Как да посрещнем неочаквания трафик?

от | юли 6, 2021 | Хостинг

„Внимавай какво си пожелаваш“, гласи една често повтаряна от бабите ни мъдрост, която надали някога ще загуби своята актуалност. Е, тя има едно особено значение, ако сте собственици на сайт (или планирате да станете такива – започнете напълно безплатно тук).

Прекрасно е изведнъж в блога си да публикувате статия, която да се превърне във viral. Също и да привлечете гости на сайта си с умел маркетинг, но… Готов ли е „онлайн офисът“ ви да издържи? Какво ще стане, ако изведнъж привлечете огромен интерес, който хостингът ви не е способен да посрещне? Кошмар! Не просто имате пропуснат шанс от това, че гостите ви са привлечени, но не са получили очакваното, а идват и имиджови щети. Да не говорим, че това може да ви срине по-късно и в търсенията в Google…

Но спокойно! Навременното, далновидното отношение към темата и разумните очаквания са достатъчни, за да сте спокойни. Ние, от ZETTAHOST.bg, вече повече от 17 години сме на световния и българския пазар на безплатен хостинг и сме видели какво ли не. Само не и случай, който не можем да решим или в който да сме предали клиентите, които са ни се доверили. Ето какво обаче е важно да знаете като потребители.

 

Прииждат, връщат се

На първо място, важното, разбира се, е да сте подготвени и да имате едно наум. Като например достатъчно често и прецизно следите показателите на посещаемостта чрез туулове като Google Analytics. Информацията в реално време понякога може да е безценна. Да, надали се очаква да имате денонощно отворен на монитора си заветния инструмент. Но е добре да сте наясно, поне след като имате индикации, че може би се задава сериозен трафик. Например публикувате текст, който очаквате да събере много посетители, започнете рекламна кампания, или пък имате късмета някой наистина високо котиращ се онлайн инфлуенсър да ви похвали по някакъв начин.

А още по-удачно е да допълните и с приложение, което да следи в реално време достъпността на сайта ви и да ви светва червената лампа, ако нещо не е наред. (Ето тук сме ви събрали кратки указания как да започнете с тези и още доста полезни за собствениците на сайтове туулчета, с които да следите как се справя страницата ви в различни категории).

 

Цената на спокойствието

Да, всяко качествено нещо си има цена. Безплатният хостинг е наистина прекрасно начало, ако искате да опитате, да започнете, да се ориентирате. Но, съвсем разбираемо, няма как да е достатъчен, ако имате стотици хиляди посещения дневно. Ето защо е важно да изберете правилния хостинг план, който да е съобразен както с възможности, така и с очакванията ви. Нашият специализиран WordPress хостинг например също е доста резонно решение, особено ако очаквате, да кажем, средна посещаемост.

Но оттам нататък, ако наистина става дума за много сериозен поток от хора, е добре да помислите и за по-скъпи, но стабилни алтернативи. Нашите Semi-dedicated и Virtual Private Server планове са насреща в този случай! Повече за всеки от тях можете да намерите в съответните линкове.

 

Вълнуващо

Разбира се, най-висшата форма на доверие по традиция си остава проверката. Има фирми и инструменти, които могат да проверят за вас и да ви кажат дали наистина сайтът ви би се справил и до какво точно натоварване бихте могли да сте спокойни, че всичко е наред.

Всъщност, основното предизвикателство в случая идва от това, че трафикът винаги е неравномерен – движи се на вълни от интерес и пикът е този момент, за който трябва да сте подготвили. Достатъчен пример в тази посока е така нашумелият черен петък, когато почти всички електронни магазини са под пара. Или пък онлайн книжарниците на 24 май. Все пак, доста по-лесно е човек да се справи, ако сериозният ръст в трафика е очакван, както е в такива случаи. Понякога обаче това може да се случи и внезапно, без толкова очевидна логика.

Разбира се, има и доста неща, които можете да направите, за да „облекчите“ сайта си и така да улесните достъпа до него, когато „стане напечено“. Тази група от мерки със сигурност би могла да ви бъде полезна и когато става дума за скоростта – още един жизненоважен показател за успеха онлайн.

Например – няма нужда да имате прекалено тежки картинки – снимки или илюстрации, които се зареждат бавно, товарят връзката. А над определена резолюция и степен на компресия – дори не могат да бъдат различени визуално. Да не говорим пък за видео съдържанието, което по начало е доста по-„тежко“.

В този списък от мерки попада и редовното обновяване на софтуера, който ползвате – на версиите му, дори на езика – например PHP в случай, че става дума за WordPress сайт.

 

Кеш или в брой

И още нещо в тази група от мерки – кеширането. Нека колкото може повече от съдържанието ви попадне в този списък, защото това значи много по-малко заявки до сървъра, по-малко натоварване, а и по-приятно потребителско изживяване. В WordPress например за това се грижат специални плъгини, които е важно да бъдат настроени правилно.

Добре е също така сървърите да са конфигурирани така, че да поддържат Gzip компресия. По този начин кодът е компресиран, без да се повлияе на неговите функции и скоростта. Това обаче вече е почти стандарт и в повечето случаи не изисква специални настройки и усилия от ваша страна.

Още една тема, която няма пряка връзка с отговарянето на трафика, но винаги е важна, е сигурността. Колкото по-голям е интересът на потребителите към страницата ви, толкова тя е по-атрактивна и за атаки. Но тази тема има много страни, които постепенно ви представяме в специалната секция с теми за сигурността онлайн в блога на ZETTAHOST.bg.

 

Вълнуващите облаци

За щастие, днес нещата в това отношение стоят доста по-добре, отколкото например преди десетилетие, защото разполагаме с невероятното удобство на облачните услуги.

При тях на практика всичко се случва „зад завесата“, но пък едно от основните условия да става дума за облаци, е че позволяват безпроблемно скалиране. А именно – бърза реакция, ако се окаже, че досегашните ресурси не покриват нуждите от увеличената посещаемост. Едно време в такъв случай решението беше да се добавят допълнителни сървъри – физически машини. Докато сега всичко става полу- или напълно автоматизирано с помощта на виртуалните сървъри, които промениха играта из основи.

VPS хостингът като принцип е особено удачен за бързо и ефективно увеличаване на ресурсите тогава, когато е нужно и намаляване тогава, когато те реално не се използват.

Ето защо, може да се каже, че имате късмет, ако тепърва започвате своя сайт. Достатъчно е да следите нещата, за които стана дума по-горе и да не се безпокоите за нищо, особено ако сте избрали хостинг партньор, на който можете да разчитате. Именно това ви обещаваме ние на базата на сериозния си опит. Ако още се колебаете – опитайте напълно безплатно тук!

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This