Името на Java-та. Как „кръщават“ езиците за програмиране?

от | авг. 12, 2021 | Тенденции

Java е същото като JavaScript, обаче вторият е по-нов, значи нещо е добавено? Ами, всъщност нямат нищо общо… освен че създателите на по-новия от двата езика за програмиране „заимстват“ от името на вече доказания и популярен избор. (Още много за историята и днешното значение на JavaScript четете тук.)

Имената на компютърните езици нерядко крият интересна история. В други случаи те просто получават названието си от дълго съкращение, или по името на избрана личност. Понякога зад тях се крие сериозно чувство за хумор, в други случаи историята е банална. Събрахме за вас няколко показателни примера, които говорят доста и за това как и кога се раждат езиците за програмиране.

ЕЗП

Хайде в началото да отметнем най-голямата група – езиците, приютили в имената си съкращения. Тук попадат някои от най-характерните решения от миналото, когато като че ли не са си падали толкова по маркетинга и на първо място е стояла задачата името да обяснява езика, а не да звучи готино.

Например BASIC е съкратено от Beginner’s All-purpose Symbolic Instruction Code. Грубо казано – „символичен код с инструкции за начинаещи с множество приложения“. Друг революционен език – COBOL, е създаден от екипа на една от най-видните личности в историята на програмирането – Грейс Хопър. Името му е абревиатура от COmmon Business Oriented Language – „генерален, бизнесориентиран език“.

FORTRAN произлиза от FORmula TRANslator – „преводач на формули“, а LISP е чисто и просто… LISt Processor – „процесор за списъци“ или листове.

Нашумелият през последните години Go пък просто носи първите букви от името на създателя си – Google. Доста нетипична като за компанията липса на въображение…

В по-ново време сред най-използвани езици, „кръстени“ на съкращения, са SQL – Structured Query Language, „структуриран език за заявки“ и PHP. За него можете да попаднете на информацията, че съкращението идва от Personal Home Page – „лична страница“, но по-скоро истината е, че става дума за Hypertext Preprocessor – „препроцесор за хипертекстове“. Така или иначе, това определено е език, който често води до спорове във всички аспекти, още интересни неща за него можете да намерите тук.

 

Have in mind…

Нека сега споменем един доста интересен състезател. С какво ли? Той покрива всички изисквания за цялостност по Тюринг, което, много грубо казано означава, че може да бъде използван за всичко в програмирането. И има само…. 8 знака.

Как ли са го кръстили?… Brainfuck. Точния превод на този модерен лаф ще оставим на вас. Приложенията му са наистина много интересни, някой ден си струва да разкажем подробно за тях.

Този език, както и много други по-слабо популярни решения, попада в семейство, което програмистите наричат „езотерични езици“. Те са значително по-малко разпространени, надали ще ги намерите в обявите за работа, но имат свой живот и свои специфични приложения и постижения.

Забавна е и историята на Smalltalk…. който наистина си е малък отвсякъде (ще я намерите тук).

Кръстен на дядо си

Немалко са и езиците, които получават названието си в чест на личност. Най-популярният пример, който ще намерите на много места, е за езика Ада, наречен на Ада Лъвлейс. Дъщерята на лорд Байрон е една от пионерките на компютърните науки, далеч преди да съществуват изобщо компютрите (още за любопитната ѝ история – четете тук). Езици са кръщавани на Ойлер, Тюринг и други математици и програмисти. А и не само – други носят имената на личности като Моцарт, Окам, Айфел, дори Оруел.

Все пак, сред по-популярните езици са революционният за 70-те години Pascal, наречен в памет на френския математик Блез Паскал и Haskell, носещ името на един от пионерите на програмирането – Хаскел Къри.

От света на митологията и литературата пък идват Delphi, Oberon, Oz, Alice.

 

Ти ли С?

В блога на ZETTAHOST.bg вече сме споменавали неведнъж, че на практика всички най-търсени днес езици за програмиране имат общ прародител – С. После, разбира се, някои от неговите наследници запазват буквичката и я надграждат, за да се усети разликата (C++, C# или Objective-C). Любопитен щрих е, че има дори език C–, но създателите му явно не са внимавали в уроците по маркетинг.

Откъде обаче идва самото име на толкова важния за компютрите днес С? Малко е банално. Просто създателите му го смятат за наследник на системен език на име B. Който пък е опростена версия на езика BCPL, на който дължи името си… Както виждате, тук езиците за програмиране са в доста сложна роднинска връзка, която определено може да съперничи на сценария на латиносериал.

А ако продължим с наследствените названия, си струва да отбележим и Ruby – „рубин“, който просто е инспириран от Perl – „перла“. Само че при прародителя има и една „изядена“ буква, за да звучи по-свежо…

Питон не пита

Програмистите са малко банални наистина, ще си кажете след примерите от горните редове. Затова за финал ви оставихме няколко примери, които да покажат обратното – къде умелото, къде не, чувство за хумор при създателите на програмни езици.

Чудите се какъв е този питон зад името на най-популярния език, свързан с разработването на изкуствен интелект – Python? Всъщност не е питон, а наистина „пайтън“. „Монти Пайтън“ – създателите на езика са били истински фенове на британските комедии.

Вече стана дума за JavaScript, който в последния момент получава това име заради изцяло маркетингови цели. Така че да може да се качи на раменете на славата на своя „полуадаш“ – Java. При това доста нахално, тъй като става дума за проект на съвсем различни създатели, които очевидно просто не са били особено внимателни при защитата на авторските си права.

 

Java от Ява

А гледайки назад във веригата… как идва името Java? Първо езикът трябвало да се казва Oak – „дъб“. Но на създателите нещо им „стържело“ (и по-добре, на български никак не звучи симпатично, ще се съгласите). Затова седнали и побъбрили за име, което просто да им звучи готино, без непременно да носи някакъв дълбок смисъл. Така езикът станал Green – „зелен“. Това пък решили, че е много семпло.

И ето че накрая се спрели на Java. Програмистите пийват доста кафе, нали знаете? Това с пълна сила важало и за този екип, който пък предпочитал кафето от сорта Ява, кръстено на индонезийския остров. Останалото е история (и безплатна реклама на този сорт кафе и на Индонезия като туристическа дестинация).

Какви ли не езици има по света, особено в света на споменатите езотерични варианти. Струва си да съжаляваме например, че не е станал популярен този с името Pizza. Или Var’aq, кръстен, защото така биха го нарекли клингоните от „Стар трек“.

Е, интересна област е програмирането, а езиците, на които то се случва, са отделна, понякога забавна, понякога скучна вселена. Ако се интересувате от програмиране и искате да започнете – тук сме ви събрали няколко съвета за това кой да бъде първият ви език. А ако вече сте напреднали и сте готови за собствен сайт, разбира се, много добре дошли сте в напълно безплатния ни хостинг!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This