Home » WordPress » Основи на WordPress » Какво е Widget в WordPress

Какво е Widget в WordPress

Докато изграждате своят първи уебсайт с WordPress, обхождайки и изследвайки aдминистраторския панел на CMS-а, рано или късно ще намерите т.нар. Widget-и. Този термин присъства и в Android на телефона ви. Като значението и предназначението на джаджите е, в общи линии, същото.

В WordPress, widget-ите или т.нар. Джаджи са блокове, посветени на това да направят определена функция активна на сайта ви. В зависимост от използваната от вас тема, джаджите ти биха могли да бъдат добавяни на различни места по сайта. За да се случи това, някои теми имат повече и по-различни „зони за джаджи“ (widget areas) от другите теми.

На кратко:

  • Зона за джаджа – Widget Area – представлява контейнер за различни видове съдържание
  • Джаджа – Widget – от своя страна е по-малък контейнер, в който е поставен кода за конкретната функция, която трябва да изпълнява.

Тези конкретни функции варират от календар до търсачка с много, много други възможности между тях.

Както споменахме по-горе, някои теми добавят свои зони за джаджи, заедно с останалите, които присъстват в WordPress по подразбиране. Тези допълнителни widget areas биха могли да бъдат предназначени за началната страница, за определен вид публикации (post type) и т.н.

В общи линии, зоните за джаджи, които почти всяка тема има по подразбиране се намират в Sidebar-а, и между една и четири такива зони във Footer-a.

Не само зоните за джаджи, но също така и самите джаджи биха могли да бъдат добавени от тема или plugin.

Трябва да знаете, че някои от widget-ите имат повече опции, които да настроите, сравнение с други.

 

За да добавите джаджи към вашия WordPress уебсайт, трябва да отидете в Appearance -> Widgets. Когато страницата се зареди вече ще бъде лесно да се ориентирате. В лявата половина на екрана са всички налични джаджи, а в дясната зоните, в които те биха могли да бъдат поставени.

Просто издърпайте необходимата ви джаджа в желаната от вас зона за джаджи и тя вече ще бъде там. Няма нужда да натискате бутона запази – Save.

При настройката на джаджи е нужно натискането на бутона Save, което ще запази настройките на конкретният widget. Следователно, ако сте направили промени по всичките ви налични джаджи, трябва да запазите всяка една от тях по отделно.

Тази страница не се презарежда, за да направи промените. Следователно, можете първо да направите редакцията по всичките джаджи и в последствие да ги запазите една по една. Въпреки това, по-сигурно ще бъде, ако запазвате промените си, след като сте ги направили.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Общ преглед на преизползваемите блокове в WordPress

Какво трябва да знаете: Една от наличните опции в Гутенберг е възможността за създаване на преизползваеми блокове, благодарение на които може да вмъквате повтарящо се съдържание с лекота. Всеки блок и шаблон може да бъде маркиран като преизползваем. Ще намерите...

Какво е WordPress Permalink

Структурата на така наречените постоянни връзки на вашия сайт са от изключително значение както за търсещите машини, така и за хората, които ползват сайта ви. Ако човек не знае за вашия сайт, шансът да го открие в социалните мрежи (без да рекламирате) е минимален. От...

Как да редактираме авторовият slug в WordPress

След като обсъдихме как да изградите правилна структура на постоянните връзки на WordPress сайта ви и какво е slug в WordPress, е време да покажем и как се редактира slug-ът на авторите. Тоест, как да промените url-а, на който се намират публикациите на отделните...

Как да използваме библиотеката с блокове на WordPress

Какво трябва да знаете: Библиотеката с блокове на WordPress е част от интерфейса на Гутенберг. Благодарение на нея, вие може да добавяте нови блокове към своето съдържание. Добавянето може да се осъществи като кликнете върху някой блок от библиотеката, или като...

Какво е WordPress Slug

Поради възхода на технологичната индустрия, който наблюдаваме през последните десетилетия, особено през последното, интернет става все по-значим за света, а с него и търсачките се превръщат във все по-съществен фактор за успеха на бизнеса. До такава степен търсачките...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This