Как да изберем хостинг за блог или медия?

от | ное. 4, 2021 | Хостинг

Хостингът е нещо толкова просто и същевременно сложно, индивидуално. Факторът, който може да ви изстреля в небесата, или да ви причини тежко кацане, ако нещо не е наред.

Като цяло наистина изглежда елементарно – потребителят заявява страницата ви, а хостинг компанията я изпраща светкавично. Истината е, че има много особености. Процесът наистина е такъв, че не би трябвало да ви кара да се грижите за него, щом веднъж сте направили правилния избор. Ние например даваме възможност да опитате напълно безплатно услугите ни (тук), преди да се спрете на дадено решение.

Има обаче много фактори, които не са за подценяване. И доста голяма част от тях са свързани с областта, в която работите. Неотдавна в блога на ZETTAHOST.bg ви разказахме за основните изисквания, ако търсите хостинг за своя онлайн магазин.

Какво обаче е важно, ако избирате онлайн дом на своя блог? На регионалната си, нишова, или пък много перспективна медия, по която започвате работа?

 

Лети, лети, лети

Едно време бързите новини летяха в печатницата, завърташе се пресата, после хлапетата тичаха из града, за да разпродават „горещите“ вестници. Днес вестниците ги има основно в музеите, новините летят в мрежата. И наистина е важно да летят. Скоростта, с която се зарежда вашият сайт, определено е огромен фактор при избора на хостинг партньор. Поначало бързината на страниците е първостепенен фактор, който не бива да пропускаме. Но заговори ли се и за медии, правилата важат с двойна сила.

Тук идва и друг водещ въпрос, който поне донякъде също е свързан със скоростта. А именно: близостта на сървърите, които ще „пазят“ вашата онлайн редакция до хората, които ще идват да се запознават със съдържанието ви. Например, ако публикувате новини на български, насочени основно към читателите, които живеят у нас, няма логика да изберете позициониран в САЩ хостинг. Тъй като и малкото части от секундата, нужни днес, за да минат байтовете през океана, могат да се окажат жизненоважни за цялостното ви представяне.

 

Читатели и писатели

Още един кошмар на всеки собственик на информационен сайт или блог: създавате си аудитория, която често влиза в сайта ви… и изведнъж него го няма. Дори проблемът да продължи броени минути, щетите могат да са сериозни, гостът веднага може да премине към конкуренцията и да го изгубите завинаги. Затова винаги разчитайте на хостинг партньор, който ви гарантира поне 99,9% от времето наличност на услугата.

Не всичко обаче се побира в гаранцията, точно както и ако си купувате нов хладилник например. Често ще видите звездичка, че гарантираните проценти се отнасят само за обичайна работа на системата. С други думи, когато тя не е атакувана по някакъв начин.

През последните години обаче, една от най-честите хакерски атаки, която продължава да тормози собствениците дори на най-големите сайтове, е DoS или „отказ от услуга“. Когато сайтът е атакуван от многобройни заявки, той в определен момент просто не може да си върши работата.

Освен ако не е приложена защита. Затова, при избора на хостинг партньор за вашия медиен сайт или блог, задължително се убедете, че доставчикът ви на услуга поема отговорността да ви предпазва и от този тип проблеми.

 

Сензация! Не пропускайте!

И така, време е да се насочим към по-хубавите перспективи. Създали сте медиен сайт и много скоро… ваша публикация започва да се радва на голям успех, споделя се навред, става вирална. Изведнъж десетките гости на вашия сайт са станали десетки хиляди…

И тук пак се налага да споменем един възможен тъжен щрих. Точно в този момент сайтът ви се претоварва. Въпреки напредъка на облачните услуги, все още не е измислен хостинг, който винаги и гарантирано може да отговори на внезапно нарасналите заявки, особено ако броят им наистина стане огромен, а хостинг планът на клиента е базов.

Рязко променящият се брой заявки е сериозен и чест проблем в хостинга като цяло. Когато стане дума за сайтове от типа, който обсъждаме днес обаче, това става още по-разпространена трудност.

 

Приятел в нужда се познава

Ето защо е особено важно да разчитате на своя хостинг партньор. От една страна е задължително да знаете във всеки един момент, ако нещо не е наред и сайтът е претоварен. Не разчитайте да получите винаги сигнал от потребителите – повечето хора със сигурност просто ще отворят следващия сайт и ще забравят за вас. Важно е да имате софтуер, с който да следите периодите, в които до сайта ви няма достъп. Или под някаква форма да имате комуникация с хостинг партньора ви, който да се погрижи за същото.

Разбира се, на второ място е много важно каква е услугата, която ползвате. Базовият план за споделен хостинг, съвсем разбираемо, няма как да „приеме“ милиони посетители за час. Важно е да имате реални очаквания за задаващ се трафик и моментни наблюдение, така че да изберете (защо не и обсъждайки с хостинг компанията?) най-добрия план за вас. А също така, ако ситуацията го наложи, да можете да реагирате бързо и при сериозно засилен трафик да преминете на по-висок клас хостинг. При такова развитие на нещата със сигурност инвестицията ви ще се изплати доста бързо…

 

По-читател

Разбира се, в наше време е тотално задължително сайтът ви да има SSL сертификат, което си личи по адреса му, който трябва да започва с “https”, вместо просто с “http“. Тъжно е, че дори в момента все още има доста големи български медийни сайтове, което не си правят труда да поправят тази неточност.

Още един фактор, който е само отчасти свързан с хостинга. Каквото и да правите, не подценявайте мобилния вид на вашата страница и скоростта, с която тя се зарежда на екрана на телефона. Може би ще се изненадате колко впечатляващо голяма част от гостите ви онлайн днес ще идват именно през такива устройства.

Разчитайте и на това винаги да имате достатъчно сигурен бекъп. Всичко се случва и определено не искате да изгубите хилядите статии, които сте писали хиляди часове…

Още една идея: не е толкова трудно в наши дни да се проучи също и хостинга на кои компании ползват някои от най-успешните ви преки конкуренти на същия пазар.

 

Блогика

Разбира се, ако просто искате да имате своя блог като малко кътче в мрежата, където да споделяте с близките си нещата, които ви вълнуват, без кой знае какви допълнителни амбиции, почти винаги би ви свършил работа съвсем базов план. Не е необходимо да се изхвърляте с високите ценови категории, ако ситуацията не го налага.

Задължително избирайте хостинг партньор, при който имате денонощна техническа поддръжка седем дни в седмицата. Винаги може да се получи някакъв проблем и определено не искате читателите, които сте събирали с години, да трябва да чакат до понеделник, за да започне работното време. Много от тях със сигурност ще се откажат.

Важно е… всеки да си върши работата. Ние, от ZETTAHOST.bg, имаме сериозен опит с хостинга на сайтове в различната палитра на медиите и сме винаги насреща, за да ви помогнем. За ви дадем шанс вие да се заемете с наистина важното – създаването на съдържание, което да привлича читатели… и бизнес партньори! От сърце ви желаем успех в тази съвсем нелека задача!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This