10 начина да „забързаме“ нашия WordPress сайт

от | юни 8, 2021 | Грижа за сайта

Имате WordPress сайт и искате той да стане по-бърз? И аз съм като вас, амбицирам се да проуча темата, да опитам кои практики работят и кои – не, и да ви споделя изводите си.

 

Бързай бързо

Днес бързината онлайн е жизненоважен показател. Знае го всеки собственик на сайт.

А по тази тема първият важен фактор, разбира се, е хостингът. В лицето на ZETTAHOST.bg със сигурност ще срещнете партньор, който знае как да се погрижи за вашия WordPress сайт. Можете да опитате напълно безплатно.

От друга страна идва WordPress като платформата, позволила всеки да има достойно представяне онлайн. И ето тук всичко това се събира заедно. Как да направим по-бърз нашият WordPress сайт, така че посетителите ни да могат да се насладят пълноценно на това, което сме им приготвили?

1. По-бързай

Всички сме виждали хора, които изглеждат супер, обаче твърдят, че са дебели и си късат нервите мъчително, за да изгладят най-малката мазнинка по тялото. Е, нека не влизаме в тяхната роля. Първо да проверим как всъщност стоят нещата с нашия сайт и има ли нужда изобщо да се тревожим. В тази статия ви разказахме най-подробно защо е важна скоростта на сайта, кои са съществените показатели, за които е важно да внимавате. А също така ви представихме и някои от най-популярните инструменти за проверка на скоростта.

Ето защо – определено препоръчваме да започнете с тях. Те ще ви кажат не само дали имате проблем, но и къде точно се крие той – могат да ви дадат напътствия за нещо конкретно, което сте пропуснали. Например, снимките ви тежат прекалено много, или пък кодът ви не е оптимизиран.

Така или иначе, ако нямате време да четете целия материал, достатъчно е да си инсталирате приставката за Chrome Lighthouse и да направите няколко проверки на сайта си. Струва си след това да повторите и с конкурентите и едва после да продължите нататък.

 

2. Бързо хости

И така, направили сте проверката и Lighthouse e светнал в огнено червено? Без паника, време е един по един да проверим показателите и да потърсим какво може да помогне. На първо място, разбира се, е хостингът. Скоростта, с която сървърът изпраща страницата ви до крайния потребител, е огромен и незаобиколим фактор, за да потръгнат нещата както би трябвало.

Важно е да изберете надежден партньор, а също и подходящата услуга, предвид на потока от хора и технологиите, които ползвате. Ние, в ZETTAHOST.bg, имаме повече от 17 години опит в хостинга и един от „специалитетите“ ни е конкретно WordPress хостингът (още по темата – тук.)

3. Бягай, PHP, бягай

Не, не да бяга нанякъде, никъде няма да ходи, неслучайно това е езикът, избран от пионерите на WordPress за важната задача да изгражда любимата на толкова много хора платформа. Истината обаче е, че PHP премина през много сериозна еволюция (интересната му история и тази на предубежденията към него – тук). И всяка следваща версия се отличава драстично, което определено включва и скоростта.

Така че винаги следете WordPress проектът ви да бъде на достатъчно нова версия на PHP, иначе проблемите със скоростта (и не само) няма да закъснеят.

 

4. Обновление

Разбира се, абсолютно същото важи за всички останали части от инфраструктурата на вашия сайт. Уверете се, че той е обновен до достатъчно нова версия на самия WordPress. А също и за всеки от plug-in-иите, които ползвате.

И докато сме на темата за тях… е добре да споменем, че с plug-in-ите определено не бива да се прекалява. В много случаи те са незаменими, но ако накачулите огромен брой от тях на WordPress сайта си, независимо дали ги ползвате, или не, това е доста добра предпоставка страницата ви да се бави при зареждане. От време на време разчиствайте ненужните в списъка…

 

5. Доверявай, но проверявай

А и за всички останали plug-in-и – имайте едно наум! Те наистина дават море от възможности, но понякога носят и рискове, сред които е и понижаването на скоростта. Използвайте само такива, които имат достатъчно внушителен брой сваляния. А когато имате възможност, хвърлете по някой поглед и какво имат да кажат за конкретното предложение из форумите за всеки случай.

Всичко, казано дотук, важи и за темата, която ще изберете за визуалното представяне на вашия WordPress проект. Някои теми могат да се представят доста зле откъм скорост – отново е добре да се спрете на проверен от повече хора вариант. Още повече, че това е решение, което обикновено вземате задълго.

