече е напълно възможно да го направите и за своя WordPress сайт, а как да стане това – очаквайте скоро съветите ни в отделна публикация.

Технологията наистина не е акцент в случая, водещи са резултатите. Затова е по-лесно отвсякога да се създаде PWA и с трите водещи фреймуърци, опиращи се на JavaScript – Angular, React и Vue. Изобщо – изборът е ваш!

 

Геометрична прогресия

Но пък… след като Google залагат толкова сериозно на това начинание, очевидно има логика да се заровите и да се погрижите страницата ви да отговаря на очакванията за прогресивно приложение. Това опредлено ще е възможност да изпъкнете пред конкурентите.

Разбира се, за това има значение и хостингът. Но, надяваме се, там няма кой знае какво за обясняване – след 17 години опит в бранша, ние наистина знаем добре как да се погрижим. На вас остава само да ни се доверите

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This