Home » WordPress » Основи на WordPress » Какво е Widget в WordPress

Какво е Widget в WordPress

Докато изграждате своят първи уебсайт с WordPress, обхождайки и изследвайки aдминистраторския панел на CMS-а, рано или късно ще намерите т.нар. Widget-и. Този термин присъства и в Android на телефона ви. Като значението и предназначението на джаджите е, в общи линии, същото.

В WordPress, widget-ите или т.нар. Джаджи са блокове, посветени на това да направят определена функция активна на сайта ви. В зависимост от използваната от вас тема, джаджите ти биха могли да бъдат добавяни на различни места по сайта. За да се случи това, някои теми имат повече и по-различни „зони за джаджи“ (widget areas) от другите теми.

На кратко:

  • Зона за джаджа – Widget Area – представлява контейнер за различни видове съдържание
  • Джаджа – Widget – от своя страна е по-малък контейнер, в който е поставен кода за конкретната функция, която трябва да изпълнява.

Тези конкретни функции варират от календар до търсачка с много, много други възможности между тях.

Както споменахме по-горе, някои теми добавят свои зони за джаджи, заедно с останалите, които присъстват в WordPress по подразбиране. Тези допълнителни widget areas биха могли да бъдат предназначени за началната страница, за определен вид публикации (post type) и т.н.

В общи линии, зоните за джаджи, които почти всяка тема има по подразбиране се намират в Sidebar-а, и между една и четири такива зони във Footer-a.

Не само зоните за джаджи, но също така и самите джаджи биха могли да бъдат добавени от тема или plugin.

Трябва да знаете, че някои от widget-ите имат повече опции, които да настроите, сравнение с други.

 

За да добавите джаджи към вашия WordPress уебсайт, трябва да отидете в Appearance -> Widgets. Когато страницата се зареди вече ще бъде лесно да се ориентирате. В лявата половина на екрана са всички налични джаджи, а в дясната зоните, в които те биха могли да бъдат поставени.

Просто издърпайте необходимата ви джаджа в желаната от вас зона за джаджи и тя вече ще бъде там. Няма нужда да натискате бутона запази – Save.

При настройката на джаджи е нужно натискането на бутона Save, което ще запази настройките на конкретният widget. Следователно, ако сте направили промени по всичките ви налични джаджи, трябва да запазите всяка една от тях по отделно.

Тази страница не се презарежда, за да направи промените. Следователно, можете първо да направите редакцията по всичките джаджи и в последствие да ги запазите една по една. Въпреки това, по-сигурно ще бъде, ако запазвате промените си, след като сте ги направили.

 

Беше ли ви полезна статията?

Средна оценка 5 / 5. Брой гласове: 1

Все още никой не е оценил тази статия. Бъдете пръв!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Последвайте ни

Най-нови публикации:

Основи на Гутенберг, блоковия редактор на WordPress

Какво трябва да знаете: Новият редактор на постове в WordPress се нарича Гутенберг. Основната разлика между него и предшественика му е, че Гутенберг използва блокове, а не свободен текст. Това означава, че елементи като текст, изображения, видеа и други се съхраняват...

Как се добавя изображение в WordPress публикация

Накратко за добавянето на изображение в WordPress За да добавите изображение в публикацията си, следвайте следните 3 стъпки: Изберете къде точно искате да добавите изображението Кликнете бутона с + в него и изберете Image или Gallery от появилото се меню Нагласете...

Как се изключват коментарите в WordPress

Съществуват множество причини, поради които бихте искали да спрете коментарите на вашия WordPress уебсайт. Може да опитвате да избегнете спамерски коментари или просто естеството на вашето съдържание да няма нужда от коментари. Каквато и да е причината ви да пожелаете...

Как да сменим езика на датите под публикациите

Ако все още не сте нагласили административния панел на своя WordPress да е на български език, е възможно да се окажете в ситуация, в която всичките ви статии и цялото съдържание на сайта ви да е на български, но датите на публикациите ви да е все още на английски. В...

Как да сменя паролата на WordPress акаунта си

Сигурността в интернет е от изключително значение. Именно поради тази причина, ви препоръчваме да използвате пароли, които са трудни за отгатване. В същото време, е важно паролата да е такава, че вие самите да можете лесно да я запомните. Но без значение колко е важен...

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Готов ли си да създадеш своя сайт?

Pin It on Pinterest

Share This