 

6. Като на картинка

Страшно удобство е, че днес имаме море от изображения със свободен достъп онлайн. Или пък, ако сте напреднал любител фотограф, сами разполагате с качествени кадри. Внимавайте обаче! Истината е, че големите снимки са много честа грешка, която води до по-бавен сайт.

Не ви е нужна ширина на изображението 4000 пиксела, няма екран, който да ги покаже. Компресирането може да намали многократно размера на файла, без по нищо да си личи, че има намеса.

Много удобни в тази посока са различни онлайн безплатни „туулчета“, с които в реално време можете да следите каква степен на компресия е добра идея да приложите, без от това да изгуби качеството. Нека сайтът ви е „като на снимка“, но на него да няма изображения от десетки мегабайти, защото тогава няма да има кой да идва и да му се радва…

 

7. Кеш или с карта?

Кеширашият плъгин идва по подразбиране с вашата WordPress инсталация. И все пак, по някаква причина може да сте го деактивирали, или да сте го заменили с някой друг, който не се справя достатъчно добре.

Може би знаете, идеята на кеширането е страницата да се обновява, само ако по нея нещо е било променено. Така се пести доста време от излишни заявки към сървъра, за да се получи едно и също съдържание. Тоест, оптимизираното кеширана е много важен фактор за скоростта.

 

8. Отвътре навън

Имате възможност да добавяте какви ли не външни скриптове при зареждането на WordPress сайта ви, но… не го правете. Оставете само минималните, задължителни такива, като например скрипта за следене на трафика от Google Analytics. Всичко останало може да се отрази наистина пагубно на скоростта.

А докато сме на тази тема, има и една малко по-непозната страна от начина, по който вашият WordPress си комуникира с външния свят. Дори да сте изключили коментарите, може изведнъж да ви се появи… съобщение за нов коментар! Това е така, защото WordPress следи за линкове, поставяни към сайта ви. Което е удобно в някакъв смисъл, но е и забавящо работата.

Достатъчно добра работа в тази посока вършат други апликации, например от пъстрата палитра на Google. Линковете са много важни, но не това е оптималният начин да ги следите… За да спрете тази опция, достатъчно е да отидете на Settings » Discussion и да отмаркирате “Allow link notifications from other blogs (pingbacks and trackbacks).”

 

9. Разделяй и владей

Понякога дяволът се крие в детайли, които наистина не биха ви хрумнали. Например, радвате се на много коментиран пост, но коментарите ви не са настроени така, че да се появяват на отделни страници и така потребителят трябва всеки път, отваряйки публикацията, да зарежда накуп целите данни.

Всичко, което може да бъде разделено по страници, е добре да бъде такова. Като се почне от отделните публикации в блога ви и се стигне до коментарите. А за тях е особено лесно, достатъчно е да отидете на Settings » Discussion и да отбележите квадратчето с опцията “Break comments into pages”.

Нещо повече, ако пък сте склонни да създавате по-дълги текстове, съвсем не е лишена от смисъл идеята да разделите и тях на отделни страници. Това със сигурност ще помогне за по-добра скорост. Освен това е и лесно, достатъчно е да свикнете да ползвате вградения в WordPress таг <!––nextpage––>.

И, последно по темата – използвайте кратките резюмета, т.нар. excerpt, за началната страница и страниците, които представляват списък с публикации. Така отново избягвате ненужното „дърпане“ на информация, която понякога може да бъде учудващо обемна.

 

10. Относително бавно

Накрая стигаме до един особено типичен, но неприятен пример. Lighthouse и другите апликации за измерване на скоростта показват, че всичко е наред, но… много хора излизат от сайта ви в първите секунди, приятелите ви казват, че имат усещането за бавен сайт… Е, тук вече е време за трикове, които да помогнат в по-субективен план.

От една страна, това може да стане с дребни промени в дизайна – тук се опитахме да съберем такива идеи, които помагат за общото усещане за скорост. (Да, тя е относителна, питайте добрия стар Айнщайн!)

А после, разбира се, стигаме и до съдържанието. Не го подценявайте – и най-скоростният сайт не е интересен, ако няма какво да каже и покаже. Защото, все пак, в информационните технологии на първо място все още е информацията, независимо какъв е сайтът, който потребителят отваря. Но вярваме, че за съдържанието знаете как да се погрижите сами, щом сте тук. Ние можем да предложим това, в което сме най-добри – качествения хостинг!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This