10 туула, с които да проверите как се справя сайтът ви

от | май 20, 2021 | Грижа за сайта

Достатъчно хора ли идват на сайта ни? Бърз ли е той колкото трябва? Сигурен ли е? Как се справя той спрямо конкуренцията?

Ако сте собственик на сайт, това със сигурност са само малка част от въпросите, които постоянно ви идват в главата, защото онлайн човек има много информация за представянето си, но често му липсва най-важната. Със сигурност се питате за същите и още много други неща, ако тепърва планирате да започнете своето онлайн приключение. Можете да опитате напълно безплатно тук.

И така, разполагаме с безброй „оръжия“, които да ни помогнат да намерим отговорите. Избрахме за вас 10+ от тях, които са задължителни в арсенала ви в търсенето на важните отговори. Разбира се, те са само началото, защото разнообразието в тази посока е огромно, а и областите, които е важно да покрием – твърде много. Но пък събират в себе си най-важното, за да сте сигурни, че всичко е наред и сте направили най-доброто за своето онлайн присъствие.

 

1. Google Analytics

Да, сигурни сме, че много добре го познавате и вече работи на сайта ви, но… сме длъжни да проверим. През последното десетилетие това е приложението, което без грешка може да ви покаже абсолютно всичко най-важно, свързано с посещаемостта на сайта ви. Добавя се с малък скрипт на страницата и оттам нататък знаете всичко необходимо за посетителите ви. От това колко секунди стоят на определена страница до подробна статистика за браузърите, които използват, последователността, в която се разхождат по страниците ви.

Оттук нататък всичко е във ваши ръце – да уловите тенденциите и търсенията, да ориентирате съдържанието си спрямо интересите на посетителите. И, отново благодарение на Analytics, да знаете във всеки един момент колко добре се справяте с поставените задачи.

Започнете тук.

 

2. LightHouse

Номер две в нашия списък се грижи за скоростта. Защото тя е огромен фактор в онлайн надпреварата, който може да ви издигне или сгромоляса. Google LightHouse се използва удобно като разширение за браузъра ви. За секунди може да ви помогне с анализ за това колко добре се справя като скорост сайтът ви и какво можете да направите, за да подобрите показателите.

При това доста конкретно – с идеи, слабости и силни страни. Разбира се, следващата логична стъпка е да го пуснете и на сайта на пряката конкуренция, за да знаете как стоят нещата в сравнение с нея.

Така или иначе, не подценявайте скоростта (ето защо). Има и други удобни и безплатни туулчета, които могат да ви помогнат да проверите този показател, за някои от тях ще ви разкажем още след малко.

Започнете тук.

 

3. Google Search Console

Ето и последния състезател в този списък, който идва директно от Google.

Допреди няколко години в Analytics беше събрано всичко. После информацията стана прекалено много и разнопосочна и се появи конзолата, която да ви показва как стоят нещата, що се отнася до търсенето на страницата ви в самия Google.

Първата и основна задача е да провери дали отделните страници на сайта ви са индексирани и подредени както трябва, така че да бъдат обходени и подредени подобаващо от алгоритмите на търсачката.

А втората – конкретно да знаете какви са думите, които ви водят трафик, колко добре се справяте с тях и над какво си струва да се замислите и да поработите по-целенасочено. Ясно е, че оптимизацията ви за търсещите машини (SEO), заедно със социалните мрежи, днес са може би най-мощните инструменти, които могат да откроят страницата ви и да ви доведат трафик.

Започнете тук.

 

4. SEMRush

И докато сме все още на темата за SEO оптимизирането, няма как да пропуснем този туул, през последните години превърнал се в стандарт за своята област.

SEMRush предлага огромен обем от различни възможности за планиране и анализиране на всичко, свързано с трафика и съдържанието на вашия уебсайт. Traffic Analytics например ви помага да сравните показателите си с тези на конкурентите.

Безплатната версия ви позволява да виждате до 10 анализа дневно, в които да научите колко са общо посетителите, уникалните посетители, средното време ,което прекарват на сайта. Да, за своя сайт тези и още много данни можете да получите и от Google Analytics, но със сигурност е добре да имате поглед и към конкуренцията.

Палитрата от решения, които предлага SEMRush, наистина е внушителна, макар че, за съжаление, немалка част от полезните приложения попадат в платената версия. Но пък могат да ви дадат безценни данни като например точен анализ на трафика, на силните и слабите ви страни. Да ви кажат кои са вашите топ страници и какво ги отличава. Да ви посъветват как да коригирате ключовите думи, към които насочвате своята SEO оптимизация. Наистина, цяла една вселена от информация онлайн, която може да ви отвори много врати, стига да имате време и проницателен поглед, за да разчетете анализите.

Започнете тук.

 

5. Alexa

И този състезател в нашия списък попада сред тууловете, които могат да ви помогнат по-добре да разберете своята таргет аудитория и да планирате маркетинговата си стратегия.

Първата удобна възможност е класацията на всички сайтове онлайн, която е достъпна дори без регистрация. Можете да проверите къде се намира вашият сайт, а също и всеки ваш пряк конкурент в йерархията на днешния интернет като посещаемост.

А в платената версия отново попада подробна статистика за трафика на сайтовете, топ ключовите думи, които са силни за вашите конкуренти и за които си струва да се борите, а също и списък с интересите на вашата аудитория.

