Всички нововъведения в WordPress 5.8 Tatum

от | юли 31, 2021 | Тенденции

Какво трябва да знаете:

WordPress 5.8 “Tatum”, който бе пуснат на пазара на 20.07.2021, съдържа в себе си три отличителни нови функции: нов редактор на джаджи, който е базиран на блокове, поддръжка за WebP изображения, както и нов редактор на шаблони. Обновената версия на WordPress също така включва нов themes.json документ и спира поддръжката на Internet Explorer 11.

WordPress, една от най-популярните системи за управление на съдържание, бе обновена до версия 5.8 на 20.07.2021г. Новият WordPress съдържа в себе си множество подобрения, които позволяват на потребителите лесно да променят все повече аспекти на своя WordPress сайт без да се налага да пишат код. И затова тази нова версия на WordPress е кръстена на легендарния джаз пианист Art Tatum,който на времето е преобърнал представите за това какво е възможно и постижимо в света на музиката.

Полезно:

Една от дългосрочните цели на разработчиците на WordPress е да разширят обхвата на своя блоков редактор, наречен Гутенберг, така че в даден момент потребителите да са способни да редактират всяка част от своите сайтове чрез него. Този проект е известен под името Full Site Editing (FSE).

В тази статия, ние ще обясним какво е новото в WordPress 5.8 като опишем по-важните промени. Също така, в края на статията ще изразим цялостното си мнение за тази нова версия на WordPress и дали е нужно да обновите сайта си.

Съдържание

 

Какво е новото в WordPress 5.8 “Tatum”?

WordPress 5.8 включва в себе си както обичайните подобрения в сигурността и стабилността, така и няколко нововъведения, на които трябва да се обърне внимание:

В следващите няколко параграфа ще ви предоставим допълнителна информация за горепосочените промени, за да сте напълно информирани за новостите в WordPress 5.8.

Полезно:

Ако имате желание да пробвате новия WordPress 5.8, но все още нямате свой уебсайт, тогава може да се регистрирате за нашия безплатен хостинг план. В него ще намерите всичко необходимо да създадете своя WordPress сайт. А в случай, че се нуждаете от по-мощен сървър или допълнителна функционалност, може да закупите един от нашите WordPress хостинг планове, които са специално създадени за собственици на WordPress сайтове.

 

Новият шаблонен редактор в WordPress 5.8

Новият шаблонен редактор в WordPress 5.8 може да се достъпи през блоковия редактор като започнете да редактирате текущия си шаблон (template) или създадете нов.

Опцията за избор и редакция на шаблон се намира в страничния панел на блоковия редактор.

Опцията за избор и редакция на шаблон се намира в страничния панел на блоковия редактор.

Внимание:

Разделът за шаблони ще се покаже само ако текущата ви тема поддържа шаблони.

Дизайнът и начинът на работа на редактора за шаблони е базиран на интерфейса на блоковия редактор. Поради тази причина, всеки, който има опит с блоковия редактор, няма да изпита затруднения при работата с шаблонния редактор.

Това, което откроява шаблонния редактор от блоковия редактор е, че шаблонният редактор има достъп до блокове, които са предназначени за Full Site Editing. Примерни FSE блокове са:

  • Заглавие на публикация
  • Дата на публикация
  • Съдържание на публикация
  • Изображение на публикация
  • Откъс от публикация

Редакторът на шаблони има достъп до различни FSE блокове блокове.

Редакторът на шаблони има достъп до различни FSE блокове блокове.

 

Подобрения по блоковия редактор на WordPress

Блоковият редактор не е коренно променен в WordPress 5.8. Вместо това, направените промени целят да подобрят и обогатят различни аспекти на редактора. Отдолу ще изроим по-съществените промени.

Може би най-важната промяна е, че в WordPress 5.8 вие ще разполагате с 14 нови блока като заглавие на публикация, дата на публикация, изображение на публикация и други. Повечето от тези блокове са предназначени за редакция на целия сайт (Full Site Editing).

Един от тези нови блокове е наречен Query Loop. Той е специален, защото може да обходи всички ваши публикации, които отговарят на зададен от вас критерий, и да изобрази информация за тях. Разбира се, вие имате пълен контрол върху това каква точно информация да се изобразява.

Блокът, наречен Query Loop, е способен да предостави специфична информация за публикации, които отговарят на даден критерий.

Блокът, наречен Query Loop, е способен да предостави специфична информация за публикации, които отговарят на даден критерий.

И докато сме на тема “блокове”, трябва да споменем, че сега когато търсите даден блок, WordPress ще ви показва не само блокове в резултатите, но и комбинации от блокове, наречени Block Patterns. С времето, тези резултати ще стават все по-полезни благодарение на увеличаващия се брой комбинации от блокове.

Търсачката за блокове вече ще показва както индивидуални блокове, така и комбинации от блокове.

Търсачката за блокове вече ще показва както индивидуални блокове, така и комбинации от блокове.

