Показателите, за които да внимавате при избора на хостинг

от | мар. 18, 2021 | Хостинг

Поздравления! Щом сте тук, значи вече сте се решили на най-важната стъпка. Да имате свой сайт, да намерите своето място в онлайн пространството.

Ясно е, че ключова част от експлозивния ви старт е качественият хостинг. Ако от първия момент изберете партньор, на който можете да разчитате, на всяка следваща стъпка ще се наслаждавате на сигурен сайт, който винаги е готов да посрещне вашите гости, читатели или клиенти.

Но стига приказки – време е да навлизаме в конкретиката. Кои са онези показатели, за които е задължително да внимавате при избора на хостинг?

 

1. Обвързване

В някои аспекти интернет е градина, в други – джунгла. В този смисъл съвсем не е за подценяване рискът да се обвържете с хостинг партньор, който да ви разочарова. И още повече – да не може да избягате от него без особени щети.

Внимавайте за всякакви подвеждащи условия и шрифтове с дребни букви. Е, добре, буквите бяха дребни, когато договорите се подписваха на хартия – сега просто се очаква никой да не чете клаузите и лицемерно бързо да кликне на „Съгласен съм“. Бъдете уверени, че във всеки момент можете да пренасочите домейна си към друг хостинг партньор, а условията за предсрочно прекратяване на договора няма да ви вкарат в прекалени разходи.

 

2. Гарантирана наличност 

Наричана също и uptime. В интернет на първо място днес винаги трябва да е сигурността. Затова започнахме с такъв показател, продължаваме с още един. Терминът достатъчно добре се обяснява сам – в каква част от времето хостинг компанията ви гарантира, че сайтът ви е наличен за зареждане. Всичко, по-ниско от 99,9%, показва, че нещо не е наред. Защото в крайна сметка това е и най-важната част от хостинга – гаранцията, че сайтът ви „пристига“ навреме.

 

3. Скорост

В днешния онлайн свят всяка секунда е от значение. Меко казано – понякога дори част от секундата разлика при зареждането на вашия интернет магазин може да струва изключително сериозни изгубени печалби (подробно по темата – тук). 

Скоростта може (и трябва!) да се измерва лесно, но… хостинг провайдерът не я обявява в предложенията си? Е, тогава вариантът е да се поинтересувате кои са неговите клиенти и сами да си направите експеримент дали наистина страниците им се зареждат бързо. Разбира се, добре е да опитате с няколко, защото, ако отворите само един сайт и той е бавен, проблемът би могъл да бъде и в неговите създатели.

 

4. Поддръжка

В наше време е задължително вашата хостинг компания да гарантира поддръжка 24 часа, 7 дни в седмицата. Всичко се случва твърде динамично в днешния онлайн свят, всяка минута може да е от огромно значение и няма как да си позволите да останете без сайт задълго. А хостингът е такава услуга, в която винаги може да се окаже, че ви е нужен съвет или пък бърза реакция от страна на вашия партньор. Така че – 24/7 и нищо по-малко!

 

5. Тип хостинг

Няколко са основните типове хостинг, които се предлагат на пазара днес. Тук можете да намерите основното обяснение за това какво е характерно за различните видове. Важно е да прецените какво е най-подходящо предвид очакванията ви и реалните ви нужди. Защото броят на потребителите, които предвиждате за пиковите часове, приоритетите ви – дали целта е бързина, стабилност, сигурност или баланс между всичко, определя и избора.

И още нещо – дали хостингът е платен, или безплатен, с което стигаме до следващата точка.

 

6. Цена

ZETTAHOST.bg е една от малкото компании в този бранш, която ви гарантира напълно безплатен хостинг, без ограничение във времето, без да има риск за сайта ви, без условности. Каква е идеята? Истината е, че ако искате да споделяте сайта си с неголям брой хора, безплатният хостинг може да се окаже напълно достатъчен избор. Той е подходящ и тогава, когато искате просто да опитате. Да видите дали ви се получава добре, какво получавате в замяна… 

Разбира се, когато нещата станат по-сериозни, това си има цена. Няма как да посрещате стотици хиляди гости на безплатен сайт, хостингът все пак е услуга, при това високотехнологична.

Ето защо ви съветваме, когато дойде време да преминете към платена услуга, да сравните офертите на хостинг компаниите. Но да имате едно наум, ако някой се отличава прекалено от останалите. 

