Да си направим сайт… за 5 минути?!

от | мар. 4, 2021 | Хостинг

И така, имаме точно 5 минути, за да си направим собствен сайт. Нито повече, нито по-малко. Безплатен, готов да посреща гости и да се развива нагоре, да посреща все повече онлайн посетители!

Невъзможно, ще кажете? Хайде да видим.

Доста прост експеримент. На пръв поглед създаването на собствен сайт е сложно, скъпо, налага се да учиш програмиране, да плащаш, да чакаш… и наистина това как ще се представим онлайн е важно и в никакъв случай не е лесно. 

И все пак, само преди няколко години изглеждаше невъзможно да си направиш своята страничка в интернет, макар и базова, и за отрицателно време тя да се появи на мястото си ведната, след като някой потребител в Нова Каледония или Мадагаскар набере в поленцето на браузъра си правилния адрес…

 

Имаш само 5 минути…

А сега е толкова лесно! Колко ли? Ето точно колко в петминутния ни експеримент. Ако не вярвате, лесно може да го повторите по стъпките ни и да се убедите.

Приготвили сме този наш опит основно за читатели, които за първи път се сблъскват с хостинга. И имат нужда да добият малко смелост, да се убедят, че всъщност изобщо не е толкова сложно. Ако четейки, попаднете на непознат термин – много вероятно е ето тук да намерите неговото обяснение. 

Целта ни е да ви покажем, че днес далеч не е толкова трудно да започнеш своето онлайн приключение, важно е да имаш просто достатъчна упоритост, а също и… какво да кажеш на света.

Политаме!

 

0:00

Ако ще следвате стъпките ни, съветваме ви да си приготви основните неща – логото, кратко представяне на фирмата като текст, няколко подходящи снимки, свободни за разпространяване. Ние нямаме фирма, само експериментираме, затова пропускаме този етап.

Бързаме, нямаме време. Отваряме сайта на ZETTAHOST.bg. Бутонът е горе вдясно, „Стартирай безплатно“. Гоним скорост, така че не губим време да попълваме поленца. Логваме се с профила ни в Гугъл и готово. Пишем бързо някаква парола (а после ще се замислим как да я сменим и да изберем нещо подходящо, паролата е важна!). 

Добре, първата стъпка е готова – имаме профил и сме готови да вървим нататък. Озовали сме се в контролния панел на ZETTAHOST.bg. 

Време е да се погрижим за първото най-важно нещо – домейна ни. Адресът, който ще води гостите ни в нашата нова страница. (Ако се чудите какво е домейн, хостинг или някой друг от основните термини, отново ви предлагаме това четиво.) Нещо особено важно, защото трябва да се асоциира с фирмата ни, да е лесно за помнене… но нямаме време за подробности. 

 

1:00

Така или иначе, домейнът струва определени пари, защото организациите, които го регистрират, работят на този принцип. Ние обаче сме казали, че ще правим безплатен сайт.

Първата минута мина. Избираме „Регистриране на безплатен домейн“. Правим си експеримент, затова го кръщаваме с удобното за бъдещите ни потребители название zetta-blog-test, а тъй като е безплатен, ползваме разширението .bg.cm. Добавяме, заявката е одобрена и продължаваме нататък. 

На следваща стъпка отиват малко повече от така безценните ни секунди. Причината е доста основателна – за да се регистрира един домейн в мрежата, в регистрите е нужно да попадне немалко задължителна информация, която да гарантира кои сме ние и с какво се занимаваме – че сайтът ни наистина е свързан с нашия магазин например. Пишем – в нашия случай случайни данни, гарантираме, че не сме роботи (честно, така е!) и продължаваме. 

Заявката се обработва, минутата си отива… но пък сме свършили в нея доста важна задача. Резервирали сме си хостинга и адреса, голяма част от работата по нашия 5-минутен сайт е готова. 

Congratulations, your domain: zetta-blog-test.bg.cm is now registered!

 

2:00

Не е ли вълнуващо? Само 2 минути са минали и вече имаме своето първо място в мрежата! 

Отваряме го и… направо сме готови да полетим! Дори визуално…

 

Да, време е да отидем на контролния панел и да изпълним със съдържание сайта. 

От хостинг инструментите избираме може би най-бързото решение – Zacky App Installer. Разбира се, има и много други различни решения, но ние, както неведнъж споменахме, гоним скоростта. Затова избираме да инсталираме готово приложение и се спираме на WordPress – най-популярната CMS система, което днес крепи на гърба си една трета от всичките безбройни сайтове в мрежата.

Избираме названието на сайта ни, слагаме още едно администраторско име и парола – те ще ни трябват, за да достъпим после своя WordPress контролен панел, откъдето вече няма да управляваме хостинга, а самото съдържание на сайта.

Продължаваме със следващата стъпка, която е и самата инсталация. Тя, разбира се, отнема малко повече време, защото докато лоудерчето се върти, WordPress се инсталира на специално запазеното за нас място на сървърите на ZETTAHOST.bg. Създава се базата данни, която ще ползваме, а накрая получаваме имейл с важната информация за всеки случай. 

 

3:00

Така се озоваваме в третата минута и поредната важна стъпка. 

Получаваме два линка, които оттук нататък като собственици на сайта ще ползваме ежедневно. Първият е към нашият уебсайт, който вече изглежда така: 

Работата ни обаче е на втория.

Добре дошли в контролния панел на WordPress! За щастие, днес имаме късмета да го имаме като удобен ресурс, с който всеки напълно безплатно може да управлява дори и доста сложен сайт онлайн. При това, без да се наложи да напише и един ред компютърен код.

Ако имахме малко повече време, бихме го отделили, за да прочетем повече или да изгледаме някой курс, с който ще ни е по-лесно да започнем. Но после на спокойствие ще намерим отговорите на многото въпроси, които изникват, свързани с начина на работа на WordPress, в сериозната база от информация, която вече е събрана от специалистите на ZETTAHOST.bg тук.

При нас минутите летят.

 

4:00

Нещо повече – остава ни само една. 60 секунди, в които все пак да сложим и някакво съдържание. Затова нямаме време например да избираме тема, или да навлизаме в подробности. Основната ни задача вече е да въведем информацията, която сме си приготвили, за да изпълним основната ни цел – сайт само за 5 минути, при това напълно безплатен. Нямаме време за блог и задълбочена структура. 

Махаме основните базови страници, оставяме малко тест, който да ви посрещне, ако любопитството надделее. И, да, и тази минута си отиде, но пък целта ни е изпълнена. 

 

5:00

Имаме сайт за 5 минути. Основата, на която да изградим виртуалния си офис или блога си. Да, още далеч не е внушителен, но пък винаги, когато някой набере в браузъра си zetta-blog-test.bg.cm, ще дойде в нашето местенце. Макар и безплатни, домейнът  и хостингът от ZETTAHOST.bg си остават точно такива, независимо колко време ще измине.

А от нас зависи да превърнем 5-минутката в истински, пълноценен сайт, пълен със смисъл – достатъчно е още малко желание и упоритост. А после: небето е пределът!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This