Започнете тук.

 

6. Check My Links

Мъртвите линкове на страницата са много неприятно изживяване за потребителя, отразяват се на общото впечатление, а и на позиционирането на сайта ви. Особено когато натрупате сериозен обем от материали, например в блога си, не е възможно постоянно да обхождате и да намирате „счупените“ връзки към различни ваши публикации, или пък към други страници.

За това обаче се грижи споменатото „леко“ туулче, добавка към Google Chrome, което в реално време проследява линковете на сайтовете, които му зададете. А после накуп ви изпраща списък с онези, при които нещо не работи както трябва, за да проверите сами и да вземете мерки.

Друго приложение, което би могло да ви бъде полезно и удобно в същата посока, е Buzzstream.

Започнете тук.

 

7. StatusCake

Това туулче (както и много други, подобни на него) е предназначено не просто еднократно да провери сайта ви, а да следи през цялото време как работи той. Да не се налага постоянно да се притеснявате дали всичко е наред – то прави проверка достатъчно често, за да ви предупреди, ако например страницата не може да се зареди, или пък това се случва значително по-бавно от нормалното.

StatusCake има безплатна и платена версията, като свободната ви позволява да мониторирате 10 системи на 5-минутни интервали, а платената – 300 отделни системи през 30 секунди. Безплатният вариант следи и скоростта на страницата. Използват се 48 тестови локации в 28 държави.

Друг вариант отново в тази област е Uptime Robot, който вече 11 години е сред водещите решения за мониториране на сайтове.

Започнете тук.

 

8. HubSpot’s Website Grader

Семпло и удобно туулче, което ви предлага бърз и все пак доста прецизен анализ на общото представяне. Връща ви персонализирана оценка на базата на няколко основни характеристики, следейки общо за 70 показателя. Отчита как се справя страницата ви за зареждане на мобилен телефон или компютър.

Пишете само адреса на сайта си и своя имейл и получавате бързо, точно и безпристрастно мнение какво е наред и какво е добре да подобрите.

„We need to talk.“ учтиво казва приложението, ако например скоростта ви за зареждане е твърде бавна.

Website Grader използва за основа споменатия Lighthouse на Google, но го допълва с немалко статистика. А заговорим ли конкретно за скоростта, е добре да споменем и Web Page Speed Test. Така или иначе, всичко по тази толкова важна тема сме събрали в тази публикация.

Започнете тук.

 

9. Blisk

Може да ви изненада какви екзотични браузъри и какви алтернативни резолюции могат да имат гостите на вашия сайт. Така или иначе, важно е да сте достатъчно подготвени поне за най-често срещаните решения – да сте сигурни, че сайтът ви не се чупи при някоя от стандартните резолюции, че изглежда добре както на огромен монитор, така и на миниатюрен олдскуул телефон.

Разбира се, за това също са измислени доста туулчета, с чиято помощ да проверите дали всичко е наред със страницата ви на различни устройства.

Blisk ви позволява за опитвате доста екрани едновременно, да правите скрийншоти, показва ви какво може да бъде подобрено в представянето на страницата ви на телефон, таблет или монитор. Отчита дори разликите от отделните операционни системи. Само с подобно решение и внимателен преглед може да сте сигурни, че всичко с responsive дизайна ви е наред.

Започнете тук.

 

10. Five second tests

Бързи, смели, сръчни – така се казваше едно популярно преди около половин хилядолетие телевизионно предаване. Днес човек все бърза за някъде и всичко се случва светкавично. Можеш дори да си направиш сайт за 5 минути (Не вярвате? Четете тук.).

А да го тестваш за 5 секунди? Това е особено модерно направление в дизайна. Идеята е, че заради днешния начин, по който работим с интернет, е особено важно какво впечатление оставя сайтът ви точно за 5 секунди. Това се смята за времето, когато може да бъде привлечено вниманието на потребителя.

Именно това прави и едноименният туул, но пък… Нищо не пречи да опитате и без него – просто с приятели, на които да показвате страницата си за 5 секунди и да питате какво им е направило впечатление…

Започнете тук.

 

10+. Intruder

И ето че накрая стигаме до това, с което трябва да се започне, а именно – сигурността онлайн. За щастие, ако разчитате на някоя от популярните CMS системи за създаването на своя уебсайт, не излизате от основните ѝ функционалност и редовно обновявате софтуера, всичко би трябвало да е наред.

Само че в интернет човек никога не е сигурен и затова именно сигурността на страницата ви е един от топ приоритетите. Много са онлайн тууловете, които могат да ви направят прецизен (или не толкова) анализ на сигурността. Ето защо извън настоящата ни класация ви представяме Intruder – клауд базиран софтуер за търсене на уязвимости, който прави повече от 900 различни проверки. Следи за опасности като XSS и SQL injection, грешна конфигурация или необновен софтуер.

Започнете тук.

Защо ви го представяме като номер 10+? Защото темата за сигурността на сайта ни заслужава доста повече внимание, неслучайно и отделяме внимание в специална секция на блога на ZETTAHOST.bg. Очаквайте в тази посока и своеобразното продължение с повече туулове, с които да проверите конкретно сигурността на своя онлайн офис…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This