CMS отвъд сянката на WordPress

от | юни 29, 2021 | Тенденции

WordPress – все за него ще се заприказваме, щом стане дума за CMS системи. И има защо! Той е швейцарското ножче, универсалното решение. Първият избор, открояващ се толкова сериозно, че днес владее 1/3 от целия интернет. И все пак… швейцарското ножче не е идеалното решение за всяка ситуация. Понякога е по-добре да имаш остър трион, готов да реже дърва, а не малкото накрайниче, което се показва от иначе доста удобния уред.

Схванахте ли метафората? Ще ви разкажем за 5 топ решения, които могат да са ви полезни, когато се захванете да създадете свой сайт. WordPress е първият, но не винаги оптималният избор за вашите конкретни нужди. Затова ви показваме няколко алтернативи, всяка от които е готова и веднага да започнете с нея, ако изберете специализирания за целта хостинг, който предлагаме.

А ако някоя от опциите ви се стори интересна, можете веднага да опитате на какво е способна с напълно безплатния ни хостинг, който поддържа успешно всяка от следващите CMS системи.

joomla

1. Joomla

За всеки случай, нека все пак споменем какво стои зад това съкращение, което този път се налага да използваме често. CMS – Content management system, или „система за управление на съдържанието“, са онези платформи, които ви позволяват да създавате сами сайтовете си, без да има нужда да пипнете и буква компютърен код (е, ако добавите и това, само би било от полза). Както става дума, в наше време до голяма степен това съкращение се е припокрило с WordPress, но има и други състезатели, заслужаващи сериозно внимание и на първо място идва Joomla.

Това е може би единствената CMS система, която ще чуете почти толкова често, колкото доминатора. И има защо, тя е на второ място като предложение кое да инсталирате и в нашия контролен панел. Да, може би този софтуер не е толкова приятелски настроен към хората, които тепърва започват своето онлайн приключение като WordPress, но пък често се оказва много по-гъвкаво и успешно индивидуално решение.

Например Joomla е чудесен избор, ако ви трябват различни типове публикации. Ако сайтът ви ще има доста разнообразно съдържание, а няма всяка от публикациите в него да прилича доста сериозно на останалите.

Платформата позволява и доста повече възможности що се отнася до управлението на достъпа, което имат различните потребители. Тя може да се справи успешно, ако част от съдържанието ви трябва да бъде защитено и показано само на регистрираните гости например.

И още един плюс – Joomla има вградена поддръжка на мултиезични сайтове и се справя доста добре със задачата да посреща гостите ви на повече езици, което често е доста голямо предизвикателство пред WordPress.

drupal

2. Drupal

Иии… Drupal. Така някак естествено допълваме палитрата от трите най-често споменавани решения, когато стане дума за CMS. Да, като пазарен дял тази система сериозно отстъпва и на Joomla, но си струва да получи своето отделно внимание.

Доста си приличат и най-добрите страни на първите ни два избора. С Drupal също е значително по-лесно да се справяте с доста различен тип потребителски публикации в сравнение с WordPress. Тя също ви дава доста възможности за контрол на достъпа на различен тип потребители, а също и поддръжка на многоезични сайтове.

Тук обаче има и един бонус – в специализираните среди за Drupal определено се носи славата на много по-сигурна срещу хакерски атаки платформа. Тя се смята и за доста по-скалируема, удобна за по-сложни сайтове в сравнение с конкурентите. В боравенето с нея обаче е доста по-желателно да имате поне базови умения в програмирането, отново ако съпоставим с другите двама големи състезатели.

Смята се, че Drupal е чудесно решение за програмисти, маркетолози и маркетингови агенции, а не толкова за крайните потребители, за собствениците на сайтове. На платформата успешно се правят страници за различни индустрии, включително и електронни магазини.

typo3

3. Typo3

Къде другаде да е Typo3, освен на номер 3.

Извинете плоската шегичка, става дума за една по-непозната платформа, която обаче също има какво да предложи, особено при по-специфични нужди на потребителя. Става дума за т.нар. enterprise или по-обемни, многопластови проекти, за които трите най-чести CMS системи просто не са достатъчни. Тогава най-често потребителите се насочват към платени решения, докато Typo3 си е и безплатен и с отворен код.

Да, Typo3 не е добра идея за начинаещи или хора без особен опит, но понякога е доста по-просто и достатъчно добро решение за големите сайтове като алтернатива на трите големи JavaScript фреймуърка. Сред удобствата му е възможността няколко сайта да бъдат управлявани от една и съща основна инсталация (а съответно и да взаимодействат помежду си по различни начини, да си споделят елементи и библиотеки). Удобна е и вградената поддръжка на многоезични сайтове.

Ще споменем още само, че компании като Mercedes-Benz и Sony разчитат на Typo3 като водеща CMS платформа за маркетинговите им сайтове.

 

squarespace

4. Squarespace

С първите ни три предложения покрихме огромна част от CMS пазара, що се отнася до решенията с отворен код. Паралелно обаче съществува още един свят, на платените приложения, където ще погостуваме в тази точка.

Squarespace има изключително удобен сайт билдър – програма, с която правите страниците си на базата на изящно изработени шаблони, интерактивно, отново без да ви се налага да пишете и ред код.

Да, платформата е платена, но цените не са недостъпни. Неслучайно е първи избор на много потребители, които държат на изящния и модерен дизайн и които са преценили, че най-обичайните решения не им предлагат достатъчно. Смята се за класика, ако ще правите сайт тип портфолио.

Разбира се, немалко са и другите сайт билдъри онлайн. Squarespace се отличава именно в областта на дизайна и възможността с минимални промени той да пасне към вашите конкретни нужди.

Получавате и програма, с която сами да си създадете лого. А и доста допълнителни туулчета за SEO, оптимизация за мобилни телефони и какво ли още не.

concrete5

5. Concrete5

Завършваме класацията ни с номер пет, където пък е… Concrete5. Бутиково, но и доста харесвано решение отново в сферата на CMS платформите с отворен код. Да, пазарният му дял е доста нисък, може би не сте чували името му, дори да имате опит в тази област, а си струва – Concrete5 наистина може да ви хареса.

Платформата също предлага пълна палитра от услуги, която да ви позволи да създадете, общо взето, всякакъв тип сайт. От блог през електронен магазин до туристически сайт. Разполагате с доста теми и допълнителни приставки.

Тук също акцентът, който поставят създателите, е, че платформата е удобна за хората, които не искат да учат как се пише код. Concrete5 може да не ви дава чак такава широта от възможни решения. Но пък е толкова лесна и интуитивна, че успешно могат да се справят и хората без особени компютърни познания. „Толкова е лесно, като да си пишеш в MS Word“, казват създателите на Concrete5.

Тук няма да намерите толкова пъстри различни възможности – като споменаваните вече многократно многоезични сайтове, но пък няма риск да се уплашите от сложната платформа и бързо да се откажете.

А това, знаем добре, е втората най-важна стъпка. Не се отказвайте и успехът със сигурност ще дойде при вас. Разбира се, преди това е нужно да направите и най-важната крачка, да започнете. Предлагаме ви да опитате напълно безплатно да си направите сайт тук. Успех!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This