От една страна, големият брой блокове и блокови комбинации позволява създаването на богати страници с разнообразно съдържание, но от друга, тези богати страници са трудни за проектиране и поддържане. За щастие, WordPress 5.8 включва в себе си подобрена навигация на блокове. Тази подобрена навигация ще ви позволи по-лесно да се ориентирате в структурата на своите страници и публикации.

Благодарение на подобрената навигация на блокове, работата със сложни страници, съдържащи множество блокове, вече е по-лесна.

Благодарение на подобрената навигация на блокове, работата със сложни страници, съдържащи множество блокове, вече е по-лесна.

Последното подобрение по блоковия редактор, което ще споменем, е внедряването на нови двутонови филтри (Duotone Filters). Тези филтри могат да се приложат към всяко изображение и благодарение на тях вие ще разнообразите публикациите и страниците си с интересни и уникални изображения.

Новите двутонови филтри са добър начин да добавите малко цвят и динамика към своите страници и публикации.

Новите двутонови филтри са добър начин да добавите малко цвят и динамика към своите страници и публикации.

 

WordPress 5.8 поддържа WebP изображения

Едно от нововъведенията, което лесно може да бъде подценено, е поддръжката на WebP изображения в WordPress 5.8. WebP форматът, който е разработен от Гугъл, предоставя същото качество като PNG и JPEG форматите, но използва около 30% по-малко място за съхранение. Това го прави оптимален за уеб сферата, тъй като по-малките изображения зареждат по-бързо.

Полезно:

Имайте в предвид, че не всички програми за редакция на изображения поддържат WebP формата. Ако се окаже, че любимият ви редактор на изображения не може да отваря и запаметява WebP файлове, то тогава може да ползвате следния инструмент от Гугъл, с който да записвате своите изображения като WebP.

Полезно:

Също така, трябва да отбележем, че тази нова поддръжка за WebP изображения няма да превърне снимките, които вече сте качили, в WebP формат. Ако желаете да смените формата на вече качените снимки, трябва да го направите ръчно или да използвате разширение (plugin).

 

WordPress 5.8 “Tatum” добавя джаджи, базирани на блокове

Друго подобрение в WordPress 5.8, което трябва да споменем, е новата система за джаджи. Благодарение на тази нова система, редакторът за джаджи вече може да работи с два вида джаджи: стандартни (класически) и блокове.

Полезно:

Класическите джаджи могат да бъдат намерени в нов блок, наречен Legacy Widget.

Добрата новина тук е, че тези два вида джаджи са напълно съвместими един с друг. С други думи, може да добавите джаджа от ново поколение (блок) и да я сложите между две стари класически джаджи. Тази смесица от джаджи няма да доведе до неочаквани проблеми или нежелани странични ефекти.

Редакторът на джаджи може да бъде достъпен през менюто Изглед > Джаджи, но сега ще имате достъп както до класическите джаджи, така и до палитрата от блокове в WordPress.

Редакторът на джаджи може да бъде достъпен през менюто Изглед > Джаджи, но сега ще имате достъп както до класическите джаджи, така и до палитрата от блокове в WordPress.

 

WordPress 5.8 добавя нов theme.json документ

Новият theme.json документ може да не е вълнуваща промяна за потребителите на WordPress, но е важен за WordPress разработчиците и за създателите на теми. Този нов theme.json файл позволява задаване на стилове и други визуални настройки без да е необходимо да се пише CSS код.

 

Край на поддръжката за Internet Explorer 11

Последната промяна, която ще отбележем, е спирането на поддръжка за Internet Explorer 11 (IE11). С други думи, ако в WordPress 5.8 или по-следващите версии бъде намерен бъг, който се проявява в Internet Explorer 11 (IE11), той няма да бъде отстранен.

Ако все още използвате Internet Explorer 11 (IE11), силно ви съветваме да преминете на Microsoft Edge (новият браузър от Microsoft) или на една от другите популярни алтернативи.

 

Заслужава ли си да обновя сайта си до WordPress 5.8 Tatum?

Да. WordPress 5.8 “Tatum” е значимо подобрение на WordPress и ние окуражаваме всички потребители да актуализират WordPress инсталацията си. Така ще може да се възползвате както от новите блокове, панели и технологии, така и от подобренията в сигурността и стабилността.

Полезно:

Не забравяйте да направите резервно копие на WordPress сайта си преди да го актуализирате!

 

Заключение

Благодарение на версия 5.8, WordPress се доближава все повече до своята цел да позволява редакция на целия сайт (Full Site Editing) през блоковия редактор. Пример за това са новите редактори на джаджи и шаблони.

От друга страна, наличието на WebP поддръжка ще зарадва всички потребители, които целят да имат сайт, който се зарежда възможно най-бързо. И не на последно място, дизайнери на теми и други разработчици ще останат доволни от новия theme.json документ, който ще им позволи да нанасят визуални промени без да се налага да пишат CSS код.

Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This