И, разбира се, пробният период! Определено е желателно да имате достатъчно дълъг срок, в който парите ви могат да бъдат върнати, ако нещо не се случва според очакванията.

 

7. Технологии

Важно е да имате предвид и технологиите, които ще ползвате на сайта си. Ако например разчитате той да бъде създаден от външна фирма, на която да си платите, е важно да се поинтересувате дали хостинг компанията би могла лесно и бързо да покрие техническите изисквания. Ако ще се справяте сами и смятате да се доверите на добрия стар WordPress, не би трябвало да се притеснявате – всички доставчици знаят как да се погрижат за тази услуга.

Също така е важно да имате едно наум за динамичното бъдеще. Дали хостинг партньорът ви позволява лесен, безплатен и сигурен трансфер на сайта ви при друг, когато договорът изтече?

 

8. Център за данни

Можем да наречем тази точка и „Местоположение“. Ако очаквате голям брой потребители от България, няма логика да платите за хостинг в Япония. Колкото и да е бърз днешният интернет, когато всяка микросекунда е от значение, винаги по-добре решение е локалният избор. Да, глобалните компании могат да си позволят значително по-скъпите услуги, при които сайтът им е едновременно на многобройни сървъри, така че да се сервира на потребителите от най-близкия. Но за сайтове с локален бизнес, местното решение е достатъчно сигурно и напълно резонно.

Ако имате възможност, поинтересувайте се и от самия център за данни, ползван от хостинг компанията. Скоро ще ви разкажем повече по темата, но огромните „фабрики“ от компютри имат много допълнителни характеристики, които могат да са важни за избора ви. Например – как е организирано създаването на резервни копия от информацията на сайта ви и дали винаги е гарантирано.

 

9. Трафик

Ако държите на сайта си и особено ако той има търговско предназначение, трябва да внимавате трафикът на хостинг плана ви да не бъде ограничен. Разбира се, при безплатните хостинг решения няма как да няма лимити, но всеки платен план би трябвало веднага да ги маха. Не искате достъпът до сайта ви да изчезне по средата на месеца, нали?

В този смисъл внимавайте и за броя бази данни, който влиза в рамките на услугата, а също и на поддомейните. И най-важното – дали е лесно в пробния период да следите всеки от тези показатели, за да знаете дали разполагате с достатъчно от съответния ресурс.

 

10. Дисково пространство

Това е още една уловка от групата на онези с дребните букви в договора, за които да внимавате. Определено не искате някакво минимално ограничение в дисковото пространство, което можете да ползвате. Да, днешните сайтове не изискват гигабайти, за да бъдат хостнати успешно, но и това е показател, който не искате да ви изненада неприятно в най-неподходящия момент.

 

11. Опит

Оставихме го за десерт, защото е изключително важен. Но изисква търпение. Не бихме ви посъветвали да се доверите на компания, която съществува от няколко месеца. Хостингът е услуга, която изисква сериозни умения, но и партньор, който се е срещал с всички възможни проблеми, които могат да изникнат, и знае как да ги избегне.

Не на последно място – днес информацията лети със скоростта на мисълта. Добрите впечатления се разпространяват бързо, лошите – още повече. Ето защо разгледайте, проучете, обсъдете с колеги с опит. Убедете се, че хостинг фирмата, на която ще се спрете, знае какво прави и на нея може да се разчита. Доверието се гради бавно и неслучайно нищо не е по-ценно от него, особено в динамичните времена, в които живеем…

<a href="https://www.zettahost.bg/author/georgik/" target="_self">Георги Караманев</a>

Георги Караманев

Георги е журналист, писател и Front-end програмист – част от екипа на ZETTAHOST.bg. Има повече от 15 години опит в подготвянето на публикации на технологична тематика за Списание 8, в. „24 часа“ и други медии. През 2019 г. и 2021 г. получи наградите в категория „Технологии и иновации“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report.
Последвайте ни

Най-нови публикации:

ChatGPT: 6 ползи от изкуствения интелект за онлайн бизнеса

ChatGPT може да се превърне в тайното оръжие за вашия онлайн бизнес. От изготвянето на съдържание за сайта, през анализа на данни до съставянето на бизнес план, платформата предлага различни решения, а ние ви представихме 6 от основните ползи на изкуствения интелект.

Личен сайт безплатно!

Регистрирай се безплатно и си направи сайт още днес.

Безплатната хостинг услуга на ZETTAHOST.bg няма скрити такси и изисквания за ползване.

Безплатен хостинг

Pin It on Pinterest

Share This